„Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a ordonat ministrului apărării rus Serghei Şoigu să înceapă de marţi retragerea forţelor ruse din Siria, în condiţiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite. “Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării şi forţelor armate ale Federaţiei Ruse a fost în linii mari îndeplinit şi din acest motiv îi ordon ministrului Apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părţi a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană”, a declarat Putin în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniştrii Apărării şi de Externe ai Rusiei, Serghei Şoigu şi Serghei Lavrov. Totodată, potrivit preşedintelui rus, bazele militare ruse din Tartus şi de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze conform regimului stabilit. “Bazele noastre – cea maritimă din Tartus şi cea aviatică de pe aerodromul Hmeymim – vor funcţiona conform vechiului regim. Ele trebuie să fie apărate în mod ferm dinspre uscat, dinspre mare şi din aer”, a spus Putin la întâlnirea cu Lavrov şi Şoigu. De asemenea, retrăgându-şi forţele din Siria, Federaţia Rusă va continua să livreze arme şi tehnică militară guvernului de la Damasc şi să-i instruiască pe specialiştii militari sirieni, a anunţat pentru RIA Novosti preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate a Consiliului Federaţiei, Viktor Ozerov. Serviciul de presă al Kremlinului a mai anunţat că o convorbire telefonică între Vladimir Putin şi preşedintele sirian Bashar al-Assad a avut loc la iniţiativa părţii ruse. Cei doi lideri şi-au exprimat opinia că încheierea unui armistiţiu în Siria a contribuit la reducerea vărsărilor de sânge şi la îmbunătăţirea situaţiei umanitare din această ţară, precizează sursa citată”, mai scrie New York Times.
“Vladimir Putin anunţă retragerea trupelor ruse din Siria”, scrie Le Monde.
“Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat luni că a ordonat retragerea "celei mai mari părţi" a forțelor ruse din Siria. Rusia a început retragerea echipamentelor sale militare din Siria, a indicat marţi Ministerul Apărării din această ţară, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara retragerea celei mai mari părţi a contingentului militar rus din Republica Arabă Siriană, relatează AFP şi RIA Novosti. “Tehnicienii au început să pregătească avioanele pentru zboruri de lungă durată spre bazele lor din Federaţia Rusă”, precizează ministerul într-un comunicat, adăugând că personalul militar este pe cale să încarce echipamentele şi materialele la bordul aparatelor de zbor. Regimul sirian a declarat luni că Rusia va continua să îl sprijine în lupta împotriva "terorismului", după anunţul Moscovei că îşi retrage cea mai mare parte a contingentului militar desfăşurat în Siria de la 30 septembrie. "Părţile siriană şi rusă au convenit în timpul unei convorbiri telefonice între preşedinţii Bashar al-Assad şi Vladimir Putin asupra reducerii numărului forţelor aeriene ruse în Siria odată cu continuarea încetării ostilităţilor", a afirmat preşedinţia siriană într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.”
“Putin ordonă retragerea forţelor ruse din Siria”, titrează The Wall Street Journal.
“Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat în mod neașteptat forțelor armate ale țării sale să înceapă retragerea din Siria, spunând că misiunea lor a fost în mare parte îndeplinită, într-o mișcare care a surprins SUA și a ridicat întrebări în privinţa următorilor pași în Siria. De altfel, SUA nu au comentat în primă fază ordinul dat de preşedintele rus Vladimir Putin referitor la retragere. Apoi, preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat prin telefon despre "retragerea parţială" a forţelor ruse din Siria, anunţată luni de Kremlin spre surpriza generală. Cei doi lideri au discutat despre "anunţul preşedintelui Putin al unei retrageri parţiale a forţelor ruse din Siria şi etapele următoare necesare pentru punerea completă în aplicare a încetării ostilităţilor", a precizat executivul american într-un comunicat. Obama a salutat reducerea violenţei de la începutul încetării ostilităţilor, dar a subliniat că continuarea acţiunilor ofensive de către forţele guvernului sirian riscă să submineze eforturile de pace, potrivit comunicatului. Obama a remarcat de asemenea unele progrese în eforturile de asistenţă umanitară în Siria şi a subliniat necesitatea ca forţele guvernului sirian să permită accesul liber pentru asistenţa umanitară, a declarat Casa Albă. Putin i-a declarat lui Obama că forţele ruse vor începe să se retragă din Siria, după ce au completat "sarcinile lor principale" în lupta împotriva terorismului, a anunţat, pe de altă parte, Kremlinul. "Preşedinţii au cerut o intensificare a procesului pentru o soluţionare politică a conflictului din Siria şi şi-au exprimat sprijinul pentru discuţiile ONU ce încep la Geneva între guvernul sirian şi opoziţie", a adăugat Kremlinul.”
"George Cristian Maior: Includerea României în programul Visa Waiver, obiectiv prioritar în relaţia cu SUA", a declarat ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, într-un interviu acordat Agerpres.
"Includerea României în programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al ţării noastre în relaţia cu Washingtonul şi există numeroşi membri ai Congresului american favorabili acestei idei, a declarat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior. "Acesta este un obiectiv prioritar al nostru în relaţia cu Statele Unite, pe care cel puţin eu îl expun permanent la nivelul discuţiilor pe care le am în cadrul Congresului, şi am văzut extrem de mulţi membri ai Congresului favorabili acestei idei, deşi acest an este mai special şi în SUA prin prisma faptului că au loc alegeri şi în general problema imigraţiei este o chestiune sensibilă pe agenda publică de aici. Din punct de vedere tehnic am făcut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterală pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar în acest sens cu procurorul general al SUA datorită demersurilor noastre şi voi continua în a susţine acest demers extrem de intens în lunile care urmează'', a spus ambasadorul român. La începutul lunii februarie, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, declara că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere că participanţii români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar şi perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată, dat fiind contextul politic din SUA. "Parteneriatul strategic româno-american funcţionează extrem de bine şi există toate premisele ca, indiferent de cine va deţine în viitor puterea în SUA, el să funcţioneze la fel de bine calitativ, îmbunătăţindu-se în concordanţă cu evoluţiile secolului al XXI-lea", a apreciat ambasadorul George Cristian Maior. Diplomatul român a apreciat că în timpul mandatului administraţiei Barack Obama relaţia dintre România şi SUA a fost şi este una foarte bună, din punct de vedere strategic, politic şi economic. El a amintit, printre altele, de scutul antirachetă de la Deveselu, ca proiect strategic foarte important pentru România, şi de creşterea investiţiilor americane în România, în paralel cu un dialog foarte bun la nivel politic între Bucureşti şi Washington. Ambasadorul român şi-a exprimat convingerea că va exista continuitate calitativă în legătură cu dimensiunea politică, militară şi economică a parteneriatului cu SUA."
“Parlamentul din Myanmar allege primul preşedinte civil după 53 de ani de putere militară”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Parlamentul din Myanmar l-a ales pe Htin Kyaw preşedinte, primul civil care va conduce ţara după mai bine de 50 de ani de putere militară. Htin Kyaw este un apropiat al fostei disidente şi laureatei Nobelului pentru Pace Aung San Suu Kyi, a cărei formaţiune, Liga Naţională pentru Lemocraţie NLD, a obţinut o victorie istorică în urma alegerilor parlamentare din noiembrie. El l-a învins pe alt candidat NLD şi un candidat al juntei. Aung San Suu Kyi nu a putut candida din cauza unei prevederi constituţionale, dar a declarat că se va plasa mai presus de preşedinte.”