“Fostul premier britanic Tony Blair îşi cere scuze pentru "greşeli" cu privire la invazia Irakului condusă de către Statele Unite în 2003, dar nu merge cu scuzele până la capăt şi afirmă că nu regretă îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein. "Pot să spun că-mi cer scuze pentru faptul că informaţiile pe care le-am primit au fost greşite, pentru că în pofida faptului că Saddam Hussein a folosit armament chimic la scară mare împotriva poporului său, împotriva altora, programul în forma în care am crezut noi că se afla, nu a existat în modul în care am crezut noi", a declarat Blair într-un interviu pentru emisiunea GPS, realizată de către Fareed Zakaria. Blair se referea la afirmaţia potrivit căreia regimul lui Saddam Hussein deţinea armament de distrugere în masă, iar acest argument a fost folosit de către guvernele Statelor Unite şi Marii Britanii pentru a justifica lansarea invaziei. Rapoartele serviciilor secrete la care se referă Blair s-au dovedit a fi false. "Mi-e greu să-mi cer scuze pentru îndepărtarea lui Saddam. Eu cred, chiar şi astăzi, în 2015, că este mai bine că el nu se află acolo, decât dacă s-ar fi aflat acolo", a spus Blair. Fostul premier britanic i-a spus lui Zakaria că, în afară de informaţiile eronate despre Irak, îşi cere scuze şi "pentru unele greşeli în planificare şi, desigur, pentru eroarea noastră în înţelegerea a ceea ce avea să urmeze odată îndepărtat regimul". În prezent, Irakul este devastat de tensiuni interreligioase şi se străduieşte să facă faţă ameninţării Statului Islamic, o grupare sunnită extremistă care şi-a impus domnia brutală asupra unor părţi semnificative din nordul şi vestul ţării. Tony Blair a recunoscut, de asemenea, că există "elemente de adevăr" în opinia potrivit căreia invazia Irakului, în 2003, este principala cauză a ascensiunii ISIS. Moştenirea politică a lui Blair, cel mai important aliat al fostului preşedinte american George W. Bush la vremea invaziei Irakului, a fost umbrită de acest război. Fostul premier este urmărit de întrebări şi critici oriunde se duce. Războiul care a urmat înlăturării lui Saddam Hussein au aruncat Irakul în haos, antrenând ani de violenţe interconfesionale sângeroase şi ascensiunea Al-Qaida în Irak. Zeci de mii de irakieni, peste 4.000 de militari americani şi 179 de membri ai serviciilor britanice au fost ucişi în acest conflict îndelungat. Tony Blair a mutat astfel pentru a pregăti terenul înaintea publicării raportului Chilcot în privinţa războiului din Irak. În această anchetă mult-așteptată, Sir John Chilcot este de așteptat să critice utilizarea de informații care sugerează Hussein avea arme de distrugere în masă în perioada premergătoare la războiul din Irak”, mai scrie The Guardian.

“Criza imigranţilor: un plan de urgenţă pentru calmarea tensiunilor şi gestionarea afluxului de migranţi din Balcani”, citim în Le Monde.

“Lideri europeni au ajuns la un acord de cooperare în gestionarea afluxului de migranţi din Balcani, dar nu au oferit o soluţie rapidă la criza care ameninţă să facă alte victime odată cu venirea iernii şi să ridice unele ţări europene împotriva altora. Reuniţi la Bruxelles în timp ce o femeie şi doi copii mureau pe mare în largul coastelor Turciei, cancelarul german Angela Merkel şi premierul grec Alexis Tsipras s-au întâlnit cu liderii altor nouă ţări de pe ruta de la Marea Egee către Germania, folosită de peste o jumătate de milion de oameni care au sfidat frontierele Uniunii Europene şi sârma ghimpată. După negocieri care au început duminică seara cu ceea ce unii oficiali au numit o rundă de atacuri furioase între lideri, cele 11 guverne participante au emis un document prin care se angajează să coopereze printr-un plan de acţiune în 17 puncte, care include crearea a 100.000 de locuri în centre de migrare ONU pentru 100.000 de persoane, dintre care jumătate în Grecia. "O acţiune unilaterală poate declanşa o reacţie în lanţ", se arată în declaraţia comună – ceea ce reflectă deja un fapt, în contextul în care diverse state şi-au închis frontierele sau au condus ori lăsat autobuze pline cu migranţi neînregistraţi la frontierele vecinilor lor. "Ţările afectate trebuie de aceea să discute unele cu altele. Vecinii trebuie să coopereze de-a lungul rutei", se arată în document. "Am spus foarte clar că politica mutării pur şi simplu a persoanelor trebuie să înceteze", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, gazda mini-summitului.”

“Criza refugiaţilor: Principalele măsuri în haosul migranţilor”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

“Austria, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, România, Germania, Grecia, Serbia, Macedonia şi Albania au convenit duminică să lucreze mai bine împreună, începând chiar de luni, pentru a reduce afluxul de migranţi în Europa prin "ruta Balcanilor". Principalele puncte ale declaraţiei comune, la sfârşitul unui mini-summit de urgenţă la Bruxelles, care reia cea mai mare parte a propunerilor prezentate de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker: Îmbunătăţirea schimbului de informaţii zilnice şi anunţarea deplasărilor pe ruta din Balcanii de Vest şi evaluarea nevoilor de sprijin; Prevenirea deplasării refugiaţilor dintr-o ţară în alta fără ca a doua să fie informată; Îmbunătăţirea condiţiilor de primire a migranţilor, mai ales creşterea capacităţilor pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia – 50.000 şi Balcanii de Vest, de asemenea 50.000. Grecia a fost de acord sa creeze, cu ajutorul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi UNHCR, 30.000 de locuri de primire până la sfârşitul anului. În a doua fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă şi chiriile vor fi subvenţionate de UNHCR. Cele 50.000 de locuri rămase vor fi instalate de-a lungul rutei din Balcani în coordonare cu ONU. Acordul prevede de asemenea o colaborare strânsă cu instituţiile financiare internaţionale, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii BEI şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare BERD pentru a sprijini eforturile financiare ale ţărilor în cauză. În confruntarea cu fluxul de migranţi, trebuie asigurată o capacitate completă de înregistrare cu utilizarea maximă a datelor biometrice, în cooperare cu agenţiile europene pentru schimb de informaţii. O mai bună gestionare a frontierelor prin finalizarea şi punerea în aplicare a planului de acţiune între UE şi Turcia anunţat la ultimul summit european de la 15 octombrie. O mai bună combatere a traficului de fiinţe umane şi a traficanţilor, consolidarea acţiunilor cu ajutorul Interpol, Frontex şi Europol. O mai bună informare a migranţilor şi refugiaţilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor.”

„Prezența Rusiei aproape de cablurile de date subacvatice spore;te îngrijorarea Statelor Unite”, titrează The New York Times.

„Prezenţa unor submarine şi nave spion ruseşti în apropierea cablurilor submarine prin care se realizează cea mai mare parte a traficului telecomunicaţiilor globale prin internet provoacă îngrijorarea oficialilor americani în legătură cu faptul că Rusia ar putea plănui să taie aceste linii în perioade de conflict. Conform publicaţiei, nu există dovezi că navele ruseşti ar fi tăiat aceste cabluri, însă îngrijorările Pentagonului reflectă preocuparea în creştere a oficialilor americani şi din state aliate cu privire la prezenţa militară tot mai activă a Rusiei în lume. Cotidianul citează comandanţi de marină şi responsabili din serviciile de informaţii care afirmă că monitorizează o activitate semnificativ mai crescută a Rusiei de-a lungul traseelor cunoscute ale cablurilor submarine de telecomunicaţii de la Marea Nordului spre Asia de Nord-Est şi în apele din apropierea Statelor Unite. "Ar fi îngrijorător să aflăm că o ţară afectează cablurile de comunicaţii; cu toate acestea, dată fiind natura clasificată a operaţiunilor submarine, nu putem intra în detalii", a declarat purtătorul de cuvânt al US Navy, comandantul William Marks, pentru cotidianul newyorkez. Luna trecută, SUA au monitorizat îndeaproape nava rusească spion Yantar, care, echipată cu două submersibile de mare adâncime, a navigat de-a lungul coastei estice a SUA spre Cuba, unde unul dintre cabluri ajunge în apropierea bazei navale americane de la Guantanamo, scrie NYT.”

„Vokswagen a suspendat mai mulţi angajaţi”, titrează The Wall Street Journal.

„Volkswagen AG a suspendat un numar mai mare de ingineri decât a recunoscut anterior, în urma unei recomandări a firmei de avocatură care efectuează o investigație internă în scandalul emisiilor auto, potrivit unei persoane familiare cu problema. Pe de altă parte, Volkswagen ar putea oferi proprietarilor de autovehicule din Germania reduceri de preţ pentru achiziţionarea unor maşini noi, în cazul în care aceştia deţin diferite modele afectate de scandalul emisiilor în care este implicat cel mai mare producător auto din Europa. Directorul general al Volkswagen, Matthias Mueller, o va informa săptămâna viitoare pe Angela Merkel în privinţa investigaţiei grupului referitoare la scandalul emisiilor, în timpul unei călătorii în China, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Mueller se va întâlni în timpul vizitei cu reprezentanţii celor două companii mixte ale VW în China, timp în care vor discuta probleme strategice, au spus sursele. China este cea mai mare piaţă a Volkswagen, iar cele două companii mixte sunt o sursă majoră de profit pentru producătorul auto. Volkswagen se află în cea mai mare criză din cei 78 de ani ai săi de istorie, după ce a recunoscut că a instalat pe unele autovehicule diesel un software menit să înşele autorităţile de reglementare din SUA în legătură cu adevăratul nivel al emisiilor poluante.”