„Abandonarea neașteptată de către Banca Națională a Elveției a pragului franc-euro de 1,2, continuă să reverbereze pe piețele mondiale. Moneda elveţiană este acum cu aproximativ 17% peste plafon, cu moneda euro având o valoare de 17% mai mică. La acest nivel, pierderile Bancii Centrale elveţiane se cifrează la aproximativ 75 de miliarde de franci elveţieni”, mai scrie Business Insider.
„Prăbuşirea preţului petrolului complică lucrurile pentru Banca Japoniei”, mai scrie Business Insider. „Factorii de decizie ai Băncii Japoniei s-au adunat pentru a decide în privinţa revizuirii ratei dobânzii în această săptămână. Oficialii Băncii Centrale se vor confrunta cu sarcina descurajanta de a veni cu un motiv care să explice de ce nu apelează la stimuli financiari, în condiţiile în care prețurile petrolului țin inflația departe de obiectivul Băncii Japoniei, de 2%.”
„Criza economică a Rusiei a venit oficial”, este încă un titlu din Business Insider.
„Judecând după lipsa de știri economice în mass-media din Rusia, criza a sosit. La fel ca în zilele Uniunii Sovietice, televiziunea de stat nu raportează faptele, ci le ascunde. Imaginea oficial este dominată de războiul din Ucraina, alimentat de America, colapsul economic al Ucrainei, ignorat de America și realizările Rusiei în sport, balet și alte domenii, invidiate de America. În primele două săptămâni ale anului, când Rusia era în vacanță, rubla a scăzut cu 17,5% în raport cu dolarul. Inflația este în urcare. Prețul petrolului, principalul export al Rusiei, a alunecat sub 50 de dolari pe baril, fapt care i-a determinat pe economiști să-și revizuiască previziunile în scădere. Se așteaptă ca PIB-ul să se contracte cu între 3% şi 5% în acest an. Ratingul de ţară al Rusiei se îndreaptă în mod inexorabil spre junk.”
„Belgia solicită Greciei să extrădeze persoanele urmărite pentru terorism”, scrie The Wall Street Journal. „Autoritățile belgiene cer extrădarea uneia dintre cele patru persoane reținute la Atena, în legătură cu un complot dejucat în Belgia, în condiţiile în care oficialii din Europa au încercat să strângă rândurile în urma atacurilor teroriste din Paris.”
„De ce troriştii sunt atât de greu de monitorizat?”, scrie publicaţia germană Die Welt.
„Noi suntem umbrele băieților răi": un investigator sub acoperire al poliției explică de ce monitorizarea a sute de islamiști este adesea dificilă. Aceştia se comportă discret, exact ca mulţi alți infractori.”
„SUA a penetrat sistemul informatic din Coreea de Nord înainte de atacul de la Sony”, titrează The New York Times.
„Notele Agenției Naţionale de Securitate a Statelor Unite NSA care a monitorizat activitățile nord-coreene s-au dovedit decisive în a-l convinge Președintele Obama să acuze guvernul lui Kim Jong-un de atacul cibernetic de la Sony, au declarat surse oficiale."
„Jumătate din averea globală, deţinută de 1% din populaţia planetei”, scrie publicaţia The Guardian.
„Miliardari și politicienii se întâlnesc în Elveția în această săptămână pentru a discuta situaţia creșterii inegalității în lume, după ce un studiu a constatat că – pe tendințele actuale – de anul viitor, 1% din populația lumii va deține jumătate din avuţia mondială în 2016”
„Cel de-al doilea pacient cu inimă artificială duce o viaţă normală”, citim î]n publicaţia Le Monde. „Pacientul căruia i s-a pus o inimă artificală la Nantes a părăsit spitalul la 2 ianuarie şi duce o viaţă normală. Primul om căruia i s-a implatat o inimă artificială a murit în martie 2014, la saptezeci și patru zile după operaţie."