„Apple anunță un declin istoric în vânzările de iPhone”, scrie Le Monde.
„Grupul informatic american Apple a anunţat marţi seară că în primul trimestru al acestui an vânzările de telefoane iPhone au fost 16% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, prima scădere trimestrială de la lansarea acestui produs în 2007, ceea ce a făcut ca Apple să înregistreze prima sa diminuare trimestrială a cifrei de afaceri din ultimii 10 ani. În perioada ianuarie-martie 2016, Apple a vândut 51,19 milioane telefoane iPhone, faţă de 61,17 milioane unităţi în perioada similară a anului trecut. Scăderea vânzărilor de telefoane iPhone era aşteptată de analişti în condiţiile în care chiar directorul general de la Apple, Tim Cook, a făcut o declaraţie în acest sens la începutul anului. Însă, la această scădere a vânzărilor de telefoane, s-au adăugat alte rezultate financiare dezamăgitoare.
Profitul net înregistrat de Apple în primul trimestru a scăzut cu 22%, până la 10,5 miliarde de dolari, iar cifra de afaceri s-a redus cu 13%, până la 50,6 miliarde de dolari. Potrivit lui Charlie Bilello, analist la Pension Partners, este prima scădere trimestrială a cifrei de afaceri înregistrată de Apple după primul trimestru din 2003. În aceste condiţii chiar şi anunţul privind recompensarea acţionarilor cu 50 de miliarde de dolari, prin dividende şi răscumpărarea de acţiuni, nu a putut opri scăderea acţiunilor Apple, care în jurul orei 21,00 GMT înregistrau un declin de peste 7% cu ocazia schimburilor electronice care au urmat închiderii Bursei de la New York. Încetinirea vânzărilor de iPhone, care se adaugă declinului vânzărilor de tablete iPad, 10,25 milioane de unităţi vândute în primul trimestru cu 19% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, scoate în evidenţă necesitatea diversificării gamei de produse a grupului Apple. De la lansarea sa în 2007, iPhone a fost un produs crucial pentru veniturile Apple, fiind responsabil pentru două treimi din vânzările realizate de grupul american. Însă în ultima vreme cererea pentru iPhone şi alte smartphones sofisticate a scăzut la nivel mondial pe măsură ce piaţa a devenit din ce în ce mai saturată. În plus, pe pieţele în curs de dezvoltare unde cererea de dispozitive mobile este în creştere, preţul mare al telefoanelor Apple reprezintă un obstacol pentru aceste produse”, mai citim în Le Monde.
„Trump și Clinton se îndreaptă spre o confruntare”, titrează The New York Times.
“Cele conci victorii ale lui Donald J. Trump si cele patru ale lui Hillary Clinton intensifică aura de inevitabil în jurul nominalizării celor doi de către partidele pe care le reprezintă și a creat noi provocări urgente pentru rivalii lor. Un al triumf al nopții s-a dus spre senatorul Bernie Sanders, care a câștigat Rhode Island. Miliardarul Donald Trump a câştigat marţi alegerile primare republicane în cinci state din nord-estul SUA, după victoriile obţinute în Rhode Island şi Delaware, în timp ce Hillary Clinton a învins în alegerile primare democrate din Maryland şi Delaware, potrivit estimărilor media difuzate la puţin timp de la închiderea secţiilor de vot. Donald Trump, favoritul la învestitura partidului său pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, a obţinut de asemenea victorii în statele Pennsylvania, Maryland şi Connecticut, consolidându-şi astfel avansul faţă de contracandidaţii săi republicani, senatorul Ted Cruz şi guvernatorul John Kasich.”
“Trump: “Mă consider prezumtiv nominalizat, absolut”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Miliardarul Donald Trump s-a declarat marţi drept candidatul natural pentru a reprezenta Partidul Republican în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, după ce a obţinut victorii în alegeri primare republicane din cinci state. “Mă consider prezumtim nominalizat, absolut”, a declarat el în cursul discursului său despre victoriile obţinute în statele Connecticut, Maryland, Delaware, Rhode Island şi Pennsylvania. “Senatorul Ted Cruz şi guvernatorul John Kasich ar trebui să se retragă din cursă” pentru învestitura partidului, a adăugat el. Cu acest nou triumf electoral, miliardarul american şi-a accentuat avansul în faţa celor doi rivali republicani care au ajuns în week-end la o înţelegere pentru a încerca să-l împiedice să obţină numărul necesar de delegaţi în vederea învestiturii în cadrul convenţiei republicane din iulie, de la Philadelphia. Dar Pentru Donald Trump importantă nu este numai câştigarea alegerilor, fiindu-i necesar un procentaj foarte mare în cele 10 alegeri primare rămase. Cele cinci victorii obţinute marţi reprezintă reprezintă cea mai mare seară a noastră, a mai spus Donald Trump.”
“În votul privind Brexit-ul, expaţii britanici reprezinta un factor necunoscut”, titrează The Wall Street Journal.
“Aproximativ 1,2 milioane de britanici trăiesc în alte 27 de state membre ale Uniunii Europene. Un vot de părăsire a blocului la referendumul din iunie ar putea complica viața acestor oameni. Campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are un avans mic faţă de cea pentru rămânerea în cadrul blocului comunitar, potrivit unui sondaj de opinie publicat de institutul de sondare a opiniei publice ICM. Aproximativ 46% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea aşa-numitului Brexit, faţă de 44% care cred că Marea Britanie ar trebui să rămână în UE, nefiind luaţi în considerare alegătorii indecişi, se arată în sondajul ICM. Sondajul online, efectuat între 22 aprilie şi 24 aprilie, a fost realizat în cursul vizitei în Marea Britanie a preşedintelui SUA Barack Obama , care a cerut ţării să susţină apartenenţa la UE în cadrul referendumului ce va avea loc la 23 iunie.”
“Exclusiv The Guardian: Numărul civililor ucişi sau răniţi în explozii a crescut cu 50% în cinci ani”
“Peste 33.000 de civili au fost uciși sau răniți de arme explozive în 2015, o creștere de peste 50% în cinci ani, potrivit unui studiu amplu făcut de publicaţia Guardian. Numai în ultimul an, numărul deceselor provocate civililor de aceste arme au crescut cu pana la 7,682% în Turcia, şi cu 1,204% în Yemen, în contextul conflictelor zonale. Au existat, de asemenea, creșteri semnificative în Egipt – 142%, Libia – 85%, Siria – 39% și Nigeria – 22%.”