„Noi bombardamente au avut loc la Donețk și Luhansk, oraşe din estul Ucrainei, controlate de rebeli, la scurt timp după încheierea acordul de pace de la Minsk. Ambele orașe sunt aproape de linia frontului, unde rebelii pro-ruşi se confruntă cu forțele guvernamentale. Acordul de încetare a focului convenit în capitala statului Belarus va intra în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, la ora locală 0. UE a avertizat Rusia cu noi sancțiuni în cazul în care acordul nu este respectat”, mai citim pe site-ul BBC News.
„Liderii occidentali sunt rezervaţi în privinţa şanselor de pace în Ucraina”, citim în pagina electronică a publicaţiei Le Monde.
„Liderii Uniunii Europene au salutat compromisul de la Minsk, în încercarea de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, însă acest acord este privit cu rezerve. Aflaţi la inițiativa negocierilor, cancelarul german Angela Merkel şi președintele francez François Hollande şi-au avertizat colegii de la Consiliul European de la Bruxelles că e un pas, dar pacea nu a fost câştigată încă. Merkel, care a negociat toată noaptea în capitala belarusă alături de liderii statelor francez, rus și ucrainean este temperată. "Este o licărire de speranță, nici mai mult, nici mai puţin. "În acestă etapă esenţial este ca aceste „cuvinte să fie urmate de fapte, a spus cancelarul german."
„Armistiţiul din Ucraina lasă nerezolvată problema controlului frontierelor”, titrează The New York Times. „În timp ce este salutat ca fiind un potențial progres care ar putea aduce sfârşitul crizei din Ucraina, acordul de Minsk nu stabilește nici un termen limită pentru retragerea forțelor ruse din estul ţării”.
„Iată de ce Putin se simte ameninţat de NATO”, scrie portalul de ştiri american Business Inisider.
„Suspiciunile lui Putin în privinţa NATO se reduc la o explicaţie simplă: geografie. La apogeul Războiului Rece și a puterii Uniunii Sovietice, URSS și aliaţii săi din Pactului de la Varșovia cuprindeau jumătate din Europa și aproape în întregime Asia Centrală. Dar, după căderea URSS în 1989, ţări aflate odată pe orbita Moscovei s-au depărtat rapid pentru a adera la NATO. Astăzi, doar Belarus rămâne ferm în influența Moscovei.”
„Exod din Kosovo: oamenii încearcă să scape din ţara schilodită”, citim în publicaţia germană Der Spiegel. „Oamenii fug în masă din Kosovo din cauza corupției, a traficului de droguri, a sărăciei. Cei care nu s-au aliat cu puternicele clanuri, nu are nici o șansă în micul statul balcanic.
„Boom în al patrulea trimestru: economia germană creștere surprinzător de puternic”, mai citim în Der Spiegel.
„Economia germană a crescut în ultimul trimestru al anului trecut mai mult decât se aşteptau analiştii. Germania are în ultimul trimestru al anului 2014. câștigat mai mult de așteptat de mulți economiști. Pe tot anul trecut, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,6%.”
„Economia franceză a crescut ușor în trimestrul al patrulea”, titrează The Wall Street Journal. „Produsul Intern Brut în cea de-a doua cea mai mare economie din zona euro a fost în al patrulea trimestru cu 0,1% mai mare decât al treilea, subliniind stare generală grea a economiei franceze și a zonei euro.”
„Dosarul HSBC: Banca elveţiană a ascuns banii infranctorilor suspectaţi”, titrează The Guardian.
„Banca elvețiană HSBC Private Bank a ascuns sume mari de bani pentru persoanele care se confruntă cu acuzații de fărădelegi grave, inclusiv trafic de droguri, corupție și spălare de bani, arată scurgerile de informaţii. În ciuda faptului că din 1998 avea obligația legală de a face verificări speciale pentru clienții cu risc ridicat, banca a creat conturi pentru clienți implicați în șase scandaluri notorii din Africa, inclusiv cel mai mare caz de corupție din Kenya, comercializarea diamantelor sângerii și câteva vânzări cu caracter militar, cu suspiciuni de corupţie. HSBC a avut loc, de asemenea, active ale unor bancheri acuzaţi de jefuirea unor conturi în fostele state sovietice, în timp ce presupuse infracțiuni ale altor titulari de cont includ mita la compania petrolieră de stat din Malta, trafic de cocaină din Republica Dominicană și dopajul unor cicliști profesioniști din Spania.”
„Banca Centrală Europeană aruncă Greciei un colac de salvare înainte de discuțiile din zona euro”, mai citim în Guardian. „Extinderea facilităţii creditării de urgenţă a sectorului financiar elen ridică euro și oferă prim-ministrului Alexis Tsipras o mână mai puternică înainte de summitul liderilor."