“Japonia: Dobânzile la titlurile de stat pe 10 ani au scăzut în premieră la 0”, scrie Bloomberg.
“Dobânzile la noile obligaţiuni ale statului japonez cu scadenţă la 10 ani au scăzut marţi la nivelul de 0%, o mişcare precipitată ce a fost provocată de prăbuşirea burselor mondiale şi recenta adoptare de către Banca Japoniei a dobânzilor negative. Potrivit agenţiei Bloomberg News, este pentru prima dată când randamentul acestor titluri coboară la un nivel atât de scăzut pentru o economie din G7, grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii”, mai citim pe site-ul Bloomberg.
“Temerile de creștere la nivel mondial lovesc piaţa financiară”, titrează The Wall Street Journal.
“Pieţele financiare se scufundă pe fondul îngrijorării că o perioadă lungă de încetinire a ritmului de creștere la nivel mondial, scufundarea prețul petrolului și ratele dobânzilor extrem de scăzute se vor combina pentru a provoca panică pe cele mai mari instituții financiare din lume. Anxietate piețelor globale s-a răsfrânt în Asia marți dimineața. La pauza de prânz, Nikkei 225 Stock Average a scazut cu aproximativ 5%. Situaţia survine după o scădere de 1,1% pentru Dow Jones Industrial Average în şedinţa de luni. Multe dintre marile bănci din SUA au închis cu pierderi de cel puțin 4%, înclusiv Goldman Sachs Group Inc. Morgan Stanley a scăzut cu 6,9%, în timp ce Citigroup a scăzut cu 5,1%."
„Teama de o slabă creştere globală a determinat prăbuşirea pieţelor financiare”, scrie The Guardian în pagina electronică.
"Şi pieţele europene au avut de suferit ieri. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 3,5%, cu acţiunile Deutsche Bank AG scăzând 9,5%. Bursa din Atena a închis şedinţa de luni cu o scădere de 7,87%, în condiţiile în care acţiunile băncilor au atins noi minime istorice ca urmare a incertitudinii politice, dar şi a îngrijorărilor cu privire la sectorul financiar din Europa. La închiderea şedinţei, indicele ASE al bursei de la Atena a ajuns la valoarea de 464,23 puncte, atingând cel mai scăzut nivel din ultimul sfert de secol. Aceasta în condiţiile în care Indicele FTSEB, care regrupează acţiunile băncilor elene, a înregistrat o pierdere de 24,25%.”
“Turcia şi Germania au căzut de acord în privinţa unui plan de relaxare a crizei refugiaţilor”, scrie site-ul Aljazeera.com
“Pentru a opri imigraţia ilegală, Uniunea Europeană trebuie să stabilească mecanisme care să permită migranţilor să ajungă în Europa în mod legal şi în siguranţă, a apreciat luni cancelarul german Angela Merkel, în timpul unei vizite în Turcia. Şefa guvernului de la Berlin întreprinde această vizită pentru a discuta cu autorităţile de la Ankara despre planul de acţiune convenit între UE şi Turcia, prin care guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro – destinat refugiaţilor sirieni de pe teritoriul turc – şi a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi a celui de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci. “Dacă dorim să punem capăt migraţiei ilegale, trebuie să fim dispuşi să primim în mod legal un anumit număr de migranţi, mai ales refugiaţi sirieni”, a menţionat Angela Merkel în declaraţia acordată presei după întrevederile cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi cu premierul Ahmet Davutoglu. “Ştiu că unii s-au săturat să audă cuvântul “cote” – cote obligatorii de refugiaţi, dar astăzi am făcut un mare pas înainte şi putem spune Turciei că avem o responsabilitate comună. Nu putem spera ca Turcia să oprească tot fluxul de refugiaţi şi să spunem că de cote vom vorbi într-o jumătate de an. Acest lucru nu se poate. Trebuie să meargă împreună” a insistat cancelarul german. După ce la Consiliul european Justiţie şi Afaceri Interne de pe 22 septembrie s-a decis repartizarea între statele membre a 160.000 de refugiaţi, cancelarul Angela Merkel a cerut în mod repetat să se instituie şi un sistem automat de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migranţilor care vor veni de acum înainte în UE.”
“Ianis Varoufakis reintră în ring la Berlin”, scrie Le Monde.
“Lipsa democraţiei în instituțiile europene este „calul de bataie” al economistului grec Ianis Varoufakis. "Am experiență", a explicat el pentru Le Monde. Împreună cu tovarășii săi, fostul ministru de finanțe al lui Alexis Tsipras lansează Marți, la Volksbühne din Berlin, un teatru celebru, o nouă mișcare politică, DIEM25 – Mişcarea pentru Democraţie în Europa 2025. De-a lungul impasului în care s-a aflat guvernul grec al lui Alexis Tsipras şi creditorii săi, între ianuarie și iulie 2015, Ianis Varoufakis a reprezentat țara sa la mai multe reuniuni ale Eurogrupului. Relația cu acest organism dominat de marele finanţist german Wolfgang Schäuble era execrabilă. Grecia a fost asaltată, amenințată cu evacuarea din zona euro. Și stilul flamboaiant al ministrului său de finanțe Varoufakis nu a fost foarte apreciat de omologii săi."