REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – Doamna de Fier din România care negociază soarta Greciei

“Doamna de Fier va juca un rol central în următorul act al dramei salvării Greciei”, scrie publicaţia The Guardian în pagina electronic.

“Delia Velculescu, economista de naţionalitate română desemnată să conducă echipa de negociere a Fondului Monetar Internațional în Grecia, a fost numit "Doamna de Fier" în timpul discuțiilor tensionate în privinţa programului de salvare a Ciprului. Având în vedere relația grav afectată dintre Atena și creditorii săi, tenacitate ei va fi testată din nou în zilele următoare. Velculescu sosește joi la Atena pe fondul incertitudinii în privinţa disponibilităţii FMI de a rezolva un al treilea plan de salvare pentru Grecia. Alexis Tsipras, prim-ministrul grec, speră să negocieze un acord înainte de 20 august, dar FMI va supune orice acord unei examinări riguroase. FMI a spus că povara datoriei Greciei este nesustenabilă, iar orice nou acord trebuie să includă reducerea datoriilor. Nu este foarte clar dacă aceşti creditori din zona euro ai Atenei sunt gata să ofere acestă stergere a datoriilor. Velculescu va trebui să decidă ce rol este dispus să joace creditorul din Washington în orice nou plan salvare – și ceea ce ar trebui să fie de așteptat de Grecia în schimb”, mai scrie Guardian.

“Cum a dominat Germania în programul de salvare a Greciei”, titrează The New York Times. “Răbdarea și politica pe muchie a Germaniei, care a exploatat greșelile făcute de guvernul de la Atena sub prim-ministrul Alexis Tsipras, a dus la un consens gestionat de Berlin.”

„Fed pregăteşte atent calea pentru o modificare a ratelor dobânzii”, citim în The Wall Street Journal.

„Federal Reserve a menținut ratele dobânzilor aproape de zero, dar vorbeşte despre despre progrese înregistrate pe piaţa în piața locurilor de muncă din SUA, un semn că este pe cale să majoreze ratele dobânzilor în luna septembrie sau în cursul acestui an.”

„Kurzii din Turcia simt că li se schimbă şansele”, mai scrie Wall Street Journal.

„Zgomotul avioanelor de luptă F-16 le reamintește kurzilor din Turcia cat de repede li s-a transformat şansa. Loviturile aeriene împotriva grupării separatiste PKK au pus la îndoială puterea politică dobandită şi conducerea lor în dezordine.”

“Turcia este în curs de a crea o “zonă de securitate” în nordul Siriei?”, scrie Le Monde.

“Timp de o săptămână, Turcia a bombardat statul islamic în nordul Siriei. Dar în ce scop? Aceste atacuri au fost salutate ca fiind un punct de cotitură în războiul care durează de patru ani. Ele urmează unui acord între Turcia și Statele Unite, ale căror contururi rămân vagi, iar obiectivele sunt prezentate de cele două țări într-un mod contradictoriu. Primul punct al acordului, a anunțat acum o săptămână este clar: fiecare doreşte eliminarea Statul Islamic dintr-o porțiuni situată la granița cu Turcia, la care jihadiștii au încă acces direct, o zonă de sute kilometri situată între orașul Alep și râul Eufrat. Ankara a anunţat că această regiune ar putea deveni o zonă de refugiu pentru luptători sirieni aliați și pentru civili, precum și unii dintre cei care s-au refugiat în Turcia. În nici un caz, este replica Washington, care a adus un discurs confuz, reamintind că SUA vrea doar să lupte împotriva Statului Islamic fără un alt angajament.