REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – China şi-a devalorizat moneda pentru a doua zi consecutiv, iar impactul este global

“Yuanul a atins minimul ultimilor 4 ani în urma devalorizării oficiale”, scrie publicaţia The Guardian, în pagina electronică.

“China a uimit piețele financiare ale lumii, după ce a devalorizat yuanul pentru a doua zi consecutiv, fapt care a dus la temeri potrivit cărora cea de-a doua cea mai mare economie a lumii este într-o stare mai gravă decât au crezut iniţial investitorii. Moneda chinezească a atins miercuri cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, după ce Banca Populară Chineză a stabilit cursul yuanului chiar mai jos decât ​devalorizarea de marți. Cu Banca Centrală spunând că mişcarea de marți a fost o " amortizare", scăderea rapidă a valorii monedei chineze – care a pierdut aproximativ 4% în ultimele două zile – a dus la un apetit pentru activele riscante, iar piețele din regiune au făcut un pas înapoi pe fondul temerilor că Beijingul a lansat un război valutar dăunator. Stocuri, monede și mărfuri au ajuns sub o grea presiune după ce managerii s-au temut că s-ar putea declanşa un război valutar care ar destabiliza economia mondială. Indicele bursier Nikkei din Japonia a scăzut cu mai mult de 1%, în timp ce Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 1,64%. Dolarul australian, de multe ori văzută ca un semnal pentru economia chineză, s-a prăbuşit la un nou minim al ultimilor 6 ani. Pe de altă parte, dolarul american s-a întărit apoi puternic împotriva tuturor monede asiatice. Petrolul a fost de asemenea lovit, ţiţeiul Brent coborând la 48.87 dolari pe baril. WTI Crude a fost de tranzacționat la 43.02 dolari pe baril, în scădere cu 6 cenţi de marți, când acesta a marcat cel mai mic nivel din martie 2009 până acum. Materiale industriale și de construcții importante: nichel, cupru și aluminiu au ajuns, de asemenea, la minimul ultimilor șase ani”, mai scrie The Guardian.

„În China, yuanul se prăbuşeşte după o nouă devalorizare”, scrie Le Monde.

„China a devalorizat forţat rata yuanului fata de dolar pentru a doua zi consecutiv. Moneda chinezească a atins cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani ajungând miercuri la 6.43 yuani pentru un dolar. Yuanul a pierdut în prezent 3,5% în China în ultimele două zile și aproximativ 4,8% pe piețele mondiale. Privind în detaliu, Bank of China a redus rata în jurul căreia moneda este permis să fluctueze într-un interval zilnic cu 2%. Ea a redus deja cu aproape 2% acestă rată de referință marți – deprecierea cea mai brutal din 2005 până în prezent. Spre deosebire de SUA sau euro care părăsesc nivelul de schimb valutar pentru a se stabiliza în mod liber, China stabilește administrativ o rată zilnică în jurul căreia moneda nu poate varia mai mult de 2%. În determinarea cursului, autoritatea sondează participanții la pieței valutare și urmăreşte evoluția principalelor valute.”

“O monedă chinezească ieftină are un impact global”, titrează The Wall Street Journal.

“Beijingul a arătat odată cu devalorizarea monedei că economia Chinei încetineşte şi nu reuşeşte să se redreseze, iar aceasta nu mai este o problemă limitată doar la interiorul granițelor statului asiatic. Aceasta este de-acum o problemă la nivel mondial.”

„Mutarea făcută de Banca Centrală tulbură şi mai mult politicile Chinei”, titrează The New York Times.

“În timp ce președintele chinez Xi Jinping se pregătește pentru o vizită de stat la Washington luna viitoare în vederea netezirii relațiilor problematice dintre China şi SUA, guvernul său tocmai a revenit în centrul atentiei cu o problemă stringentă: valoarea monedei țării sale. Yuanul, sau renminbi este parte din tesatura a economiei globale, oferind Chinei o modalitate de a-şi promova obiectivele diplomatice și de investiții. Yuanul este, de asemenea, un instrument important pentru agenda internă a conducerii statului chinez, care se referă la sprijinirea economiei. China se confruntă în prezent cu dilema dificilă de a încerca să echilibreze nevoile sale de la acasă și în străinătate. Atunci când China şi-a devalorizat brusc moneda cu aproape 2% marți dimineața, autorităţile au anunţat că forța pieței va juca un rol mai important în determinarea valorii monedei. După ce yuanul a scăzut în continuare în tranzacționarea de marți, Banca Centrală a Chinei a stabilit miercuri un alt curs al monedei, cu 1,6% mai mic.”

„Gundlach: Dacă petrolul ajunge la 40 de dolari barilul, ceva, undeva este foarte greşit în lume”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Petrolul West Texas Intermediate a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, la 43 de dolari barilul. Și dacă ne întoarcem din nou în decembrie 2014, "Regele Obligaţiunilor" Jeff Gundlach avut un avertisment serios pentru lume în cazul în care prețurile petrolului ajung la 40 de dolari barilul. "Sper că nu va ajunge la 40 de dolari” a declarat Gundlach într-o prezentare", pentru că atunci ceva este foarte, foarte în neregulă cu lumea, nu doar economia. Consecințele geopolitice ar putea fi terifiante."