„SUA vor restabili relaţiile diplomatice cu Cuba şi vor deschide o ambasadă la Havana, pentru prima dată după 50 de ani. Relaxarea vine după ce ieri un antreprenor american a fost eliberat din închisoare de către autorităţile cubaneze, după 5 ani de detenţie.”, mai scrie New York Times.
„Investitorii pariază pe companii care au legături economice cu Cuba, scrie publicaţia spaniolă El Pais. „Posibilitatea de a se pune capăt embargoului impus Cubei a adus o anumită euforie în rândul investitorilor internaționali. Piața începe să se gândească la noi oportunități de afaceri care se deschid în această etapă și îşi face pariurile pentru viitor. Sunt urmărite în special valorile companiilor care au stabilit deja legături economice cu insula. Acţiunile companiei aeriane Copa din Panama a crescut cu 4,7%. Lanțului hotelier spaniol Meliá a urcat cu 5,6%, iar acțiuni ale producătorului de nichel Sherritt International au crescut cu 23% la Toronto Stock Exchange.”
„SUA şi Cuba îşi normalizează relaţiile diplomatice”, citim în publicaţia The Guardian. „Surpriză după o convorbire telefonică de 45 de minute între Barack Obama şi Raul Castro: prizonierul american Alan Gross a fost eliberat de cubanezi. Cei doi lideri îi mulţumesc Papei Francisc care a mediat aceast acord istoric.”
„Embargoul impus Cubei îşi trăieşte ultimele ore?”, scrie publicaţia Le Monde. „Restabilirea relaţiilor între Statele Unite şi Cuba pune capăt celor 50 de ani de blocaj diplomatic. Dar ridicarea embargoului depinde de Congreul SUA, care nu este al lui Obama.”
„Statele Unite sunt gata să condamne Coreea de Nord pentru atacul de la Sony”, citim în portalul de ştiri american Business Insider.
„Guvernul SUA plănuieşte să anunţe astăzi că statul nord-coreean este vinovat de atacul cibernetic devastator şi fără precedent asupra Sony Entertainment, potrivit mai multor rapoarte oficiale.”
„Anul de sfidare al lui Putin, un clacul greşit”, titrează The Wall Street Journal. „Kremlinul a mizat pe faptul că Rusia poate suporta sancţiunile odată cu criza din Ucraina. A venit însă prăbuşirea preţului petrolului.”
„Salvarea este gata să devină o pură risipă de bani”, scrie publicația germană Die Welt.
„Cine vorbeşte despre economisire potrivit ratelor dobânzilor în acest an, prevede un singur tabel de groază. Ar putea fi chiar mai rău. Un impuls în acest sens ar putea fi decizia Băncii Centrale Europene de astăzi.”