„Opoziţia din Venezuela a predat autorităţilor electorale aproape două milioane de semnături în favoarea unui referendum de revocare a preşedintelui socialist Nicolas Maduro, ţinta nemulţumirii populaţiei în faţa crizei economice. Coaliţia MUD – Mesa de la Unidad Democratica, majoritară în Parlament, a depus la Consiliul naţional electoral 1,85 milioane de semnături. Aceste semnături au fost obţinute numai în două zile săptămâna trecută, locuitorii deplasându-se în număr mare la diferitele puncte de colectare instalate în ţară. Un succes atât de rapid “este probabil un record mondial”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei. “Este o demonstraţie importantă că noi, venezuelenii, alegem calea constituţională, democratică, paşnică. Vrem să decidem cu vocea noastră, cu votul nostru, viitorul ţării noastre”, a adăugat acesta. Autoritatea electoral CNE, cunoscută ca apropiată guvernului, va verifica dacă minimul de voturi necesare a fost atins, îi va convoca pe semnatari să confirme personal opţiunea lor, înainte de a trece la o ultimă verificare. Întreg procesul ar putea dura o lună, chiar mai mult dacă CNE încearcă să îl întârzie, apoi opoziţia va avea de atins al doilea prag, strângând patru milioane de voturi în trei zile pentru a convoca referendumul, pe care speră să îl organizeze de la sfârşitul lunii noiembrie. Referendumul revocator a fost utilizat o singură dată în istoria ţării, împotriva fostului preşedinte Hugo Chavez în 2004 şi s-a soldat cu un eşec. De această dată însă ar putea beneficia de nemulţumirea socială tot mai mare, ilustrată de revoltele şi jafurile care au avut loc în ultimele zile la Maracaibo, în nord-vest, al doilea oraş ca mărime din ţară. 68% dintre venezueleni, furioşi din cauza penuriei şi a inflaţiei cu trei cifre, vor plecarea preşedintelui cât mai repede posibil şi cer noi alegeri, indică un recent sondaj realizat de Venebarometro”, mai citim în Le Monde.
“Greenpeace publică documente din cadrul acordului comercial dintre SUA şi UE”, titrează The New York Times.
“Un important acord comercial între SUA şi Uniunea Europeană ar trebui anulat, a apreciat organizaţia de protecţie a mediului Greenpeace, după ce a publicat o serie de documente confidenţiale care dovedesc eforturile SUA de a ocoli protecţia de care beneficiază consumatorii din Uniunea Europeană. Într-o conferinţă de presă organizată după ce a publicat câteva sute de pagini de documente privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii TTIP, experţii Greenpeace au prezentat în detaliu modul în care SUA presează UE să cumpere mai multe din produsele sale agricole. Negocierile privind TTIP se poartă în spatele uşilor închise cu intenţia de a crea un berbec de asalt care să elimine şi cele mai solide prevederi privind protecţia mediului înconjurător şi a consumatorilor, a declarat Juergen Knirsch, expert pe probleme de comerţ la Greenpeace. Potrivit acestuia, Comisia Europeană, care conduce echipa de negociatori a UE, ar trebui să recunoască faptul că nu a informat în mod adecvat publicul în legătură cu termenii acordului şi de asemenea că ar trebui să apese pe butonul de restart, deoarece actuala formă a acordului nu mai poate fi salvată. Comisia Europeană şi-a exprimat luni regretul faţă de 'neînţelegerile' provocate de o scurgere de informaţii confidenţiale despre acordul transatlantic de liber-schimb TTIP, aflat în curs de negociere cu SUA, şi a susţinut că nu va accepta 'niciodată' o diminuare a standardelor de protecţie a consumatorilor şi mediului în blocul comunitar. Statele Unite au acuzat luni organizaţia non-guvernamentală Greenpeace că interpretează greşit informaţiile despre un proiect al acordului transatlantic de liber-schimb TTIP, pe care acest ONG a reuşi să-l obţină în pofida eforturilor SUA şi ale UE de a-l păstra secret şi care este considerat de Greenpeace o dovadă a faptului că oficialii europeni ar fi dispuşi să facă celor americani concesii în privinţa respectării standardelor comunitare de protecţie a consumatorilor şi mediului, cum ar fi de exemplu cele legate de organismele modificate genetic.”
“Cotă de 5000 la 1 că echipa Leicester City câştigă titlul în Premier League”, titrează The Guardian.
“Leicester City a cucerit în premieră titlul de campioană a Angliei la fotbal luni seară, după ce Tottenham a terminat la egalitate în deplasare cu Chelsea, scor 2-2 în etapa a 36-a din Premier League. Leicester City, club înfiinţat în 1884, avea în palmares doar patru trofee majore în istoria sa de 132 de ani, trei Cupe ale Ligii – 1964, 1997 şi 2000 şi o Cupă a Angliei, în 1971. Leicester are şapte puncte avans când au mai rămas două etape de jucat şi nu mai poate fi ajunsă de Tottenham. Titlul cucerit de Leicester aminteşte de performanţa realizată de Blackburn Rovers în 1995, la doar trei ani de la crearea bogatei Premier League, sau de reuşita nou-promovatei Nottingham Forest în 1978. Leicester era cotată la începutul sezonului de casele de pariuri cu o şansă la 5.000 la câştigarea titlului, iar acest fapt oferă perspectiva completă a surprizei create de echipa antrenată de italianul Claudio Ranieri. Echipa a pierdut doar de trei ori în cele 36 de etape şi nu a coborât niciodată mai jos de locul 6 în acest sezon. Leicester City, club cumpărat în 2010 de grupul King Power, al omului de afaceri thailandez Khun Vichai Srivaddhanaprabha, nu are în rândurile sale staruri, însă trioul cvasinecunoscut Jamie Vardy-Riyad Mahrez-N'Golo Kante a făcut furori în acest sezon, punând în umbră vedete pentru care echipele mari au plătit zeci de milioane de lire sterline.”
„Câștigurile HSBC lovite de volatilitatea pieței. Profitul UBS, rănit de declinul activităţilor de gestionare a averilor. Profitul BNP Paribas a crescut pe fondul scăderii provizioanelor”, titrează The Wall Street Journal.
“HSBC spune că volatilitatea pieței la începutul anului şi-a pus amprenta pe capacitatea băncii de a genera venituri, înregistrând o scădere de 18,2% a profitului net în primul trimestru. UBS a anunţat că profitul său net în primul trimestru a scăzut brusc faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care activitatea de gestionare a averii a băncii elveţiene are de suferit și segmentul de investiții nu a reușit să se ridice. Profitul bancii franceze a crescut în primul trimestru în pofida dificultăţilor piețelor, cu provizioane mai mici pentru creditele neperformante.