“Coreea de Nord a tras vineri o rachetă balistică în largul coastei sale de est care a zburat aproximativ 800 km şi s-a prăbuşit în mare, a anunţat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. Lansarea intervine pe fondul amplificării tensiunilor în Peninsula Coreea, în timp ce Nordul a rămas sfidător faţă de cea mai recentă rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU adoptată la începutul lunii ca răspuns la un test nuclear efectuat în ianuarie. La rândul său, un responsabil american din cadrul Apărării a declarat că Phenianul a tras două rachete balistice, la doar câteva zile după ce liderul ei Kim Jong-Un a ordonat teste cu focoase nucleare. "Statele Unite au urmărit lansarea a două rachete balistice din Coreea de Nord. Niciuna dintre ele nu a reprezentat o ameninţare pentru Statele Unite sau aliaţii noştri regionali", a afirmat acest responsabil, precizând că aceste tiruri sunt o "violare a rezoluţiilor multiple ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", mai scrie Guardian.
„Liderii UE prezintă Turciei oferta comună privind criza migrației”, titrează The Wall Street Journal.
“Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu va exercita presiuni asupra liderilor UE pentru a fi de acord să deschidă noi capitole în negocierile Ankarei de aderare la UE când se va întâlni cu ei mai târziu vineri la Bruxelles, a declarat un înalt oficial turc. Premierul turc, care a plecat la Bruxelles joi noapte, trebuie încă să vadă ultimele propuneri convenite între statele Uniunii Europene înainte de discuţiile vizând încheierea unui acord UE-Turcia pentru a opri fluxul migraţiei spre Grecia. Nu este sigur că el va fi de acord cu toate propunerile. "UE trebuie să vadă imaginea de ansamblu", a spus acest oficial în legătură cu procesul de aderare, mult timp ţinut în loc de membrul UE Cipru asupra disputei sale de lungă durată cu Turcia. Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o "poziţie comună" pentru un acord cu Turcia menit să oprească fluxul de migranţi spre Europa, a anunţat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel în noaptea de joi spre vineri. Există "un acord asupra unei poziţii a UE" şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk "o va prezenta prim-ministrului turc înaintea consiliului nostru european" ce va fi reluat vineri dimineaţă, a declarat Bettel pe contul său de Twitter. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk trebuie acum să prezinte această poziţie "cu punctele pozitive şi negative prim-ministrului turc" Ahmet Davutoglu vineri dimineaţă la Bruxelles, a precizat Bettel, în faţa jurnaliştilor plecând de la summit. O sursă europeană a subliniat totuşi că acesta "nu este un acord asupra unui text, ci o poziţie comună", care ar trebui să permită negocierilor să avanseze. Niciun nou text nu a fost redactat joi seară pentru că obiectivul este ca la început Tusk "să înţeleagă liniile roşii ale unora şi ale altora", potrivit acestei surse.”
“Brazilia: Gherilă judiciară contra Dilmei Rousseff şi Lula da Silva”, scrie Le Monde.
“Fostul presedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost numit miercuri sef de cabinet al guvernului, in momentul in care mostenitoarea sa politica, presedintele Dilma Rousseff, se afla in centrul unei furtuni politice. Lula, care a prezidat boom-ul socio-economic al Braziliei intre 2003 si 2010, "isi va suma postul de ministru de stat, seful Casei civile", echivalent cu cel de sef de cabinet al guvernului, inlocuindu-l pe Jacques Wagner, potrivit unui comunicat oficial. În altă ordine de idei, deputaţii brazilieni au inceput o procedură de destituire a preşedintelui Dilma Roussef. Brazilieni nemulţumiţi au manifestat miercuri seară în faţa preşedinţiei ţării, la Brasilia, şi la Sao Paolo, scandalizaţi după publicarea unei înregistrări judiciare a unei conversaţii compromiţătoare între preşedinta Dilma Rousseff şi fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, numit în cursul zilei în guvern. În această înregistrare, preşedinta îl apelează pe Lula pe telefonul acestuia pus sub ascultare pentru a-i spune că îi va trimite un "decret oficial" de numire în funcţie pentru "a-l folosi la nevoie". Brazilia este zguduită de un uriaş scandal de corupţie politico-financiar din jurul Petrobras, ancheta declanşată în 2014 scoţând la iveală un sistem de trucare sistematică a pieţelor între Petrobras şi subcontractorii săi, însoţit de comisioane de 3% pe fiecare piaţă, din care o parte era vărsată unor parlamentari ai coaliţiei la putere. Dilma Rousseff a fost realeasă cu dificultate la sfârşitul lui 2014, iar popularitatea ei s-a prăbuşit sub efectele devastatoare şi conjugate ale scandalului Petrobras, recesiunii economice şi unei crizei politice acute.
“Preşedintele Obama se va adresa cubanezilor într-un discurs, la Havana”, scrie Yhe New York Times.
“Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va ţine marţi la Havana un discurs naţiunii cubaneze axat pe viitorul relaţiilor dintre cele două ţări după o jumătate de secol de tensiuni, a anunţat Casa Albă. Obiectivul acestei vizite istorice de trei zile, prima a unui preşedinte american în exerciţiu după aproape 90 de ani, urmăreşte schimbul de idei "cu guvernul, dar şi cu poporul cubanez", a subliniat un colaborator apropiat al preşedintelui SUA, Ben Rhodes. Barack Obama va sosi în Cuba duminică după-amiază şi va fi însoţit de soţia sa, Michelle, şi de cele două fiice ale lor, Malia şi Sasha. Ei vor efectua duminică o vizită în oraşul vechi, cu o etapă specială la catedrală, unde vor fi primiţi de cardinalul Jaime Ortega. După o oprire luni dimineaţă la monumentul părintelui independenţei José Marti, în Piaţa Revoluţiei, Barack Obama va avea o întâlnire bilaterală cu Raul Castro. În cursul acestei întrevederi, preşedintele american intenţionează "să fie foarte deschis în ce priveşte punctele de dezacord" dintre cele două ţări, în special legat de drepturile omului, a subliniat Ben Rhodes, care a mai confirmat că nu este prevăzută nicio întâlnire cu fostul preşedinte Fidel Castro, retras de la putere de aproape un deceniu. Marţi dimineaţă, Barack Obama va ţine un discurs care va fi ocazia "de a reveni asupra istoriei complicate dintre cele două ţări", dar şi "de a se îndrepta spre viitor şi de a vedea cum pot acţiona împreună Statele Unite şi Cuba", a continuat consilierul prezidenţial. "Obama va avea posibilitatea să se adreseze poporului cubanez, aşa cum a fost cazul în timpul altor vizite ale demnitarilor străini", a subliniat Bruno Rodriguez. Potrivit programului anunţat de Washington, preşedintele american se va întâlni cu un grup de disidenţi şi opozanţi cubanezi la Ambasada Statelor Unite. Dar el se va întâlni de asemenea cu "poporul nostru, societatea civilă, mare şi diversă", a precizat ministrul cubanez de externe, referindu-se la publicul ce va asista la discursul preşedintelui american, simpatizanţi ai guvernului comunist. El va fi primit "cu respectul şi consideraţia pe care o merită, în calitate de şef de stat", a insistat Rodriguez.”