REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – Europa, sub ameninţarea terorii

“Statul Islamic plănuieşte atacuri asupra Europei, avertizează Europol”, titreay[ The Wall Street Journal.

“Gruparea jihadistă Statul Islamic a dezvoltat "o nouă capacitate de luptă pentru a desfăşura o campanie de atacuri de amploare" concentrate în special în Europa, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright, care a mai atras atenţia că ISIS pregăteşte alte operaţiuni. Analiştii Europol sunt convinşi că Statul Islamic "pregăteşte noi atacuri în state membre ale UE, în special în Franţa", conform unui raport prezentat de Wainwright cu ocazia lansării oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism. "Experţii din diverse state sunt de acord asupra faptului că aşa-numitul Stat Islamic are dorinţa şi capacitatea de a comite noi atacuri în Europa", a subliniat el. "Atacurile ar viza cu prioritate ţinte civile, din cauza impactului pe care l-ar genera", se precizează în raport, care descrie "o schimbare de strategie a Statului Islamic, care vrea să acţioneze global". Raportul este rezultatul unui seminar între experţi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene organizat la trei săptămâni după atentatele de la Paris de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi. Analiza semnalează "o schimbare în modul de operare" al grupării jihadiste implantate în Siria şi în Irak, care este acum capabilă să comită când doreşte, oriunde în lume, "serii de atacuri complexe şi bine coordonate" cu ajutorul unor combatanţi locali care cunosc bine spaţiul în care se află. Centrul European de Contraterorism, cu baza în sediul Europol de la Haga, este dotat în prezent cu circa 40 de analişti, însă Rob Wainwright a dat asigurări că mijloacele acestuia urmează a fi întărite în lunile care vin, în contextul în care ţările din UE s-au angajat să îmbunătăţească schimbul de informaţii după atentatele de la Paris. Centrul "se va concentra în special pe comunitatea de 5.000 de cetăţeni europeni care s-au radicalizat după ce au participat la conflictele din Siria şi Irak, dintre care mulţi au revenit în societăţile noastre şi reprezintă un risc major de securitate", a precizat directorul Europol, mai scrie Wall Street Journal.

"Putin a atins unul dintre marile sale obiective în Siria”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“În timp ce intervenția militară a Rusiei în Siria nu a dus la progrese substanțiale în  teren pentru guvern Assad, Moscova a reușit totuşi să susțină regimul de la Damasc, în conformitate cu o noua analiză. O estimare făcută de IHS Conflict Monitor arată că din 29 septembrie, când Kremlinul a lansat campania militară, până pe 11 ianuarie, Damascul a recâștigat 1,3 la sută din teritoriul pierdut în faţa grupurilor rebele. Ceea ce marchează o schimbare majoră faţă de primele opt luni ale anului 2015, când regimul a pierdut 18 la suta din teritoriu.”

“Angajată a unui centru de refugiaţi din Suedia, ucisă de un solicitant de azil”, scrie The Guardian, în pagina electronic.

Un solicitant de azil în vârstă de 15 ani a înjunghiat mortal o angajată a unui centru de refugiaţi din Suedia. Băiatul, care a fost reţinut de poliţie, nu a fost identificat, dar ţara sa de origine este cunoscută, a declarat Hans Lippens, un purtător de cuvânt al poliţiei din regiunea Vastra Gotaland. Incidentul s-a produs la un centru pentru solicitanţi de azil cu vârste sub 18 ani, unde locuia autorul agresiunii, la aproximativ zece kilometri de centrul oraşului Molndal, în regiunea Gothenberg din vestul Suediei. Victima, o femeie de 22 de ani, era singură împreună cu opt băieţi care locuiau la azil, a precizat Lippens. Doar unul dintre băieţi este suspectat de implicare directă în incident, dar poliţia îi interoghează şi pe ceilalţi şapte tineri. Mai multe incidente au avut loc la centre pentru solicitanţi de azil din regiunea Vastra Gotaland, dar "acesta este cel mai grav caz de până acum", a afirmat Lippens. El a apreciat că în regiune vin circa 50 de solicitanţi de azil în fiecare lună, majoritatea din Siria şi Afganistan. Majoritatea incidentelor sunt lupte între refugiaţi şi nu vizează populaţia locală suedeză, a precizat acesta.”

“Iranul vrea să cumpere 500 de avioane şi să reia zborurile directe spre Statele Unite”, scrie cnn.com

“Iranul şi SUA negociază termenii reluării zborurilor comerciale între cele două ţări după o suspendare a acestora de aproape 36 de ani, a confirmat luni Ministerul de Externe iranian. 'Problema este examinată în prezent şi rezultatul negocierilor va fi anunţat la momentul potrivit', a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Jaber Ansari. Ministerul iranian al Transporturilor Abbas Ahmad Akhoundi şi Autoritatea pentru trafic civil aerian conduc convorbirile de partea iraniană, menţionează ziarul Shargh. Milioane de iranieni care locuiesc în SUA au trecut prin Europa sau Dubai pentru a lua zboruri cu destinaţia Teheran. Preşedintele iranian Hassan Rowhani a declarat că zborurile directe vor fi reluate cât mai curând posibil. SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice de 36 de ani. După alegerea preşedintelui Rowhani, în 2013, negocierile dintre cele două ţări sunt axate în mare parte pe programul nuclear iranian.”

“Ierusalimul se pregăteşte pentru căderi massive de zăpadă în timp ce furtunile se intensifică”, citim în publicaţia The Jerusalem Post.

“Oraşul Ierusalim se pregăteşte să facă faţă în eventualitatea în care ar rămâne marţi izolat din cauza viscolului, relatează EFE, menţionând că primăria marelui oraş israelian acţionează după ce duminică s-a înregistrat prima ninsoare din acest sezon în nordul ţării, potrivit unui comunicat. Situat la 750 de metri deasupra mării şi ocolit în general de fenomene meteo de acest gen, Ierusalimul a pregătit 50 de pluguri de zăpadă, 500 de kilograme de sare şi echipaje pentru a degaja principalele artere ale oraşului, precum şi o pagină web actualizată despre efectele viscolului şi cu informaţii utile despre situaţia transportului public şi farmaciile de gardă. În cazul în care condiţiile se vor înrăutăţi, echipajele de urgenţă vor apela la rezerve – zeci de pluguri de zăpadă, tractoare şi maşini de teren -, cu care vor lucra pentru a menţine deschise principalele drumuri. "Le cerem cetăţenilor să se pregătească, să dea dovadă de responsabilitate şi să urmeze instrucţiunile municipalităţii şi serviciilor de salvare", a spus primarul, Nir Barkat. Primăria le-a recomandat locuitorilor să-şi facă provizii de apă şi mâncare pentru mai multe zile şi să evite pe cât posibil deplasările, inclusiv cu mijloacele de transport în comun, care ar putea să înregistreze întârzieri faţă de programul normal de funcţionare. Totodată, autorităţile au pregătit mii de porţii de mâncare, lopeţi, surse de căldură, sisteme de iluminat de urgenţă, pături şi saci de dormit ce se vor distribui în centre comunitare. Accesul vizitatorilor în zona Muntelui Hermon, pe Înălţimile Golan, a fost interzis.”