„Grecia nu va face plăţile către FMI în Iunie”, citim în publicaţia The Wall Street Journal.
„Grecia a anunţat că nu va avea bani pentru a rambursa în luna următoare tranşele către FMI în cazul în care nu ajunge la un acord cu creditorii internaționali în privinţa continuării finanțării în cadrul programului de salvare”, mai scrie Wall Street Journal.
„Grecia avertizează că nu poate plăti datoriile, pentru că pur si simplu nu mai are bani”, titrează The Guardian în pagina sa electronică.
„Grecia a amenințat că amâna plata a 1,6 miliarde de euro datorii scadente la împrumuturi internaționale de salvare de plătit în luna iunie, susținând că nu are fonduri pentru a satisface creditorii în același timp cu plata salariilor și pensiilor. Ministrul de Interne grec, Nikos Voutsis, un aliat de lungă durată a prim-ministrului Alexis Tsipras a insistat că țara a fost aproape de colaps financiar. Într-un interviu cu postul de televiziune grec Mega TV, Voutsis a spus că Atena trebuie să ajungă la un acord cu partenerii săi europeni în următoarele două săptămâni sau va amâna plăţile pentru Fondul Monetar Internațional, care fac parte din pachetul de salvare de 240 de miliarde de euro.”
„Ruine moderne: uzinele-fantomă ale Greciei în fotografii”, mai scrie Guardian.
„Fabrici abandonate peste tot în Grecia, de la marmură la ulei de gătit – care, de când s-au închis, cele mai multe dintre ele au fost jefuite, lăsând în urmă un peisaj dezolant. Iannis Behrakis de la Reuters a parcurs 1,550 de mile pentru a prezenta rămăşiţele trecutului industrial al țării.”
„Partidul la putere în Spania tocmai a înregistrat cele mai slabe rezultate în alegeri din ultimii 20 de ani, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„Partidul Popular la putere în Spania a suferit a câştigat alegerile din Spania dar nu a reuşit să obţină majoritatea absolută în cele 13 regiuni unde a avut loc scrutinul, după ce alegătorii l-au pedepsit pe prim-ministrul Mariano Rajoy pentru cei patru ani de reduceri de cheltuieli severe și o serie de scandaluri de corupție. PP a înregistrat astfel cel mai slab rezultat al său din ultimii 20. Spaniolii au respins stabilitatea oferită de populari, şi de rivalii socialişti care au alternat la putere de la sfârșitul dictaturii, acum 40 de ani și au optat pentru noi partide, Ciudadanos și formațiunea anti-austeritate Podemos. Viitorul lui Rajoy pare sumbru în condițiile în care pariul său pe accelerarea revenirii economice în virtutea câştigării unui al doilea mandat în cursul acestui an este serios subminat de prestaţia jalnică a partidului său.”
„Alegeri prezidenţiale: Polonia are un nou președinte”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.
„În alegerile prezidențiale din Polonia, candidatul conservator Andrzej Duda a confirmat previziunile. Duda a obţinut în turul doi al scrutinului prezidenţial 53% din voturi, învingându-l astfel pe actualul preşedinte şef al statului, Bronislaw Komorowski, care a obţinut 47%.”
„John Nash, teoria jocului şi problema alegerii potrivite”, titrează Le Monde.
„Matematicianul american John Forbes Nash, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 1994, a murit sâmbătă împreună cu soţia sa Alicia Nash, într-un accident de maşină pe coasta estică a Statelor Unite. Cunoscutul om de ştiinţă care a inspirat filmul "A Beautiful Mind", din 2002 cu actorul Russel Crowe în rolul principal, se afla alături de soţia sa într-un taxi al cărui şofer a pierdut controlul volanului şi s-a lovit de parapet pe o autostradă din New Jersey. John Nash avea 86 de ani.”
„Secretarul american al Apărării condamnă Irakul pentru victoria ISIS”, scrie The New York Times.
„În una dintre cele mai dure remarci ale administrației de până acum, Secretarul Apărării Ashton B. Carter a declarat cu trupele irakiene "au eşuat în luptă" facându-le vinovate pentru că retragerea lor a dus la căderea oraşului strategic Ramadi în mâinile Statului Islamic.”
„Afganii le cer comandanţilor tribali şi fostelor miliţii să lupte împotriva talibanilor”, mai citim în New York Times. „Armata afgană face eforturi pentru a stopa ofensiva talibanilor, într-o situaţie care creşte neliniștile facțiunile rivale într-o ţară măcinată adânc de războiul civil.”