“Premierul britanic David Cameron a anunţat că doreşte să autorizeze femeile-soldat să lupte în prima linie începând de anul viitor. "Ministrul Apărării, Michael Fallon şi cu mine suntem de acord că toate posturile din cadrul forţelor noastre armate trebuie deschise femeilor în 2016", a declarat el pentru ziarul The Sunday Telegraph. "Am ridicat deja o serie de bariere în forţele noastre armate, cu femei la bordul submarinelor şi femei care au ajuns în cele mai înalte posturi în toate departamentele", a adăugat el. "Noi trebuie să terminăm treaba anul viitor şi să le oferim femeilor posturi de luptă pe teren", a mai spus Cameron. Aceste declaraţii survin în momentul în care armata americană a anunţat la începutul lunii că oferă femeilor acces în toate posturile de luptă. Femeile vor putea astfel să servească în aproximativ 220.000 de posturi în care nu aveau acces, inclusiv în cadrul infanteriei, blindatelor, trupelor de recunoaştere şi operaţiunilor speciale, a anunţat ministrul american al apărării Ashton Carter. În Marea Britanie, femeile reprezintă circa 10% din forţele armate. Pentru moment, acestora li se permite să acţioneze pe front, însă nu participă la misiuni care presupun un contact direct cu inamicul, ceea ce le exclude din infanterie şi din toate unităţile care le-ar putea expune în situaţii de luptă directe. "Sper că putem deschide posturile de luptă pentru femei în 2016", a scris Michael Fallon, avertizând cu toate acestea că nivelul de antrenament nu poate fi redus în cazul femeilor”, mai scrie telegraph.co.uk
“Partidul Popular, la putere în Spania, pierde majoritatea parlamentară în alegeri”, titrează The Wall Street Journal.
“Partidul Popular, de guvernământ, din Spania a pierdut majoritatea parlamentară în alegerile de duminică, ceea ce-l determină pe prim-ministrul Mariano Rajoy să lupte pentru a evita să devină al treilea lider european demis în acest an după implementarea unor politici de austeritate nepopulare.”
“Alegeri în Spania: Partidul Popular câştigă, dar fără o majoritate absolută”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Premierul spaniol la final de mandat Mariano Rajoy va încerca de luni să formeze o coaliţie de guvernare, afirmând că Spania are nevoie de un guvern stabil. "Voi încerca să formez un guvern şi cred că Spania are nevoie de un guvern stabil", a spus Rajoy în faţa sutelor de susţinători adunaţi în faţa sediului partidului. Partidul Popular a obţinut 28,7% din voturi, potrivit AFP, departe de majoritatea absolută de 176 de locuri. "Va trebui să discutăm mult, să dialogăm şi să ajungem la acorduri", a adăugat el, în timp ce susţinătorii săi scandau "Spania! Spania!" "A trebuit să luăm decizii dificile" în cursul ultimilor patru ani pentru a lupta împotriva crizei, a recunoscut liderul Partidului popular în vârstă de 60 de ani. "Dar am făcut ce am crezut că este în interesul general al Spaniei", a mai spus Rajoy. În acelaşi timp, liderul Ciudadanos a afirmat că partidul său va juca un rol decisiv în formarea unui viitor guvern. "Vom fi decisivi în formarea unei coaliţii majoritare care să fie capabilă să schimbe această ţară", a spus Albert Rivera. Liderul PSOE, Pedro Sanchez, a declarat la rândul său că Partidul Popular este primul care ar trebui să încerce să formeze o coaliţie de guvernare, fiind formaţiunea cu cel mai mare număr de voturi. "Forţa politică cu cele mai multe voturi ar trebui să încerce să formeze guvernul", le-a spus Pedro Sanchez susţinătorilor săi. "Spania a votat pentru stânga. Spania vrea o schimbare dar votul arată că Partidul Popular are cele mai multe voturi", a mai spus liderul Partidului socialist. După numărarea a 99% din voturi, conservatorii sunt creditaţi cu 122 de locuri în parlament, socialiştii cu 91, Podemos cu 69, iar Ciudadanos cu 40.”
“China: Peste 90 de dispăruţi după o imensă alunecare de teren”, scrie Le Monde.
“Cel puţin 91 de persoane sunt date dispărute după o alunecare de teren în sudul Chinei, a anunţat presa de stat chineză, la o zi după ce un munte de format din pământ dislocat în urma construcţiilor s-a prăbuşit şi a îngropat 33 de clădiri. Premierul Li Keqiang a dispus o investigaţie oficială asupra dezastrului din oraşul Shenzhen, care s-a produs la patru luni după o uriaşă explozie chimică în portul Tianjin care s-a soldat cu moartea a peste 160 de persoane. Un zid de noroi a lovit clădirile cu mai multe etaje din parcul industrial Hengtaiyu din noul cartier Guangming duminică, provocându-le prăbuşirea. Alunecarea a fost provocată de acumularea de deşeuri din construcţii în apropiere, a anunţat Ministerul pământului şi resurselor într-o postare pe contul său de Weibo. Autorităţile locale au trimis o echipă să investigheze cauzele catastrofei şi au precizat că acumularea unei mari cantităţi de deşeuri a provocat "instabilitate şi prăbuşire, ceea ce a dus în cele din urmă la distrugerea unor clădiri". Potrivit AFP, muntele de pământ de o înălţime de circa 100 de metri a fost dislocat de ploile recente. O secţiune din apropiere a conductei de gaze naturale est-vest a Chinei a explodat. Preşedintele chinez Xi Jinping le-a cerut autorităţilor provinciale să facă tot posibilul pentru a reduce numărul de victime şi pentru a-i trata pe răniţi.”
“Lider militant eliberat de Israel, ucis în Siria”, titrează The New York Times. “Samir Kuntar, un comandant Hezbollah care a fost eliberat cu greu de Israel în 2008 – la aproape 30 de ani după ce au luat parte la un atac terorist notoriu – a fost ucis într-un atac aerian în Damasc.”