“Ministrul de externe german Steinmeier și omologul său american Kerry au cerut încetarea focului în Siria ca un semn de speranță pentru țara sfâșiată de război. Rapoartele privind încălcări ale încetării focului ar trebui să fie examinate în mod individual. Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier este prezent în SUA pentru a discuta o mulțime de subiecte fierbinţi: conflictul din Ucraina, războiul din Siria, criza refugiaților din Europa. În noaptea de luni Steinmeier s-a întalnit cu omologul său american, John Kerry, la Washington și a vorbit despre toate aceste probleme. "Trăim vremuri grele, vremuri tulburi, vremuri periculoase", a spus el. Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni că actuala criză a refugiaţilor cu care se confruntă Uniunea Europeană este de ordin "mondial" şi nu doar de dimensiune "regională" pentru ţările din Europa şi Orientul Mijlociu. "Statele Unite consideră că criza refugiaţilor este mondială. Nu este doar o provocare regional. Este un test pentru noi toţi", a declarat John Kerry în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Şeful diplomaţiei de la Washington a recunoscut că "Iordania, Libanul şi Turcia sunt primele care resimt impactul" afluxul de refugiaţi sirieni, pentru că oferă adăpost de peste patru ani milioanelor de persoane care au fugit din faţa conflictului care le devastează ţara. "Este însă o provocare mondială şi nu este problema altcuiva", a insistat demnitarul american care acţionează de câteva luni pentru o reglementare diplomatică a războiului din Siria, în special negociind împreună cu Rusia un acord de încetare a focului, intrat sâmbătă în vigoare în Siria, precum şi transportul de ajutoare umanitare de către ONU către zeci de mii de sirieni. Statele Unite se află sub presiune pentru a prelua conducerea unei eventuale reglementări internaţionale de urgenţă a crizei refugiaţilor sirieni în Europa, în caz contrar, avertizează experţii, existând pericolul prăbuşirii ţărilor din Orientul Mijlociu şi a Uniunii Europene”, mai citim în Der Spiegel.
“Violenţe în urma demantelării parţiale a “junglei” din Calais”, scrie Le Monde.
“Dezafectarea părţii sudice a taberei din Calais supranumită “Jungla” a început luni în prezenţa unui important dispozitiv poliţienesc, în urma unei decizii a justiţiei de evacuare. Două buldozere şi angajaţii unei firme private mandatate de statul francez au început să demonteze în jur de 20 de adăposturi improvizate situate pe o zonă de 100 mp, sub supravegherea a numeroşi poliţişti. Peste 30 de vehicule de poliţie şi două camioane erau staţionate la intrarea în tabără, forţele de ordine având oficial drept misiune să ajute serviciile sociale să ofere soluţii locative pentru migranţii din cartier, potrivit prefecturii. O militantă britanică din cadrul mişcării altermondialiste “No border”, care luptă pentru desfiinţarea frontierelor, a fost reţinută în cursul acestei operaţiuni, au indicat două surse poliţieneşti. Joi, guvernul, care vrea să dezafecteze cea mai mare tabără ilegală din Franţa unde supravieţuiesc între 3.700 şi 7.000 de migranţi potrivit acestor surse, a obţinut câştig de cauză din partea justiţiei pentru evacuarea zonei sudice a taberei, decizie contestată de migranţi şi de asociaţii. Autorităţile au dat imediat asigurări că nu încearcă să recurgă la forţă. “Între 800 şi 1.000 de personae” trăiesc în această parte a “Junglei”, potrivit prefecturii şi 3.450 potrivit asociaţiilor. Acestea trebuie să fie mutate în centrul de primire de la Calais sau chiar în altă parte a Franţei.”
“SUA acuză Coreea de Nord că foloseşte un student deţinut "pentru propagandă", titrează The Guardian, în pagina electronică.
“Un student american arestat în Coreea de Nord a mărturisit că a furat material de propagandă la cererea unei biserici metodiste americane şi cu încurajările unei societăţi universitare secrete, a anunţat luni presa oficială nord-coreeană. Potrivit agenţiei oficiale KCNA, Otto Frederick Warmbier, arestat la începutul lunii ianuarie în timp ce încerca să părăsească ţara, a acordat un interviu luni ziariştilor nord-coreeni şi străini la Phenian. Într-o declaraţie citată de KCNA, studentul de 21 de ani de la Universitatea Virginia a afirmat că luat un afiş pe care se afla înscris un slogan politic într-o zonă rezervată personalului hotelului din Phenian unde era cazat în cadrul unei excursii organizate. Într-o înregistrate video difuzată de postul american CNN, elevul explică, plângând, că a făcut cea mai mare greşeală din viaţa lui şi a cerut să fie eliberat. Potrivit KCNA, tânărul a explicat că a fost însărcinat să ia material de propagandă de către un credincios al Bisericii Metodiste Unite care dorea “un trofeu”. Ar fi vorba de mama unui prieten de-al tânărului, care i-a promis o maşină de ocazie în valoare de 10.000 de dolari în caz de reuşită a misiunii sale şi 200.000 de dolari familiei sale în caz de arestare, a adăugat KCNA. “Cum familia mea are grave probleme financiare, am început să văd aceasta ca pe o oportunitate de a câştiga bani”, a explicat el, citat de agenţie. “Obiectivul misiunii mele era de a aduce atingere motivaţiilor şi eticii de lucru ale poporului coreean. A fost un obiectiv extrem de prostesc”, a afirmat el. Cetăţenilor străini arestaţi în Coreea de Nord li se cere deseori să facă declaraţii publice în baza unui scenariu elaborat în avans, prima etapă a procesului în vederea unei eventuale eliberări.”
“Actorul american George Kennedy, câştigătorul Oscarului pentru rolul din filmul “Luke, mână rece”, a murit la 91 de ani”, citim pe site-ul CNN.com
“Actorul american George Kennedy, câştigător al unui premiu Oscar pentru rol secundar în 1967 a murit duminică în statul Indiana, la vârsta de 91 de ani, a anunţat familia sa. Decesul a survenit din cauze naturale, a precizat nepotul său Cory Schenkel pe Facebook. Actorul înalt de 1,93 metri a jucat în mod obişnuit personaje dure, aflându-se de multe ori în roluri secundare alături de monştrii sacrii ai cinematografiei precum Cary Grant, Gregory Peck, James Stewart, Frank Sinatra, Robert Mitchum şi Clint Eastwood. El a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar în 1967 pentru filmul Cool Hand Luke, în care a jucat alături de Paul Newman. Filmografia lui George Kennedy cuprinde roluri interpretate în peste 200 de filme şi seriale de televiziune, între care şi celebrul serial Dallas.”
“Surprinzătorul discurs al lui Leonardo DiCaprio la ceremonia Oscarurilor”, scrie vogue.co.uk
“Discursul lui Leonardo DiCaprio la ceremonia Oscarurilor de duminică a fost a poate cel mai aşteptat la a 88-a ceremonie a prestigioaselor premii. După şase nominalizări dintre care patru la categoria cel mai bun actor, actorul a primit în sfârşit premiul pentru rolul din The Revenant. Chiar în tipul clipului de promovare a filmului lui Alejandro Gonzales Inarritu, turnat în natură, actorul vorbea despre schimbările climatice. După ce a primit statueta, DiCaprio a evocat din nou natura în discursul său. El a invitat publicul să nu "considere planeta un bun câştigat, care li se cuvine" şi să "se unească pentru a o proteja". ''The Revenant a fost şi o poveste a relaţiei dintre om şi natură. Am făcut în mod colectiv ca anul 2015 să fie cel mai cald înregistrat din istorie. Producţia filmului a trebuit să se deplaseze spre extremitatea sudică a planetei pentru a găsi zăpadă. Încălzirea globală este ceva real, care se întâmplă acum. Aceasta este cea mai mare ameninţare cu care se confruntă specia noastră, iar noi trebuie să lucrăm împreună şi să încetăm să mai amânăm. Trebuie să îi sprijinim pe liderii din întreaga lume, care nu vorbesc în numele marilor poluatori, ci în numele întregii omeniri, pentru popoarele indigene ale acestei lumi, pentru milioane şi milioane de oameni săraci care sunt cei mai afectaţi de toate acestea. Pentru copiii copiilor noştri şi pentru oamenii a căror voce a fost înecată de politici avide'', a spus DiCaprio. Discursul său a fost apreciat, printre alţii, de Segolene Royal, ministrul francez al Mediului. Reputaţia şi credibilitatea sa în cauze ecologice au făcut ca Leonardo DiCaprio să fie desemnat mesager al păcii pentru ONU, fiind primit de numeroase personalităţ, printre care Suveranul Pontif.”