"„O ieşire a Greciei din zona euro este o posibilitate, dar un astfel de pas nu va fi o plimbare în parc, însă nici nu va însemna probabil sfârşitul euro”, a declarat şeful FMI, într-un interviu ce va fi publicat vineri în publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung. Christine Lagarde a declarat că este puţin probabil să se ajungă la un acord în următoarele zile, în condiţiile în care Grecia se străduiește să respecte termenul limită de 5 iunie, când trebuie să facă o plată de 305 milioane de euro către FMI. Premierul Greciei Alexis Tsipras a anunţat miercuri seara că Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, UE şi FMI, care va permite deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia să nu intre în faliment. Declaraţiile lui Tsipras au fost contrazise însă de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuţiile dintre cele două părţi. Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI, dacă îşi pune în aplicare planul de a nu rambursa sumele datorate instituţiei, a avertizat joi un purtător de cuvânt al instituţiei. „Orice ţară care nu îşi onorează angajamentele faţă de Fond este declarată în situaţia de arierate la plată şi nu are acces la finanţările FMI”, a declarat William Murray, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Washington. Ministrul de Interne elen a afirmat recent că Grecia nu va rambursa Fondului Monetar Internaţional cele 1,6 miliarde de dolari scadente în iunie, într-un moment în care Atena încearcă să încheie un acord cu creditorii săi pentru a obţine deblocarea unei noi tranşe de împrumut şi a evita falimentul”, mai scrie Guardian.
„Banca Centrală Europeană spune că prelungirea negocierilor s-ar putea răsfrânge aspura altor ţări din zona euro”, titrează The Wall Street Journal.
„Banca Centrală Europeană a avertizat că recenta criză a datoriilor Greciei s-ar putea repercuta asupra altor țări din zona euro în cazul în care Atena nu reușește să ajungă rapid la un acord de finanțare cu creditorii săi internaționali rapid, subliniind mizele mari implicate în negocieri. Comentariile apar în pofida semnalelor mixte privind stadiul negocierilor privind datoria Atenei.”
„Scandalul din fotbalul mondial pune presiune pe sponsori”, mai citim în Wall Street Journal.
„Anchetele de corupție în rândul funcționarilor FIFA pun sponsorii corporativi într-o situaţie delicată. Ei se confruntă acum cu o dilemă dacă să părăsească sau nu puternica piaţă de publicitate şi potenţialul de marketing al celui mai popular sport din lume.”
„Indiferenţi, membrii FIFA se adună pentru a-şi (re)-alege preşedintele”, citim în The New York Times. „Scandalul nu schimbă matematica electorală ciudată de la FIFA: sprijinul acordat de Europa Prinţului Ali bin al-Hussein este compensat de sprijinul multor țări mici pentru Sepp Blatter.”
„Putin denunţă implicarea SUA în arestările de la FIFA”, mai scrie New York Times.
„Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, în cadrul unei intervenţii la o televiziune rusă, că Statele Unite ale Americii folosesc justiţia pentru a împiedica realegerea lui Joseph Blatter la preşedinţia FIFA. "Este vorba de o încălcare grosolană a regulilor de funcţionare a organismelor internaţionale", a declarat Putin, acuzând Washingtonul că "impune propria justiţie altora", într-un caz în care "niciunul dintre funcţionarii FIFA nu e american" şi în care "nicio faptă nu s-a produs în SUA". Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali, în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri, arestări la Zurich."
„Scandalul FIFA: Este timpul ca cei ce conduc federaţia internaţională de fotbal să demisioneze”, scrie Le Monde.
„Președintele FIFA Sepp Blatter trebuie să se retragă", a spus Transparency International, după arestarea miercuri în Elveția a unor înalți funcționari ai instituției, suspectați de corupție de către justiția americană. "Blatter nu are nici o credibilitate pentru a rămâne, el nu a promovat prin rolul său de lider stabilirea unui fundament solid pentru transparență, responsabilitate și onestitate", a spus Claudia Dumas președintele filialei americana a ONG-ului. Cele 47 de acuzațiile aduse împotriva a nouă funcționari FIFA, inclusiv doi vicepreședinți și împotriva a cinci parteneri, acuzaţi de "înșelătorie, fraudă și spălare de bani" într-o perioadă de 25 de ani, timp în care acești oficiali ai fotbalului mondial "au cerut și a primit peste 150 de milioane de dolari, mită în comisioane nelegitime” în schimbul contractelor mass-media și a drepturilor de comercializare ale turneelor de fotbal internaționale.”
„Preşedintele FIFA merge sfidător înainte în încercarea sa de a fi reales”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„Şeful FIFA Sepp Blatter va candida pentru un nou mandat, susţinând că numai el poate curăța Federaţia Internaţională de Fotbal contaminată de corupție, spre disperarea tuturor celor care îi cer demisia. Blatter a deschis congresul anual al FIFA spunând că nu poate "să monitorizeze pe toată lumea tot timpul", respingând orice vinovăţie după o săptămână dramatică în care au fost văzute mai multe arestări. "În următoarele câteva luni nu va fi ușor pentru FIFA. Sunt sigur că veştile rele vor urma, dar este necesar să se înceapă restabilirea încrederii în organizația noastră", a declarat Sepp Blatter, în vârstă de 79 de ani. "Trebuie să cadă în cele din urmă pe mine responsabilitatea pentru reputația și bunăstarea organizației noastre și pentru a găsi în cele din urmă o cale de a merge mai departe și de a restabili lucrurile", a adăugat preşedintele FIFA. El a numit recentele scandaluri ca fiind "fără precedent" și a declarat că "acțiunile unor indivizi aduc rușine și umilință în fotbal”. Sepp Blatter a vorbit la câteva ore după o confruntare cu șeful european al fotbalului Michel Platini, care i-a cerut să-şi dea demisia. Şeful FIFA a primit cereri de demisie şi din partea şefilor de guverne din Europa. Premierul britanic David Cameron i-a solicitat de asemenea lui Blatter să demisioneze. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a spus că, dacă lumea fotbalului nu poate scăpa de corupţia "otrăvitoare", agențiile guvernamentale vor fi obligate să-și intensifice eforturile.”