“Rezerva Federală Fed a SUA a decis miercuri să nu majoreze dobânda de referinţă, care va rămâne în intervalul 0% şi 0,25 %, dar a anunţat că este deschisă ca în decembrie să înceapă o ajustare. Într-un comunicat de presă, Fed a semnalat că recuperarea pieţei muncii şi-a mai revenit şi a subliniat că o creştere a dobânzii s-ar putea produce 'la următoarea reuniune', prevăzută pentru luna decembrie”, mai scrie The Wall Street Journal.
“Candidaţii republicani au adoptat un ton tăios în cea de-a treia dezbatere”, titrează The New York Times.
“Cei doi lideri ai cursei din alegerile primare republicane pentru Casa Albă, miliardarul Donald Trump şi medicul Ben Carson, au fost nevoiţi să-şi apere miercuri, în cadrul unei dezbateri din Boulder, Colorado, proiectele economice considerate nerealiste şi aproximative de unii dintre rivalii lor. Dezbaterea televizată a scos în evidenţă şi paradoxul alegerilor primare republicane din 2016: candidaţii care au avut responsabilităţi politice, îndeplinite de multe ori cu succes, au rămas mult în urma a doi oameni fără experienţă politică, dar care captivează baza conservatoare a partidului pentru discursul lor anti-establishment. Cei doi, Donald Trump şi Ben Carson, singurul candidat de culoare, întrunesc în jur de jumătate din intenţiile de vot ale republicanilor, cu trei luni înainte de începutul alegerilor primare, în februarie 2016. Însă contracandidaţii lor şi-au pus mănuşile de box miercuri seară. Magnatul din sectorul imobiliar Donald Trump, care a făcut din experienţa sa în afaceri principalul argument al campaniei, a fost atacat pentru declaraţiile sale considerate extravagante privind o enormă reducere a impozitelor şi privind construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Ben Carson, un strălucit neurochirurg în retragere, s-a pomenit şi el în dificultate când a trebuit să justifice realismul propunerii sale privind introducerea unui impozit unic de 10%. Donald Trump a fost şi el nevoit să explice în cadrul dezbaterii falimentul unora dintre proiectele sale imobiliare în anii 1990 şi 2000. "Sunt cu adevărat foarte bun în rezolvarea problemelor de datorie", a glumit el. Adevărata luptă s-a produs între doi foşti aliaţi politici, senatorul de Florida Marco Rubio şi fostul guvernator al aceluiaşi stat, Jeb Bush, odinioară mentorul său în politică. Bush i-a reproşat senatorului Rubio absenteismul său de la vot şi i-a solicitat demisia. Viitoarea dezbatere republicană va avea loc la 10 noiembrie.”
“Vizita lui Merkel în China: Diplomaţia silenţioasă nu este suficientă”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
“Cancelarul german Angela Merkel a ajuns joi la Beijing împreună cu o delegaţie de 20 de lideri ai mediului de afaceri pentru o vizită urmează să se axeze pe consolidarea cooperării economice şi pe discutarea rolului Chinei în crizele internaţionale. Premierul chinez Li Keqiang şi cancelarul german Angela Merkel au convenit la Beijing că trebuie să existe o soluţie politică la criza din Siria. Li Keqiang a spus că urgenţa găsirii unei soluţii la situaţia din Siria este tot mai mare. "Cel mai important lucru este să se profite de oportunitatea de a implementa o rezolvare politică şi de a iniţia un dialog politic egal, cuprinzător şi deschis", a declarat el presei. China şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de folosirea forţei pentru rezolvarea crizei din Siria, spunând că soluţia politică este singura cale de ieşire din această situaţie. În contextul în care Germania caută căi de a limita afluxul de migranţi, Angela Merkel ar putea face presiuni asupra Chinei pentru ca aceasta să-şi folosească puternica sa relaţie economică cu Rusia pentru a ameliora situaţia din Siria răvăşită de război. Din delegaţia germană face parte şi noul şef de la Volkswagen, Matthias Mueller, care probabil va vorbi despre scandalul provocat de manipularea testelor de poluare.”
“Germania: Controalele de la frontiere sunt prelungite din nou”, scrie Le Monde.
„Germania va prelungi până la 13 noiembrie controalele sale la frontieră, a anunţat miercuri ministrul german de Interne, Thomas de Maizière. Guvernul a decis "după o analiză atentă" să extindă din nou "controlul temporar" la frontieră, în timp ce mii de refugiați continuă să sosească prin Austria. Chiar şi la 13 noiembrie controalele pot fi prelungite timp de trei luni, până în februarie, în absența unei "schimbări semnificativă a situației", a declarat ministerul. O astfel de decizie se bazează pe excepţiile oferite de libera circulație în Europa în baza Acordului Schengen. Controalele vor continua să se concentreze la granița cu Austria, principala poartă de intrare a refugiaților în Germania.”
“Un grup de refugiaţi au refuzat să iasă din autobuzul care i-a transportat într-un oraş prea friguros din Suedia”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Un grup de 14 migranţi sirieni şi irakieni repartizaţi de autorităţile suedeze într-o mică tabără amenajată în mijlocul unei păduri refuză de trei zile să coboare din autobuze, ei fiind nemulţumiţi că au fost aduşi într-un loc atât de izolat. Pentru turişti, frumoasele cabane din pădurea de conifere din apropierea localităţii Limedsforsen, din vestul Suediei sunt un loc idilic, dar pentru un refugiatul obişnuit cu viaţa din Orientul Mijlociu ele pot fi un adevărat coşmar, mai ales că şi schimbarea de climă este una radicală. Iniţial, au fost circa 60 de migranţi care au refuzat duminică să coboare din autobuze pentru a fi cazaţi acolo. Între timp, mulţi s-au lăsat convinşi să se instaleze în acel loc, dar 14 dintre ei refuză în continuare să părăsească autobuzele şi cer să fie cazaţi în altă parte sau să fie trimişi înapoi în Germania. Prin urmare, compania proprietară a autobuzelor a făcut apel la executori judecătoreşti pentru a-şi recupera vehiculele care practic sunt sechestrate. “Ne-au spus că vom locui aici, dar acest lucru nu este posibil pentru toată lumea. Sunt şi copii şi o femeie gravidă, e prea frig, nu există magazine, nici măcar un medic”, se plânge un migrant sirian într-o declaraţie acordată postului local de televiziune SVT.”