„Statul Islamic minimalizează recentele pierderi de teritorii în Irak și Siria și amenință cu atacuri în Europa. Purtătorul de cuvânt al ISIS, Adnani, spune că gruparea a acceptat, de asemenea, loialitatea şi afilierea grupării Boko Haram, din Nigeria”, mai citim în Der Spiegel.
„Soldaţii şiiţi ai lui Dumnezeu dau culoare bătăliei de la Tikrit”, titrează The Wall Street Journal.
„Cu o mare parte din Tikrit rămas în mâinile militanților Statului Islamic și cu guvernul irakian pregătătit să declare victoria, luptători șiiți care depun eforturi pentru a prelua oraşul irakian spun că relativa uşurinţă a luptelor nu este rezultatul unei dotari mai bune, a unei stategii eficiente sau chiar un adversar slăbit. Inspiraţia, spun ei, este religioasă: sunt angajaţi într-un război religios. De altfel, conotațiile luptei pentru Tikrit au au renăscut îngrijorările privind un nou conflict religios care a afectat Irakul de la invazia SUA care a răsturnat dictatura lui Saddam Hussein, în 2003.”
„De ce bătălia de la Tikrit este una strategică?, citim pe prima pagină a publicaţiei Le Monde.
„Armata irakiană și milițiile șiite au lansat un atac asupra orașului irakian Tikrit, aflat în mâinile statului islamic. De ce acest oraș, fost bastion al lui Saddam Hussein, este strategic în lupta împotriva organizației teroriste? Ce probleme poate cauza această alianță între armată irakiană și milițiile șiite? De ce coaliția internațională nu intervine? Răspunsurile le primim de la Hélène Sallon, jurnalist al secţiei Internaţional la Le Monde.”
„Statul Islamic acceptă afilierea Boko Haram”, mai citim în Le Monde.
„Potrivit unei înregistrări audio difuzată joi pe rețelele de socializare și prezentată sub formă de discurs de purtătorul de cuvânt al Statului Islamic, Abu Mohamed Al-Adnani, organizația jihadistă a acceptat supunerea grupului islamist nigerian Boko Haram. În înregistrarea de treizeci de minute, Al-Adnani le cere musulmanilor să călătorească în Africa de Vest pentru a se alătura fraților lor luptători. Boko Haram, care numără câteva mii de luptători, şi-au multiplicat atacurile sângeroase în marile orașe din nordul Nigeriei, masacrând săteni din zonele îndepărtate ale acestei țări și făcând deseori incursiuni în statele vecine.”
„Nigeria angajează sud-africani pentru a lupta împotriva Boko Haram”, scrie publicaţia The New York Times. „Sute de mercenari din Africa de Sud, echipaţă cu arme sofisticate, luptă pentru a prelua orașe și sate capturate de grupul islamist, a spus un înalt funcționar din Nigeria.”
„Limbajul în criza Greciei se mută spre umilire”, mai scrie New York Times. „Cu Grecia și creditorii săi europeni blocaţi în negocieri amare privind programul de salvare a țării, politeţea discuțiilor s-a dezintegrat, trecându-se la atacuri personale.”
„Zarva germano-greacă atinge cote alarmante! Schäuble neagă că l-ar fi jignit pe Varoufakis”, titrează The Guardian.
„Tensiunea între miniștrii de finanţe german și grec sunt evidente, iar Grecia solicită ca Germania să-şi ceară scuze pentru comentariile făcute în cadrul reuniunii miniștrilor de Finanțe. Ministrul de Finante german Wolfgang Schäuble a descris ca fiind "prostii" acuzațiile potrivit cărora l-ar fi insultat pe omologul său grec Yanis Varoufakis afirmând despre acesta că este "naiv". Răspunzând după ce Atena l-a trimis pe ambasador să ceară scuze din partea Berlinului, Schäuble a declarat pentru Reuters: "Nu l-am insultat pe omologul meu grec, acuzaţiile reprezintă un nonsens."
„Băncile din China împrumută foarte mulţi bani într-un ritm foarte rapid”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„Băncile chineze extins la 1,02 trilioane de yuani împrumuturile în luna februarie, cu mult peste așteptările pieței, în timp ce masa monetară a crescut, supraîncălzind banca centrală în încercarea de a stimula creșterea economică. Potrivit economiştilor chestionaţi de Reuters, noile creditele în monedă locală urmau să scadă la 750 de miliarde de yuani în februarie, de la 1470 miliarde de yuani în ianuarie, un val de creditare care nu a mai fost văzut de la jumătatea anului 2009.”