“Premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut israelienilor să fie în stare de alertă maximă şi să dea dovadă de sânge rece în faţa violenţelor care au loc în Ierusalim şi Cisiordania şi care s-au extins în Israel. “Cetăţenii israelieni sunt în prima linie a războiului împotriva terorismului şi trebuie să fie în stare de alertă maximă”, a declarat Netanyahu după o vizită la cartierul general al poliţiei din Ierusalim. “Scopul terorismului este de a răspândi frica şi primul cuvânt de ordine pentru a-l învinge este de a ne păstra sângele rece şi rezistenţa, atât la nivel naţional, cât şi personal”, a spus premierul israelian, potrivit unui comunicat al biroului său de presă. “Am cunoscut perioade mai grele şi vom depăşi şi acest nou val de teroare, dând dovadă de hotărâre, responsabilitate şi unitate”, a adăugat Netanyahu, se mai arată în comunicat. Tensiunile dintre palestinieni şi israelieni au dus la un nou atac cu cuţit în Oraşul Vechi al Ierusalimului şi în pofida aparentelor eforturi de aplanare, s-au extins miercuri chiar în centrul Israelului, unde un palestinian a fost ucis după ce a atacat un soldat israelian. Tensiunea este o stare prezentă la Ierusalim, după ce 2 coloniști au fost uciși în Cisiordania la 1 octombrie 2015, într-un atac pe care Israelul îl atribuie unei celule Hamas. Benjamin Netanyahu a lansat o operațiune majoră în nordul Cisiordaniei. Aceste confruntări și atacuri izolate continuă şi în această săptămână”, mai scrie Le Monde.
„Rachetele de croazieră ale Rusiei îi ajută pe sirieni să lanseze o ofensivă”, titrează The New York Times.
„Rusia și Siria au dezlănțuit un atac coordonat aerian, terestru și maritim, căutând să blocheze recente succese ale grupurilor rebele care au început să atace coasta siriană, un bastion președintelui Bashar al-Assad. Moscova a anunţat că a lansat 26 de rachete de croazieră asupra unor obiective de pe teritoriul Siriei de pe Marea Caspică, de la o distanţă de 900 de mile, și nu este clar dacă proiectilele au lovit zona de ofensivă de la sol. Deși în faza incipientă, atacul a dezvăluit conturul unei alianțe operaționale coordonată între Siria, Iran, Rusia și grupul militant siit libanez Hezbollah, potrivit unui oficial al NATO, care a vorbit cu condiția anonimatului. Pe de altă parte, Pentagonul a anunţat că aeronave americane au fost nevoite să-şi schimbe traiectoria pentru a evita coliziunea cu avioane ruse în Siria, generând îngrijorări privind un incident internaţional. Oficialii americani au declarat miercuri că cel puţin un astfel de incident a avut loc în ultima săptămână, după ce Rusia a declanşat o campanie aeriană în Siria. Pericolul unui accident militar între forţele celor două ţări care operează în spaţiul aerian sirian a crescut, în timp ce discuţiile pe tema apărării între SUA şi Rusia stagnează. "Am luat măsuri pentru a asigura separarea sigură a aeronavelor, dar continuăm să efectuăm misiuni deasupra Irakului şi Siriei, în sprijinul acestei misiuni de degradare şi distrugere" a grupării Stat Islamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.”
„Ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei sprijină o ofensivă la sol în Siria”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Navele de război rusești în Marea Caspică au lansat zeci de rachete în Siria, o escaladare bruscă a campaniei militare pentru a proteja regimul de la Damasc. Armata rusă a lansat 26 de rachete, din Marea Caspică, spre poziţii teroriste din Siria, conform unor oficiali militari ruşi. Informaţia a fost confirmată de Guvernul Rusiei. "Nave militare ruse au lansat 26 de rachete de croazieră spre poziţii din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic, distrugând toate ţintele", a declarat Serghei Şoigu în cursul unei întrevederi cu preşedintele Vladimir Putin. Călătorind mai mult de 900 de mile, rachetele lovit 11 ţinte în ţara sfâșiată de război, au declarat oficialii. Lansarea a apărut într-un material video. Rachetele Moscovei se adăugă suspiciunilor suplimentare legate de faptul că loviturile aeriene sprijină o ofensivă sirian terestră. "În afară de utilizarea aviaţiei pentru distrugerea militanţilor islamişti, miercuri dimineaţă, patru distrugătoare ale Flotei rusă din Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră spre 11 ţinte. Atacurile au fost lansate din baza Kalibr", a precizat Şoigu.”
“SUA resping colaborarea cu Rusia în Siria”, titrează The Wall Street Journal.
“Statele Unite au exclus colaborarea strategică cu Moscova în Orientul Mijlociu și a declarat ca Rusia a construit o forță de teren din interiorul Siriei cu armament greu, care ar putea sprijini o ofensivă armată siriană. Decizia vine după ce Moscova a lansat primele atacuri navale în Siria”
"Peste 90% dintre loviturile aeriene ale Rusiei în Siria nu au vizat ISIS sau Al-Qaida, spun Statele Unite”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
"SUA au afirmat că aproape toate loviturile aeriene ale Rusiei în Siria nu au vizat gruparea Statul Islamic ori cele afiliate Al-Qaida, ci organizaţii armate siriene moderate care luptă împotriva regimului de la Damasc. "Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroriştilor afiliaţi la Al-Qaida. În mare parte au fost contra grupărilor din opoziţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby."