„Dosarul HSBC: protest international în privinţa activităților filialei elvețiene a băncii”, titrează publicaţia The Guardian.
„Dezvăluirile privind complicitatea cu clienții bogați și penali în eludarea taxelor declanşează un val de furie în întreaga lume. HSBC trebuie să facă faţă unei furtuni internaționale în urma dezvăluirilor potrivit cărora filiala elveţiană a băncii a ajutat clienții să-şi ascundă conturi nedeclarate și a oferit servicii criminalilor și oameni de afaceri corupți. Cea mai mare banca din Europa se confruntă cu numeroase controale guvernamentale în Marea Britanie, Europa și Statele Unite după ce Guardian și zeci de alte instituții mass-media au publicat detalii din cea mai mare scurgere de informaţii bancare din istorie”, mai scrie The Guardian.
„Swissleaks: Publicăm numele persoanelor a căror fraudă este evidentă", citim în pagina electronică a publicaţiei Le Monde. „În timpul unei sesiuni chat cu utilizatorii paginii de internet Monde.fr, jurnaliștii Alexandre Lechenet, Anne Michel și Serge Michel au răspuns întrebărilor legate de ancheta lor în dosarul HSBC.”
„Cine este Hervé Falciani, coşmarul HSBC”, mai citim în Le Monde.
”Acest om este înainte de toate, un oportunist. Hervé Falciani poate interpreta cu siguranță diferite roluri, se complace într-un limbaj abscons, poate sta ascuns şi cu siguranţă ştie să înoate în ape tulburi. El a fost succesiv informatician, jefuitor de date sensibile, cavaler alb, mitoman, manipulator, alarmist, apoi victimă a sistemului. Dar Hervé Falciani este în primul rând pivotul afacerii incredibile HSBC. După cinci ani de investigații, după lecturarea a mii de arhive confidențiale, mărturii inedite, Le Monde prezintă viața reală a lui Falciani, coșmarul viu al băncii HSBC Private Bank.”
„Obama și Merkel despre Ucraina: Doar un pic de răbdare”, scrie publicaţia germană Der Spiegel. „Livrări de arme către Ucraina? Sau i se oferă Rusiei încă o șansă? Odată cu vizita cancelarului german la Washington au ieşit la iveală contradicțiile dintre Europa și SUA. Dar totuşi există o viziune comună.”
„Obama face o ultimă încercare pentru pace în Ucraina, titrează The Wall Street Journal.
„Președintele Obama a declarat că va permite un ultim efort de pace înainte de a decide dacă va oferi asistență Ucrainei. Şeful Administraţiei de la Washington și cancelarul german Angela Merkel au promis să continue să lucreze împreună.”
„Impasul în chestiunea Greciei eclipsează Summitul G-20”, mai scrie Wall Street Journal. „Grecia a anunţat că va anula aproximativ o treime din măsurile de austeritate existente în acest moment ca o condiție pentru un ajutor internațional, în timp ce Germania nu dă niciun semn ca va renunţa la termenii programului de salvare curent.”
„Rubla a picat testele guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei”, titrează The New York Times. „Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Rusia, consideră că scadere abrupta a rublei un pas dureros, dar necesar, în condițiile crizei importurilor.”
„Obama şi Netanyahu se confruntă la distanţă în privinţa discursului premierului israelian”, mai scrie The New York Times.
„Cel mai recent conflict între președintele Obama și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a izbucnit luni, cei doi lideri confruntându-se la distanţă în privinţa planurilor domnului Netanyahu de a vizita Washington luna viitoare și în direcția negocierilor privind programul nuclear al Iranului.”
„Assad: Siria obține informații cu privire la raidurilor aeriene ale coaliţiei conduse de SUA, din Irak”, scrie portalul de ştiri american Business Insider.
„Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că terţe ţări, inclusiv Irak, transmit informații către Damasc despre atacurile aeriene ale SUA şi ale aliţilor săi împotriva grupării Stat Islamic în Siria. Într-un interviu difuzat de BBC, Assad spune că există nicio cooperare directă cu Statele Unite ale Americii, care bombardează gruparea jihadistă pe teritoriul Siriei începând din septembrie.”
„China mărşăluieşte într-un teritoriu necunoscut și iată de ce ar trebui să te sperie acest lucru”, mai scrie Business Insider.
„Cifrele inflației din China au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Preţurile de consum au scăzut, iar companiile care produc bunuri simt că este vorba deja de deflație. De ce se întâmplă toate acestea? Dintr-un simplu motiv: Datorii. Datoriile Chinei ca procent din PIB au urcat de la 144% în 2007 la 245% în 2014. Asta-i foarte mult, iar noile cifre pun China într-o situație destul de sumbră.