„Agenţia de spionaj a Canadei oprește schimbul de informații cu partenerii internaționali”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
„Canada a anunţat joi că a suspendat schimbul de metadate cu aliaţii săi din Five Eyes pentru că viaţa privată a cetăţenilor canadieni ar fi putut fi compromisă prin supravegherea comunicaţiilor efectuată de serviciile sale de informaţii. Canada formează împreună cu SUA, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă grupul Five Eyes, o alianţă a serviciilor de informaţii a cărei forţă a fost dezvăluită de fostul analist al NSA americane, Edward Snowden. Or, Centrul Securităţii Telecomunicaţiilor – CST, echivalentul canadian al NSA – a primit şi transmis agenţiilor aliate o cantitate neprecizată de informaţii despre canadieni prin interceptări de metadate, indică un audit anual al acestei agenţii, făcut public joi. Legea interzice totuşi acest gen de practici pe teritoriul canadian şi schimbul de aşa-zise metadate fusese suspendat în 2013 de CST, subliniază acest audit. Un responsabil al agenţiei a atribuit interceptările nedorite unei probleme a programului informatic. Metadatele telecomunicaţiilor, indiferent dacă sunt obţinute despre contacte prin telefon sau internet, indică în special ora, durata şi numărul apelat, dar – în principiu – nu şi conţinutul propriu-zis al convorbirilor. “Unele metadate primite de CST conţin informaţii despre canadieni şi CST trebuie să ia măsuri pentru a le proteja viaţa privată în cazul utilizării acestora”, a avertizat în auditul său Jean-Pierre Plouffe, comisar al CST, responsabil de supravegherea activităţii acestuia pentru parlament. Într-o scrisoare alăturată raportului, ministrul canadian al apărării, Harjit Sajjan, a anunţat că “CST nu va reactiva schimbul acestor informaţii decât în momentul în care voi fi satisfăcut total de eficienţa sistemelor şi măsurilor instituite”. Creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, CST este singura agenţie canadiană de informaţii care nu este încadrată de o lege. Având un buget anual de 850 de milioane de dolari, ea utilizează 2.000 de persoane la sediul său din Ottawa, precum şi în mai multe ambasade canadiene şi centre de interceptare electronică stabilite în coordonare cu agenţiile partenere din Five Eyes, adică NSA, GCHQ britanic, ASD australian şi GCSB neozeelandez”, mai scrie Guardian.
„Organizatorii se tem că Jocurile Olimpice ar putea fi o cale pentru răspândirea virusului Zika la nivel global”, titrează The New York Times.
“În timp ce turiştii sunt aşteptaţi să vină în Brazilia în luna August, unii dintre ei s-ar putea infecta şi s-ar putea întoarce apoi acasă în ţările de origine în această stare. Comitetul Internaţional Olimpic ''va face totul pentru a garanta sănătatea'' participanţilor la Jocurile Olimpice de la Rio în faţa Zika, virusul care afectează în special Brazilia, a anunţat preşedintele CIO, Thomas Bach, cu ocazia unei vizite la Atena. Bach a minimalizat totuşi riscurile pe care le-ar putea pune această epidemie în timpul Jocurilor, subliniind că ele se vor desfăşura în august, ''în timpul iernii braziliene, în condiţii climatice diferite'' de cele de acum. Bach a reamintit că preşedinta Brazilia, Dilma Rousseff, a cerut miercuri ţărilor din America Latină şi Caraibe să adopte o strategie regională pentru combaterea virusului şi a anunţat o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din MERCOSUR marţea viitoare în Uruguay. Virusul Zika – transmis de ţânţarul tigru, Aedes aegypti, provoacă simptome gripale benigne. Nu există pentru el nici tratament preventiv, nici vaccin. La femeile însărcinate, virusul poate fi transmis fătului şi poate antrena malformaţii congenitale grave, precum microcefalia, şi chiar moartea. Brazilia este ţara cea mai afectată, cu 3.893 de cazuri de microcefalie, dintre care 49 de decese, faţă de doar 147 în 2014. Virusul Zika, transmis de ţânţari şi care afectează din 2015 continentul american, a fost semnalat în câteva ţări europene, la persoane revenite din America Latină, au anunţat autorităţile sanitare din ţările respective. În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 21 dintre cele 55 de ţări ale Americii de Sud, virusul, suspectat că provoacă grave malformaţii al fetusului, a fost confirmat în ţări din Europa: Austria, Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca şi Elveţia.”
“Un bărbat a fost arestat în Disneyland Paris”, scrie Le Monde.
“Poliţia franceză a arestat joi un bărbat care avea asupra lui două pistoale de calibru mic, într-un hotel din parcul de distracţii Euro Disneyland de lângă Paris, spun surse din poliţie. Împreună cu bărbatul a fost reţinută şi femeia care îl însoţea. Bărbatul a fost reperat la sosirea într-un hotel din Disneyland unde avea rezervare. Agenţii de securitate ai hotelului au găsit asupra lui două pistoale, un Coran şi cartuşe, a adăugat sursa de poliţie. Chemată la faţa locului, poliţia l-a reţinut pe bărbat, plasându-l în arest preventiv. În jurul automobilului suspectului a fost instalat un perimetru de securitate. Suspectul, un francez în vârstă de 28 de ani, neaflat în evidenţa poliţiei, transporta o valiză care a declanşat alarma la trecerea printr-o poartă de securitate la hotelul New York din Disney Village. În valiză au fost descoperite un pistol automat de calibrul 7.65, un altul de calibru mai mic şi un Coran în limba franceză. Cazul se află în atenţia procuraturii din Meaux, Seine-et-Marne. Joi, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat, într-o conferinţă de presă, că riscul de atentate rămâne la fel de ridicat în Franţa ca şi după atentatele din 13 noiembrie.”
“Banca Japoniei introduce rata dobânzii negativă”, titrează The Wall Street Journal. “Banca centrală a Japoniei a introdus în premieră ratele dobânzilor negative, în încercarea de a menține economia să nu alunece în deflație și stagnare.”
“Banca Japoniei tocmai a uimit piețele globale anunțând ratele dobânzilor negative”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Banca Japoniei tocmai a uimit pietele financiare, după ce a anunţat ratele oficiale ale dobânzii în teritoriul negativ. Votând cu 5 la 4 în favoarea măsurii, banca a anunțat că va percepe o rată a dobânzii de -0.1% pentru rezerve excedentare plasate la bancă de instituțiile financiare. Banca Japoniei a precizat de asemenea că este dispusă să reducă ratele dobânzilor în continuare, dacă este necesar. Asemănător cu aceeași politică pusă în aplicare de către Banca Națională a Elveției, Banca Japoniei a anunțat că va adopta un sistem de niveluri pentru ratele dobânzii, afirmând că soldurile fiecărei instituții financiare va fi împărțit în trei niveluri, la fiecare urmând să se aplice un rezultat pozitiv la rata dobânzii, o rată a dobânzii la zero sau o rată a dobânzii negativă.