“Fostul ministru de Finante al Greciei, Ianis Varoufakis a acuzat liderii europeni că le permit oligarhilor să-şi mențină dominația asupra societății greceşti şi condamnat pedepsirea oamenilor obişnuiţi argumentând că măsurile impuse vor înrăutăţi situaţia din Grecia. Varoufakis a spus că parlamentul grec a forţat un acord cu creditorii internaționali care ar permite oligarhilor greci care domină secțiuni ale economiei, să genereze profituri uriașe și să continue să evite plata impozitelor. Economistul Varoufakis a publicat o versiune adnotată a Memorandumului pe site-ul său, argumentând în întregul document de 62 de pagini că cele mai multe dintre măsurile impuse Greciei ar face situația economică dezastruoasă a țării şi mai rea. În primul rând se remarcă în mod clar consternarea sa cu privire la evenimentele dramatice de luna trecută, când prim-ministrul grec Alexis Tsipras a fost forțat să accepte termenii stricţi ai unui nou plan de salvare. Varoufakis, care a demisionat în Iunie, a declarat: "Acest memorandum de înțelegere a fost pregătit pentru a reflecta capitularea umilitoare a guvernului grec din 12 iulie, sub amenințarea unui Grexit pus la adresa lui Tsipras, la Summit-ul zonei Euro", mai scrie The Guardian.
“Aliaţii lui Merkel încearcă să oprească rebeliune pe votul Greciei”, titrează The Wall Street Journal.
“În timp ce Angela Merkel nu ar putea să piardă votul parlamentar privind susținerea pe pachetul de salvare a Greciei, convenit de miniștrii de finanțe europeni săptămâna trecută, prea multe voturi împotrivă ar putea afecta credibilitatea ei. Aliații cancelarului german şi-au intensificat eforturile pentru a preveni o revoltă cu două zile înainte de vot crucial în Parlament pe un nou pachet destinat Atenei, în valoare de 86 de miliarde de euro.”
“Explozie la Bangkok: poliţia caută un suspect”, scrie Le Monde.
“Cel puţin 22 de persoane au murit şi 123 au fost rănite – inclusiv câţiva cetăţeni străini – în atentatul care a avut loc luni seara în centrul capitalei Thailandei, Bangkok. Atentatul, care nu a fost revendicat, a avut loc în apropiere de un sanctuar şi de un centru comercial, într-un moment al zilei când numeroşi turişti şi credincioşi vizitează acest sanctuar aflat în aer liber. Potrivit cotidianului Bangkok Post, au explodat două bombe artizanale: iniţial una care era fixată de un stâlp lângă sanctuarul hindus, apoi, la scurt timp după aceasta, a explodat o altă bombă artizanală ataşată la o motocicletă. Potrivit autorităţilor, teroriştii au vizat cetăţeni străini, pentru a afecta turismul în această ţară.”
“China a apelat la devalorizarea yuanului după ce exporturile s-au oprit”, titrează The New York Times.
“O declarație a conducerii statului chinez a arătat disponibilitatea de a face compromisuri pentru a revigora exporturile, în timp ce riscurile economiei cu probleme a ţării fac loc tulburărilor politice. Când prim-ministrul Li Keqiang a convocat cabinetul chinez luna trecută, economia tulbure a ţării a fost principalul subiect de pe ordinea de zi. Piața de capital a căzut, după un boom care s-a desfăşurat timp de un an de zile. Banii au ieşit din țariă. Cel mai amenințător, exporturile Chinei au stagnat, fapt care a dus la conflicte de muncă şi la greve. În aceste condiţii, Cabinetul de la Beijing a declarat că este esențială rezolvarea problemei exporturilor, iar moneda este parte a soluției.”