REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE – Grecia cere Germaniei 279 de miliarde de euro despăgubiri de război

„Al Doilea Război Mondial: Grecia stabileşte despăgubirile de război ale Germaniei la 279 de miliarde de euro”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

„Guvernul de la Atena solicită pentru prima dată o cifră clară: despăgubirile pe care Germania ar trebui să le plătească Greciei în urma ocupaţiei din al Doilea Război Mondial se presupune că se ridică la aproximativ 279 miliarde de euro. Ministrul adjunct al Finanțelor Dimitris Mardas a vorbit despre această sumă concretă ca reparatii ale Germaniei pentru Atena în Parlament, la o reuniune a Comisiei parlamentare de specialitate. Potrivit ministrului grec, suma se împarte după cum urmează: la 10,3 miliarde de euro se ridică valoarea creditului forțat pe care Grecia l-a acordat ocupanții germani. Suma rămasă corespunde plăților compensatorii faţă de familiile victimelor ocupației. Se adaugă şi despăgubiri pentru infrastructura distrusă a ţării”, mai citim în Der Spiegel.

„Varoufakis îşi extinde şarmul ofensiv la Washington, după discuţiile cu Lagarde”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.

„Ministrul de Finanţe al Greciei, Ianis Varoufakis îşi continuă eforturile de a primi sprijin în Statele Unite pentru a rezolva criza datoriilor ţării şi pentru a preveni ieşirea Greciei din zona euro. Extinzându-şi farmecul la Washington DC, flamboiantul ministru de finanțe grec a discutat cu oficiali de rang înalt administrației americane, încearcând să calmeze temerile legate de o prăbuşire implicită a Greciei. După discuţiile cu şefa FMI Christine Lagarde, Varoufakis a insistat că Grecia „îşi va îndeplini toate obligațiile asumate, ad infinitum". În săptămânile următoare, Grecia se confruntă cu o serie de rambursări de creanță, inclusiv o tanșă de 450 de milioane de euro către FMI, la 9 aprilie.”

„Samsung bate toate predicţiile analiştilor, în ciuda profiturilor în scădere”, scrie The New York Times.

„După un an dur 2014 Samsung Electronics, producătorul sud-coreean spue că este de așteptat ca încasările pe primul trimestru al anului 2015 să bată prognozele analiștilor, în primul semn al unei posibile redresări pentru companie. Într-un comunicat de presă, Samsung a declarat că profitul operațional ar fi scăzut cu circa 30% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2014. În ciuda scăderii, Samsung a depășit așteptările analiștilor și a anunțat un profit operațional de circa 5,4 miliarde de dolari în primul trimestru. Cifrele sunt preliminare; Samsung va posta câștigurile finale la sfârșitul acestei luni.”

„Turcia blochează Youtube şi reţelele sociale”, scrie Le Monde.

„Autoritățile turce au dispus, luni blocarea Facebook și YouTube pentru a împiedica difuzarea de imagini cu Mehmet Selim Kiraz, procurorul ucis la 31 martie, după ce a fost luat ostatic la un tribunal din Istanbul. Blocarea Twitter, reţea inaccesibilă timp de câteva ore pentru aceleași motive, a fost ridicată, luni noapte, după ce site-ul a fost de acord să închidă conturile în cauză și a îndepărtat pozele ostaticului. Un mesaj de la autoritatea administrativă a Telecomunicații, postat pe YouTube, arată că interdicția, prima la scară largă de la blocarea un an în urmă pentru a preveni răspândirea de acuzații de corupție, vizând guvernul conservator-islamic  la putere, a fost comandată ca "acțiune administrativă".

„Israelul şi parlamentari americani fac presiuni împotriva unui acord cu Iranul”, titrează The Wall Street Journal. „Oficialii israelieni și parlamentari republicanii din Congresul american au stabilit luni standarde ridicate cu condiții exigente în privinţa unui acord nuclear cu Iranul.”

„Buffet: Dacă ai impresia că volatilitatea şi riscul sunt acelaşi lucru, te înşeli”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Volatilitatea şi riscul nu sunt acelaşi lucru. În cea mai recentă scrisoare a sa către acționari, Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway scrie despre diferența cele două și despre modul în care atât de mulți investitori încheia prin a pune semnul egal între cele două concepte urmând să-i coste pe ei înșiși bani.”