“Pentru a patra oară în această săptămână, întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro s-a încheiat fără a se ajunge la un acord în problema Greciei, care are nevoie de fonduri pentru a face plăţile datorate. Miniştrii de finanţe nu au reuşit să apropie cele două foi de parcurs prezentate. Ei s-au separat după trei ore şi au încredinţat celor trei instituţii creditoare – BCE, FMI şi Comisia Europeană – sarcina "de a integra, dacă este posibil", propuneri din partea Atenei în cerinţele lor, a precizat o sursă europeană. Grecia şi creditorii săi şi-au acordat termen până sâmbătă pentru a încerca să încheie un acord care să permită deblocarea unui împrumut şi să evite intrarea acestei ţări în incapacitate de plată. Reuniţi într-un summit la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au discutat două ore despre cazul Greciei, dar au refuzat să fie arbitri în diferendele care se menţin între Atena şi creditorii acesteia cu privire la reformele ce trebuie introduse şi tăierile bugetare necesare. Ei au lăsat în seama miniştrilor de finanţe posibilitatea unui acord, cu o nouă reuniune prevăzută pentru sâmbătă. "Sâmbătă ar fi momentul bun pentru un acord", a declarat la rândul ei o sursă din delegaţia elenă, la timp pentru ca parlamentul de la Atena să îl aprobe duminică, aşa cum doresc creditorii. Formatul discuţiilor ce vor fi purtate până la termenul stabilit rămâne însă neconturat”, mai scrie New York Times.
“Orice acord în privinţa fondurilor de salvare atât de necesare Greciei, amânat până în week-end”, scrie The Wall Street Journal.
“Miniştrii de finanţe din zona euro au împins discuțiile în privinţa încheierii unui acord spre weekend, după o altă întâlnire care s-a terminat fără încheierea unui acord. Atena mai are doar câteva zile pentru a obţine banii şi a reuşi să facă plata către FMI la inceputul saptamanii viitoare."
„Merkel despre negocierile Greciei: "Sâmbătă este cruciala!", citim în publicaţia germană Der Spiegel. “Reuniunea de sâmbătă a miniștrilor de finanțe din zona este decisivă: În această zi trebuie să găsească o soluție în disputa datoriei Greciei. Angela Merkel a declarat că termenul este tot mai aproape."
„Sâmbătă, zi decisivă pentru Grecia, după ce negocierile s-au terminat fără niciun rezultat, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.
„Creditorii Greciei au stabilit un nou termen în weekend pentru a evita falimentul Atenei și pentru a face tot posibilul pentru ca statul grec să rămână în zona euro, după ce negocieri non-stop desfăşurate la Bruxelles la cel mai înalt nivel nu au dus la niciun rezultate. După discuțiile de joi dintre Atena și creditorii săi, o reuniune suplimentară a miniștrilor de finanțe din zona euro va avea loc sâmbătă, în încercarea de a se înregistra un progres. De altfel, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au atras atenţia că viitoarea reuniune de sâmbătă a miniştrilor de finanţe din zona euro cu privire la Grecia va fi decisivă. "Am căzut de acord că trebuie să acţionăm în continuare între Grecia şi instituţii şi că Eurogrupul de sâmbătă are o importanţă decisivă, pentru că timpul ne presează", a declarat cancelarul german la finalul a zece ore de discuţii cu partenerii săi din UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles, dintre care două acordate dosarului grec. "Consider că reuniunea de sâmbătă este crucială pentru că am ajuns la scadenţă", a declarat la rândul său François Hollande. "Toţi au susţinut ideea că trebuie făcut totul pentru a găsi o soluţie sâmbătă", a adăugat Angela Merkel, în contextul în care mai multe runde de discuţii desfăşurate miercuri şi joi s-au încheiat fără niciun rezultat. Premierul italian, Matteo Renzi, a apreciat şi el că "ziua finală va fi sâmbătă" şi s-a arătat "încrezător că se poate ajunge la un acord", optimism de asemenea exprimat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.”
“Grecia: Sistemul de impozitare a evoluat?”, citim în Le Monde.
“Problema impozitării se află în centrul blocajului între Grecia și creditorii săi – Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Aceştia doresc o creștere deosebit de puternică a cotei de TVA. Guvernul de Alexis Tsipras a prezentat un plan de colectare a impozitelor și a propus crearea de noi taxe – inclusiv asupra companiilor care raportează un profit de peste 500 000 EUR – de care însă FMI nu vrea să audă. Directorul General al FMI, Christine Lagarde, intervievată miercuri de revista Challenge, a asigurat că "nu se poate construi un program exclusiv pe promisiunea unei mai bune colectare a impozitelor, pentru că după cum am văzut în ultimii cinci ani, rezultate au fost foarte puține." Neavând încredere că Grecia ar putea umbla în buzunarele companiilor sau a celor care fraudează, creditorii insistă în privinţa reducerii cheltuielilor, dar de asemenea cer o creștere a TVA-ului, o taxă inedirectă imposibil de eludat. Guvernul grec rezistă, afirmând că cei mai loviţi de criză sunt săracii, care au avut cel mai de suferit în ultimii ani.”