“Ministerul francez al Apărării a anunţat că 12 avioane de luptă au distrus două ţinte ale Statului Islamic la Raqqa, capital auto-proclamată a ISIS. Avioanele au lansat 20 de bombe asupra fiefului organizaţiei Statul Islamic, distrugând un post de comandă şi o tabără de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării. "Primul obiectiv distrus era utilizat de Daesh – acronim pentru ISIS în limba arabă – ca un post de comandă, centru de recrutare jihadist şi depozit de arme şi muniţii. Al doilea obiectiv era o tabără de antrenament teroristă", a precizat ministerul într-un comunicat. Bombardamentele efectuate duminică par a fi o intensificare a campaniei aeriene asupra reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu 132 de morţi şi sute de răniţi în rândul civililor. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, şi omologul său american, Ashton Carter, au ajuns la un acord, duminică, privind "măsuri concrete pentru intensificarea" cooperării militare împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat Pentagonul. O coaliţie coordonată de Statele Unite, la care participă şi Franţa, efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a proclamat un "califat islamic" în regiuni şi comite sute de atrocităţi”, mai scrie New York Times.
“Franţa lansează raiduri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic în Siria”, titrează The Wall Street Journal.
“Franța a lansat lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria, ca răspuns la atacurile teroriste din Paris, în timp ce anchetatorii pun cap la cap o imagine de securitate a Europei: un continent în pierdere de viteză, care nu a putut detecta un astfel de complot coordonat. Franța înmărmurită îşi plânge cei 129 morți, iar autoritățile au început duminică căutările unui suspect despre care se crede că a fost implicat. Oficialii au început reconstituie căile atacatorilor şi anchetează cine sunt cei care efectuat masacrul în numele grupului extremist. Unul dintre aceştia pare să fi petrecut un timp îndelungat în Siria în 2013 și 2014. Un alt suspect a intrat în Franța dându-se drept refugiat. Cel puțin mai multe dintre ei s-au mişcat nefiind nedetectaţi de guvernele francez și belgian, folosind o bază de operare aflată la doar 75 de kilometri de frontieră franceză, la Bruxelles. "Atacurile au fost planificate în străinătate și au necesitat o întreagă echipă de operare din Belgia, care ar fi putut primi ajutor din Franța", a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.”
„Atacurile de la Paris: raidurile antiteroriste continuă pe tot teritoriul Franţei. În timp ce vânarea lui Salah Abdeslam continuă”, titrează The Guardian.
„Avioane de luptă franceze au lansat cele mai mari raiduri ale lor în Siria până în prezent, vizează bastionul Statul Islamic din Raqqa, la doar două zile după ce grupul a susținut atacuri coordonate în Paris, care a ucis mai mult de 130 de persoane, a declarat Ministerul Apărării. "raidul, la care au participat inclusiv 10 avioane de luptă, a fost lansat simultan din Emiratele Arabe Unite și Iordania. Douăzeci de bombe au fost lansate", se arată în declaraţie, adăugând că misiunea a s-a desfăşurat duminică seara. În acest timp, poliţia franceză a desfăşurat mai multe acţiuni în oraşele Toulouse, Grenoble, Jeumont şi Bobigny. Trei dintre teroriștii suspecți au fost identificaţi: Salah Abdeslam, fratele lui Ibrahim Abdeslam și Omar Ismaïl Mostefai. Mostefai, în vârstă de 29 de ani a fost unul dintre cei trei bărbați care s-a aruncat în aer, ucigând 89 de oameni în cel mai sângeros atac. Poliția franceză continuă să-l caute pe Salah Abdeslam, despre care se crede că este unul dintre cei trei fraţi implicaţi în atacul de vineri seara, care este în prezent fugar.”
„Franţa: percheziţii în curs; profilul autorilor atacurilor se conturează”, scrie Le Monde.
„Premierul francez Manuel Valls a declarat la RTL: „Franța este în doliu și ne gândim azi, mâine și mult timp de acum înainte la victime, la apropiaţii acestora și la familiile celor care au trăit momentul înfricoșător. Suntem în război împotriva terorismului, acesta a lovit și poate lovi din nou în zilele următoare. Nu spun acest lucru pentru a speria, ci doar pentru ca francezii să fie conștienți." Valls a mai spus: "Percheziţii au avut loc în noaptea de duminică spre luni, în Franța, şi au vizat presupuși membri ai mișcării jihadiste."
“De ce a devenit Franţa principal ţintă a teroriştilor”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Mulţi experţi nu sunt surprinşi de faptul că teroriştii islamişti au vizat Franţa, odată cu atacurile soldate cu moartea a cel puţin 129 de persoane şi rănirea altor câteva sute la Paris. John Schindler, editorialist pe probleme de securitate naţională al publicaţiei New York Observer, scria sâmbătă: "Jihadiştii cu arme de calibru au fost prinşi în Franţa în 1995 … nu am nicio idee de ce cineva ar fi surprins de oroarea de vineri seara. ISIS – de asemenea, cunoscut sub numele de Statul Islamic și Isil – a numit Parisul "capitala prostituției" într-o declarație, asumându-şi responsabilitatea pentru atac. Grupul terorist precizat de asemenea că Franța și "toate neamurile asemănătoare" se află "în partea de sus a listei țintelor Statului Islamic. Sub conducerea președintelui Francois Hollande, Franța a lansat primele lovituri aeriene împotriva ISIS în Siria, în luna Septembrie. Țara este, de asemenea, o țintă a grupărilor extremiste similare. Martorii de la Bataclan au declarat că teroriştii au strigat în limba franceză, "Ceea ce se întâmplă este din cauza tuturor daunelor produse de Hollande musulmanilor din întreaga lume", potrivit The New York Times. Un alt martor a confirmat acest lucru pentru CNN, precizând că atacatorul vorbea ca un nativ francez. Will McCants, expert în extremism și autor al recentului volum "Apocalipsa ISIS ", a declarat pentru Business Insider că atacul ar fi putut fi un avertisment ca Franța să înceteze atacurile aeriene în Siria.”