„Atena trebuie să ramburseze marţi 770 de milioane de euro Fondului Monetar Iinternațional, iar ministrul de finanţe Ianis Varoufakis spune că poate evita un default, o amânare a plăţilor. Grecia și zona euro se află la începutul unei săptămâni de incertitudini, în timp ce miniștrii de finanțe din zona euro se pregătesc să raporteze un progres în vederea parafării unui acord cu guvernul lui Alexis Tsipras. Executivul de la Atena, aflat într-o grava criză de lichidităţi ar putea întâmpina însă greutăţi în a-şi îndeplini obligațiile către FMI fără un acord cu creditorii, care ar trebui să-i aducă peste 7 miliarde de euro din ajutorul de urgenţă promis în schimbul reformelor”, mai scrie Guardian.
„Faliment iminent: Troika joacă cu trei scenarii negative în privinţa Greciei”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
„La Bruxelles, miniștrii de finanțe din zona euro se reunesc din nou pentru a discuta situaţia Greciei. Cu toate acestea, donatorii au puține speranțe. În acest sens ies la iveală simulările cu care joacă în prezent experții troicii.”
„Tensiuni în Macedonia după moartea a 22 de presoane în confruntări”, citim în publicaţia Le Monde.
„Poliția macedoneană a anunţat duminică seara că a încheiat o operațiune lansată în ziua precedentă împotriva unui grup insurgent de origine albaneză. 22 de persoane au fost ucise în confruntări, iar alte 37 au fost rănite la Kumanovo, în nordul Macedoniei, la granița cu Kosovo. Atacatori, presupuşi albanezi și descrişi ca "terorişti" de către guvern, au venit "din vecini" pentru a ataca "instituțiile statului" în regiunea Kumanovo, la patruzeci de kilometri nord de capitala macedoneană, Skopje. Aceste incidente inflamează Balcanii. Uniunea Europeană și-a exprimat, de asemenea, "profunda îngrijorare" în urma acestor violenţe.”
„Odată cu vizita în Cuba, François Hollande devine regele "diplomației economice", mai scrie Le Monde.
” Dacă Francois Hollande ajunge în Cuba, luni 11 mai, nu face astest lucru pentru a da de pământ cu regimul Castro. Nici măcar nu va emite un protest referitor la soarta dizidenților din această ţară. Într-una dintre ultimele dictaturi comuniste pe planetă, unde 9.000 de adversari au fost arestați în 2014 și unde activitatea jurnaliștilor și artiștilor independenți duce de cele mai multe ori spre o celulă de închisoare, șeful statului francez n-a planificat nicio exprimare publică vizavi de problema drepturilor omului. Cel mult el ar trebui să menționeze aceste chestiuni în dialogul cu președintele cubanez Raul Castro. Deci nu va şti nimeni care sunte termienii discuţiilor dintre cei doi în aceste privinţe.”
„În pline tensiuni, regele Arabiei Saudite nu se întâlneşte cu Obama”, scrie The New York Times. „Decizia regelui Salman, noul monarh Arabiei Saudite, pare să fie un semnal de nemulțumire continuă a țării sale faţă de politica administrației Obama, care a revizuit relațiile SUA cu Iranul, adversarul regional al saudiţilor.
„Putin doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Europa”, mai scrie The New York Times.
„Într-o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele rus Vladimir Putin a cerut revenirea la relații normale, respingând totodată boicotul liderilor occidentali referitor "la parada Ziua Victoriei, cu o zi înainte de întâlnire.”
„China taie ratele dobânzilor în condiţiile încetinirii creşterii economice”, titrează The Wall Street Journal. „Banca centrală a Chinei accelerează în adoptarea măsurilor monetare, facilitând lupta autorităţilor pentru a ușura povara datoriei corporative și guvernamentale grele.”
„Sharp se prăbuşeşte”, scrie portalul de ştiri american Business Insider.
„Compania japoneză Sharp a anunţat că ia în considerare o reducere a capitalului și emiterea de acţiuni preferenţiale ca parte a planului de restructurare, ceea ce a facut ca acţiunile companiei să scadă cu peste 20%. Acțiunile Sharp au scăzut cu 23% în şedinţa de tranzacţionare de luni dimineaţa.”