„Grecia închide sistemul bancar!”, titrează The Wall Street Journal.
„Grecia închide sistemul bancar! Instituţiile bancare vor rămâne închise timp de șase zile începând de luni, iar Banca Centrală a impus controale pentru a preveni ieşirea banilor din țară”, mai scrie The Wall Street Journal.
„Băncile din Grecia vor rămâne închise până pe 6 iulie”, scrie Le Monde.
„Guvernul Tsipras a anunțat intenția de a organiza un referendum pe 5 iulie în privinţa planului de salvare al Greciei. Acest anunț a declanșat întreruperea negocierilor între Atena și creditorii săi, în timpul unei furtunoase reuniuni a Eurogrupului de sâmbătă. Alexis Tsipras a decretat închiderea sistenului bancar duminică noaptea și introducerea controlului capitalului pentru a stopa valul de retrageri şi pentru a preveni "ieşirile de capital din ţară", şi panica bancară. Astfel, instituţiile bancare greceşti vor rămâne închise până la 6 iulie, a doua zi după un referendum organizat de guvernul condus de Alexis Tsipras, iar retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi, potrivit deciziei privind controlul capitalurilor publicate în monitorul oficial grecesc în noaptea de duminică spre luni. Intitulată “Vacanţă bancară de scurtă durată”, această decizie conţine măsurile valabile între 28 iunie şi 6 iulie pentru instituţiile financiare şi printre acestea închiderea unor bănci precum şi limitarea unor retrageri de la bancomate la 60 de euro pe zi. Documentul citat, semnat de preşedintele Greciei Prokopis Pavlopoulos şi de premierul Alexis Tsipras, face referire la “caracterul de extremă urgenţă şi necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar şi economia grecească din cauza lipsei de lichididăţi provocată de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de împrumut pentru Grecia.”
“Criza din Grecia – băncile limitează plăţile”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.
„Doar 60 Euro cash pe zi și transferuri din străinătate doar cu permisiune – guvernul elen limitează drastic tranzacțiile monetare. Cum este primit acest plan de cetățenii greci, întreprinderi și care este impactul asupra turiștilor care vizitează Grecia.”
„Este oficial: în Grecia a fost instituit controlul capitalului”, scrie portalul de ştiri american Business Insider.
„În Grecia a fost instituit controlul capitalului. Potrivit unei analize făcute de ziarul grec Kathimerini, guvernul Greciei a emis în mod oficial un decret legislativ privind instituirea controalelor capitalului. Acestea se referă la restricții cu privire la modul în care banii poate fi mutat ntr-un sistem bancar și sunt puse de obicei în aplicare pentru a se evita în mod tipic falimentul bancar. În conformitate cu publicaţia Kathimerini, băncile grecești vor rămâne închise până cel puţin pe 6 iulie, iar controalele capitalului – care vor limita cantitatea de cash care poate fi retrasă din ATM la 60 de euro pe zi – va fi de asemenea în vigoare până atunci. Rapoartele arată că şi Bursa din Atena va rămâne închisă în acelaşi timp cu bancile.”
„Grecia va închide băncile ca urmare a crizei datoriilor”, titrează The New York Times.
„Grecia va restricționa, de asemenea, retragerea și transferurile de bani, a anunţat prim-ministrul Alexis Tsipras, ceea ce va duce la escaladarea tensiunilor și la o incertitudine pe pieţele financiare, despre care care unii analiști spun ar putea avea repercusiuni globale.
„Criza Greciei: Pieţele se prăbuşesc în în timp ce investitorii fug”, scrie The Guardian, în pagina sa electronică.
„Piete asiatice sunt în suferinţă luni, după ce Grecia închide băncile sale pentru o saptamană inainte de o incapacitate de plată din ce în ce mai probabilă. Prețurile petrolului au scăzut, iar euro a coborât în raport cu dolarul, în timp ce indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 2% la 20,283.98 puncte. Shanghai Composite Index a scăzut 0,4% la 4,178.56 deşi Chinei a luat în weekend o surprinzătoare decizie de a tăia rata dobânzii. Hong Kong-ului Hang Seng a pierdut 1,7%, ajungând la la 29,192.67. Indicele Kospi al Bursei din Seul a pierdut 1,6%, ajungând la 2,057.52, iar indicele S & P / ASX 200 al Bursei din Sydney a pierdut 1,8%, ajungând la 5,447.80. Reperele piațelor din Taiwan, Singapore și Noua Zeelandă au scăzut, de asemenea, brusc. Piete din Asia se prăbuşesc iar 35 miliarde de dolari sunte şterse de pe piaţa de capital australiană în ceea ce se aşteaptă să fie o zi de toridă în urma închiderii băncilor grecești. Euro a scăzut a pierdut mai mult de 3%, ajungând la 133.80 yeni, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci săptămâni. Moneda unică a pierdut mai mult de 1,9% la 1.1027 dolari, cel mai scăzut nivel din ultima lună.”