“Un grup de jurnaliști de investigație a publicat numele a mii de companii offshore aflate în centrul Panama Papers – un tezaur masiv de date referitoare la finanțele celor bogați și puternici. International Consortium of Investigative Journalists a făcut publice date cu privire la 200.000 de entităţi, ce pot fi văzute pe site-ul său începând de luni. Fisierele conțin informații corporative de bază despre companii, trusturi și fundații înființate în 21 de jurisdicții, inclusiv Hong Kong și statul american Nevada. Datele au fost obținute de la firma de avocatura Mossack Fonseca, care a afirmat că este victima unui atac informatic. Utilizatorii pot căuta date și pot vedea rețelele care implică companiile offshore, inclusiv notele interne ale Mossack Fonseca despre adevăraţii proprietari, în cazul în care acestea sunt disponibile. Informații și documente referitoare la conturi bancare, numere de telefon și e-mailuri au fost eliminate din baza de date”, mai citim în The Guardian.
Baza de date completă a companiilor offshore poate fi văzută pe site-ul International Consortium of Investigative Journalists, pe acest link www.icij.org
“Cancelarul Austriac Faymann a demisionat în contextual crizei migranţilor”, titrează The Wall Street Journal.
“Werner Faymann a anunţat că demisionează din funcţia de cancelar al Austriei şi din cea de lider al Partidului Social-Democrat, decizia sa fiind motivată de lipsa de sprijin în interiorul formaţiunii sale politice. ''Faymann a demisionat din toate funcţiile'', a declarat Anja Richter, purtătoare de cuvânt a Cancelariei austriece. Anunţul lui Werner Faymann survine la două săptămâni după ce candidatul extremei drepte Norbert Hofer a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Austria, iar candidatul social-democrat a fost eliminat din cursa electorală. ''A avea majoritate în partid nu este suficient. Acest guvern are nevoie de un nou început solid'', a spus Faymann, într-o conferinţă de presă la Viena. Ajuns la un nivel scăzut de popularitate, guvernul cancelarului Werner Faymann a adoptat în ultimele luni măsuri dure în ceea ce priveşte imigranţii acceptaţi de Austria.”
“Donald Trump ar face "excepție" pentru Sadiq Khan”, scrie BBC.com
„Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, care a cerut o interdicţie temporară pentru musulmanii ce vor să intre în SUA, a sugerat luni că ar face o excepţie pentru noul primar musulman al Londrei, Sadiq Khan. “Vor exista întotdeauna excepţii”, a spus miliardarul şi presupusul candidat al republicanilor în alegerile prezidenţiale, răspunzând la o întrebare despre cum propunerea sa controversată s-ar aplica lui Sadiq Khan, fiul unui imigrant pakistanez care a lucrat ca şofer de autobuz şi a unei croitorese. Khan a fost ales învestit sâmbătă în funcţia de primar al Londrei. Trump a spus că se bucură că a fost ales Sadiq Khan. “Conduci întotdeauna prin puterea exemplului. Dacă face o treabă bună, ar fi un lucru grozav”, a adăugat el. Magnatul american a înaintat propunerea privind interdicţia după atacurile mortale comise de militanţi islamişti anul trecut la Paris şi în California. Organizaţii musulmane şi de apărare a drepturilor omului, rivalii democraţi ai lui Trump şi mulţi dintre oponenţii săi republicani au condamnat propunerea, spunând că dezbină şi că este contraproductivă şi contrară valorilor americane. Khan, candidatul Partidului Laburist, l-a învins pe rivalul său conservator cu o diferenţă record, după o campanie dură. Într-un interviu pentru revista Time, Khan, în vârstă de 45 de ani, a spus că vrea să meargă în SUA pentru a vedea programele interesante pe care le implementează primarii din New York şi Chicago, dar că va trebui să efectueze aceste vizite până în ianuarie, în cazul în care Trump ar câştiga alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie.”
„Brazilia: Preşedintele în exercițiu al Congresului Deputaților cere anularea procesului de destituire a șefului statului, Dilma Roussef”, scrie Le Monde.
“Preşedintele în exerciţiu al Congresului Deputaţilor – camera inferioară a parlamentului din Brazilia – a anulat, luni, procesul de destituire a preşedintelui ţării, Dilma Rousseff, şi a cerut repetarea votului din 17 aprilie, când peste două treimi dintre deputaţi s-au pronunţat pentru destituirea şefului statului. Waldir Maranhao a declarat că la votul din 17 aprilie au fost mai multe nereguli procedurale şi că respectivul vot ar constitui o “antepronunţare” care aduce atingere “dreptului la deplină apărare a preşedintei”. ''Din acest motiv, am anulat sesiunea plenară a Congresului Deputaţilor din 14, 16, 17 aprilie, pentru a fi convocată o nouă sesiune în vederea analizării acestei chestiuni'', a indicat Maranhao. El a dat astfel dreptate unei cereri prezentate de avocatul general al statului şi fostul ministru al justiţiei, José Eduardo Cardozo, care asigură apărarea Dilmei Rousseff în Parlament. Cu toate acestea, decizia lui Waldir Maranhao a fost respinsă de Senat. Preşedintele Senatului Brazilian, Renan Calheiros a ordonat continuarea procesului de destituire a preşedintei Rousseff, ignorând decizia “inoportună” luată dimineaţa de preşedintele interimar al Congresului Deputaţilor. Senatorii sunt chemaţi să voteze începând de miercuri deschiderea oficială a unui proces de destituire a preşedintei Rousseff pentru manipularea conturilor publice pentru a fi realeasă în 2014, într-un vot cu majoritate simplă.”