REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – FMI nu mai vrea să ajute Grecia

„FMI refuză să se alăture programului de salvare al Greciei până când nu sunt îndeplinite cerințele de reducere a datoriilor”, scrie The Guardian, în pagina sa electronică.

„Fondul Monetar International refuză să participe la un nou plan de salvare pentru Grecia până când nu există un "acord explicit și concret" privind reducerea datoriilor din partea creditorilor din zona euro, a confirmat un oficial al FMI. Fără implicarea Fondului, partenerii Greciei din zona euro vor trebui să găsească mai multe fonduri pentru a satisface nevoile de finanțare pe termen scurt ale Atenei şi apar multe semne de intrebare cu privire la posibilitatea strângerii celor 86 de miliarde de euro din programul de salvare. Îndatorarea ridicată şi istoricul negativ în privinţa implementării reformelor descalifică Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional. Având în vedere concluzia raportului, specialiştii FMI vor participa la negocierile desfăşurate în prezent la Atena pentru un nou program financiar destinat Greciei, însă instituţia nu va lua timp de mai multe luni, sau chiar până anul următor, o decizie dacă va participa sau nu cu fonduri proprii. Întârzierea din partea FMI ar putea avea consecinţe semnificative, mai ales în Germania, unde oficialii au afirmat în mod repetat că ar fi imposibil de obţinut acordul Legislativului de la Berlin pentru un pachet de 86 miliarde de euro destinat Greciei dacă la acesta nu participă şi FMI. Fondul nu poate ajunge însă la "un acord la nivelul experţílor tehnici în această etapă" şi va decide într-o a doua etapă dacă va participa la un program de susţinere a Greciei, după ce statul elen "a convenit un set amplu de reforme" şi esenţial, după ce statele creditoare din zona euro au convenit asupra unor modalităţi de a reduce povara datoriilor Greciei. Această condiţie s-ar putea dovedi problematică, întrucât Berlinul şi alte guverne creditoare s-au opus vehement sugestiilor de ştergere a datoriilor Atenei”, mai scrie Guardian.

“Grecia: Syriza va avea un congres extraordinar în septembrie”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Comitetul Central al partidului stângii radicale SYRIZA a votat joi noapte în favoarea desfăşurării unui congres extraordinar în septembrie, o propunere a prim-ministrului grec Alexis Tsipras pentru a defini o poziţie comună faţă de acordul cu creditorii, au anunţat surse din interiorul partidului. Alexis Tsipras, care este de asemenea liderul SYRIZA, a făcut această propunere dimineaţa la deschiderea reuniunii comitetului central al partidului. Unii membri ai acestei formaţiuni s-au opus acordului semnat de guvern la 13 iulie cu creditorii pentru un nou împrumut destinat Greciei, însoţit de măsuri de austeritate. "O majoritate a votat în favoarea desfăşurării unui congres extraordinar în septembrie", a declarat pentru France Presse Costas Zachariades, membru al comitetului central, compus din 201 membri. Data exactă a congresului nu a fost pentru moment precizată. După mai mult de douăsprezece ore de dezbateri, comitetul central al SYRIZA a acceptat propunerea prim-ministrului şi a respins-o pe cea a "Platformei stângii", un curent influent de adepţi ai liniei dure în SYRIZA, precum şi pe cea a altor grupuri disidente, care se opun acordului cu creditorii. Disidenţii doreau un congres posibil chiar înainte de finalizarea acordului cu creditorii.”

“Secetă în California: Consumul de apă, redus dincolo de obiectivele în luna iunie”, citim în Le Monde.

„Locuitorii Californiei şi-au redus cu 27,3 % consumul de apă în luna iunie, adică cu mai mult decât 25%, recomandarea guvernatorul statului pentru a combate efectele secetei extreme care afectează de patru ani acest stat american, au indicat joi autorităţi locale. “Californienii înţeleg severitatea secetei şi acţionează, după cum indică cifrele publicate astăzi”, a comentat Felicia Marcus, preşedinta Comitetului de control al resurselor de apă în acest stat din vestul SUA. “Raportul arată că locuitorii ştiu că trebuie să continue să economisească apa pe temperaturile ridicate din timpul verii şi au păstrat sistemele de stropire închise încă mai înainte decât ar fi făcut-o în timpuri normale”, a continuat ea. “Aceasta este atitudinea corectă pe care trebuie s-o aibă în timp ce ne îndreptăm spre căldurile din august şi septembrie, în plină secetă a secolului, al cărei sfârşit nu ştim când va fi”, a adăugat Marcus. Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a instituit măsuri de urgenţă istorice în aprilie pentru a reduce cu 25 % consumul de apă în California, acestea intrând în vigoare la începutul lunii iunie. În 12 iunie, autorităţile californiene anunţaseră noi restricţii în accesul la apă, afectând pentru prima oară în ultimii 40 de ani anumiţi agricultori care beneficiau de drepturi prioritare.”

“Economia SUA a crescut cu o rată de 2,3% în trimestrul al 2-lea”, titrează The New York Times. “Revenirea vine după un prim trimestru descurajant și reprezintă o continuare a așteptărilor şi continuă în mare măsură traiectoria lentă dar constantă din ultimii 6 ani.

„Fed pregăteşte cu grijă terenul pentru o mutare a ratei dobânzilor”, citim în The Wall Street Journal.

„Federal Reserve a păstrat rata dobânzilor in apropiere de zero, dar evoluţiile pozitive de pe piaţa locurilor de muncă din SUA este un semn că Fed est pe cale să ridice ratele dobânzilor în septembrie sau în cursul acestui an.”