REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – Grecia şi creditorii săi au ajuns la un acord

“Grecia şi creditorii au ajuns la un acord în privinţa cadrului bugetar”, scrie Le Monde.

“Grecia şi creditorii ei au ajuns la un acord asupra obiectivelor bugetare ale ţării între 2015 şi 2018, a anunţat în noaptea de luni spre marţi o sursă guvernamentală. În 2015, s-a convenit că Grecia va avea un deficit primar – sold din buget excluzând plata datoriilor – de 0,25% din PIB, înaintea unui excedent primar de 0,5% din PIB în 2016, 1,75% în 2017 şi 3,5% în 2018, potrivit acestei surse. "Ţintele pentru cadrul bugetar au fost finalizate", a declarat responsabilul elen pe marginea discuţiilor în curs de desfăşurare între oficiali guvernamentali greci şi reprezentanţi ai creditorilor internaţionali la Atena. "S-a convenit de asemenea că vor fi introduse noi măsuri în 2015 şi 2016", a adăugat el. Grecia discută termenii unui nou plan de salvare de până la 86 miliarde de euro. Ţara este nerăbdătoare să încheie un acord înainte de rambursarea unei datorii la BCE, scadentă la 20 august”, mai scrie Le Monde.

“Proiectul de salvare a Greciei vede economia contractată în 2015”, titrează The Wall Street Journal. “Economia Greciei este de așteptat să se contracte cu până la 2,3% în acest an, potrivit unui draft din proiectul de acord de salvare a țării, a declarat un oficial al guvernului grec.”

“China mută, devalorizându-şi moneda Yuan”, mai scrie Wall Street Journal.

“Banca centrală a Chinei a devalorizat moneda într-o procedură bine controlată, provocând cea mai mare pierdere de-o zi din ultimele două decenii, în timp ce a doua cea mai mare economie a lumii continuă să trosnească.”

„China devalorizează yuanul cu 2%, pentru a stimula economia”, scrie The Guardian în pagina electronică.

“China și-a devalorizat yuan-ul pentru a stimula exporturile, într-o mișcare care riscă să aprofundeze războiul global al monedelor. După ce datele recente arată căderea exporturilor și un sector de producție care stagnează, banca centrală a Chinei a declarat marți că îi permită yuanului să slăbească cu aproape 2%, în speranța de a ieftini exporturile Chinei și de a împinge în jos costurile de creditare.”

„După împuşcăturile de la Ferguson, a fost delarată stare de urgenţă”, titrează The New York Times.

„Autorităţile din St. Louis County au decretat stare de urgență, în timp ce oficiali locali şi activişti au încercat să recâștige controlul asupra străzi volatile, după ce ofițeri de poliție civil au împușcat și rănit grav un tânăr de 18 ani despre care au spus că trăgea în ei în noaptea precedentă. Poliția a spus tânărul Tyrone Harris Jr., s-a aflat printre două grupuri de tineri care au tras cu arma în apropiere de protestele pașnice de duminică seara, la prima aniversare a morţii lui Michael Brown, un adolescent neînarmat care a fost ucis de către un ofițer de poliție alb în Ferguson cu un an în urmă. Procurorii l-au pus pe luni pe Harris sub acuzare în 10 cauze, 4 dintre acestea referindu-se la atac asupra unui ofiţer de poliţie.”

"Warren Buffet face un pariu pe termen lung odat[ cu mega-afacerea pe care a încheiat-o", scrie portalul de ştiri Business Insider.

"Berkshire Hathaway, compania holding a miliardarului american Warren Buffett, a achiziţionat producătorul american de componente pentru aeronave Precision Castparts – PCC, pentru suma de 37,2 miliarde de dolari. Această sumă evaluează o acţiune Precision Castparts la 235 dolari, o primă de 21,2% faţă de preţul de la închiderea şedinţei de vineri a Bursei de la New York – 194 dolari. Tranzacţia urmează să fie supusă spre aprobare acţionarilor PCC şi s-ar putea finaliza în primul trimestru din 2016, a anunţat Berkshire Hathaway. Printre clienţii Precision Castparts se află cei mai importanţi constructori de aeronave din lume, Airbus şi Boeing. Berkshire este unul dintre cei mai mari acţionari ai Precision Castparts, deţinând o participaţie de 3% la 30 martie 2015."