„Noul cancelar social-democrat al Austriei, Christian Kern, a fost învestit marţi în fruntea guvernului de la Viena, cu patru zile înainte de un duel electoral strâns la alegerile prezidenţiale unde candidatul extremei-drepte ar putea ieşi învingător. “Vă asumaţi o funcţie importantă, frumoasă, dar şi dificilă, cu multe responsabilităţi”, a declarat preşedintele ţării, Heinz Fischer, care l-a învestit pe Christian Kern în postul de premier, în cadrul unei ceremonii la Palatul Prezidenţial din Viena. În vârstă de 50 de ani, noul cancelar a fost ales de partidul social-democrat SPÖ, care deţine majoritatea în parlament şi devine astfel noul lider al acestei formaţiuni. Christian Kern, care conducea până acum compania naţională feroviară, va avea ca misiune să dea un nou suflu coaliţiei formate cu conservatorii ÖVP. Din 2007, cele două partide şi-au reînnoit alianţa de-a lungul celor trei alegeri legislative, însă au suferit o lovitură neaşteptată la primul tur al alegerilor prezidenţiale, la 24 aprilie, când nici unul dintre cei doi candidaţi ai lor nu a ajuns în faza finală a scrutinului. Destabilizat de această derută a SPÖ, Werner Faymann, la putere din 2008, a demisionat din toate funcţiile la două săptămâni după alegeri, precizând că nu mai beneficiază de încrederea necesară în cadrul partidului său. Norbert Hofer, candidat al partidului de extremă-dreaptă FPÖ, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 35% din voturi. El se va confrunta duminică, în cel de-al doilea tur, cu fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen, care a obţinut 21,3%. Duelul se anunţă extrem de strâns. O victorie a lui Hoffer ar putea da peste cap situaţia politică din Austria şi ar marca un nou jalon într-o Europă zguduită de ascensiunea populismului. Christian Kern a afirmat marţi că preferă să guverneze în continuare cu conservatorii şi că nu va face compromisuri pentru a rămâne la putere, dar nu a exclus eventuale contacte cu partidul de extremă-dreaptă. 'Haideţi să vedem ce se întâmplă la momentul potrivit', a afirmat el, într-o conferinţă de presă, înainte de a fi învestit oficial cancelar. “Intenţia mea nu este de a conduce SPÖ în opoziţie, ci dimpotrivă. Însă, până la urmă, avem nevoie de o identitate, iar pentru noi este absolut inimaginabil să lucrăm cu partide care incită la ură împotriva oamenilor, a minorităţilor”, a spus el”, mai scrie BBC.com.

“Între 68.000 și 220.000 de demonstranți în Franța împotriva legii muncii”, scrie Le Monde.

„Pentru a 6-a zi consecutiv, mii de manifestanţi au ieşit din nou pe străzile Parisului dar şi ale altor oraşe franceze pentru a protesta contra proiectului de lege privind reforma codului muncii. Un proiect ce a fost însă déjà adoptat în prima lectură de parlament după folosirea unui artificiu legislativ. Mai urmează acum ca Senatul să-şi dea unda verde înainte de adoptarea definitivă a textului. De fapt, sindicatele caută să dea un suflu nou protestelor. Acum au fost şi mai puţini oameni – între 11 si 55 de mii – dar tot mai violenţi. S-au înregistrat astfel incidente la Nantes, Lyon, Bordeaux şi Toulouse cu toate că peste tot serviciile de ordine proprii sindicatelor fuseră mult întărite, dup[ cum scrie RFI. Joi este programată o a 7-a zi naţională de proteste în doar două luni de zile contra proiectului de lege zis « el-Khomri » după numele ministrului muncii. În paralel, începând de marţi seara şi până joi seara o serie de servicii vor fi afectate de greve : trenurile vor rula dar pe anumite linii vor exista mai puţine legături. Zborurile aeriene ar urma şi ele să fie afectate joi iar greviştii ar putea perturba Poşta, munca în porturi şi în rafinării.”

“Sanders câştigă primarele din Oregon, în timp ce Clinton câştigă la limită în Kentucky”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.

“Candidata la învestitura prezidenţială democrată Hillary Clinton a suferit o înfrângere marţi în faţa contracandidatului său Bernie Sanders în alegerile primare din statul american Oregon, rezultat care însă nu-i afectează statutul de favorită. Dar victoria senatorului din Vermont, anunţată de canalele media americane, o împiedică pe Hillary Clinton să se reorienteze pe deplin spre duelul care o aşteaptă cu candidatul republican Donald Trump. În schimb, candidata democrată ar fi câştigat marţi, cu o mică diferenţă faţă de Sanders, alegerile primare în statul Kentucky, potrivit unor rezultate încă neanunţate oficial. Hillary Clinton se plasează puţin înaintea lui Bernie Sanders în alegerile primare prezidenţiale democrate din Kentucky, în sud-estul SUA după numărarea a 99% din voturi marţi seară. Cursa strânsă este încă o demonstraţie a modului în care sunt divizaţi democraţii în aceste alegeri pentru nominalizarea candidatului partidului pentru alegerile prezidenţiale prevăzute în noiembrie.”

“Atacurile de la Bagdad arată că gruparea are problem, dar nu este definitive înfrântă”, titrează The New York Times.

“Trei atentate cu bombă au avut loc marţi la Bagdad, dintre care unul comis de o femeie kamikaze, provocând moartea a cel puţin 63 de persoane şi rănirea altor peste 100, au informat surse medicale şi din cadrul poliţiei. Un atentat sinucigaş comis într-o piaţă în districtul Al-Shaab, din nordul capitalei, a ucis 38 persoane şi a rănit alte peste 70, în timp ce o maşină-capcană a explodat în cartierul Al-Rasheed, din sudul Bagdadului, provocând moartea a şase persoane şi rănirea altor 21, au precizat sursele citate. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne irakian, Saad Maan, a declarat că atacul din districtul Al-Shaab a fost comis de o femeie kamikaze. Un purtător de cuvânt al Comandamentului de operaţiuni din Bagdad a declarat pentru televiziunea de stat că a fost vorba de o acţiune coordonată, atacatorul din Al-Shaab detonându-şi vesta explozivă în condiţiile în care o altă bombă fusese deja amplasată într-o maşină-capcană. Deocamdată atacurile nu au fost revendicate, însă gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atentatele cu bombă comise în şi în jurul capitalei irakiene săptămâna trecută, care s-au soldat cu moartea a circa 100 persoane. Pe 11 mai, cel puţin 94 de persoane au fost ucise în trei atentate cu maşină-capcană la Bagdad, în cea mai sângeroasă zi din acest an din capitala irakiană. Gruparea jihadistă Stat Islamic a cucerit teritorii întinse din Irak în 2014. De atunci, forţele irakiene, sprijinite de lovituri aeriene ale coaliţiei internaţionale sub comanda SUA, au preluat controlul mai multor oraşe, printre care Tikrit şi Ramadi, la nord şi respectiv vest de Bagdad.”

„Economia Japoniei se recuperează brusc”, titrează The Wall Street Journal.

“Economia Japoniei a crescut mai mult decât era de așteptat în primul trimestru, ceea ce complică deciziile prim-ministrului Shinzo Abe cu privire la cât de multă nevoie de stimulare fiscală are ţara sa.”