“Sub amenințarea unui nou termen de plată, Parlamentul grec a aprobat un al doilea pachet de schimbări politice joi dimineața, despre care creditorii țării au spus că trebuie adoptate înainte de începerea negocierilor detaliate pentru un pachet de salvare de 86 miliarde de euro. Noile măsuri, revizuirea sistemelor bancare și judiciare, a trecut cu ușurință cu un sprijin important din partea partidelor de opoziție, dornice de a face tot ce este nevoie pentru a menține Grecia în zona euro. Votul a fost 230 la 63, cu cinci abțineri și două absențe.”, mai scrie New York Times.
“Parlamentul grec a validat al doilea pachet de măsuri cerute de creditori”, scrie Le Monde.
“Parlamentul grec a adoptat în noaptea de miercuri spre joi un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei înaintea unui nou plan de ajutor, în ciuda dezertărilor din tabăra prim-ministrului Alexis Tsipras. Potrivit numărătorii finale, 230 de parlamentari din 298 prezenţi au votat pentru adoptarea unei reforme a justiţiei civile şi punerea în aplicare a unei directive europene privind băncile, 63 au votat împotrivă, iar 5 s-au abţinut. Fostul ministru al finanţelor Ianis Varoufakis, care a votat Nu săptămâna trecută, a votat Da de astă dată. La fel ca miercurea trecută, SYRIZA a putut conta pe voturile partenerului ei de coaliţie, partidul naţionalist de dreapta ANEL şi pe cele ale opoziţiei, obţinând o majoritate largă de 230 de voturi. Acest al doilea vot în procedură de urgenţă într-o săptămână deschide calea finalizării, de aşteptat la jumătatea lunii august, al unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia în valoare de cel puţin 80 de miliarde de euro pe trei ani, al cărui principiu a fost adoptat la 13 iulie cu UE şi FMI.”
“Parlamentul grec a aprobat următoarea fază în reformele privind programul de salvare”, scrie The Guardian, în pagina electronic.
“Prim-ministrul Greciei a câștigat cu ușurință un vot crucial în privinţa unui program de salvare destinat națiunii lovite de datorii, la câteva ore după ce Banca Centrală Europeană a infuzat cu numerar înfometatele bănci greceşti cu mult aşteptata lichiditate de urgență. Un total de 230 de parlamentari au sprijinit programul de reforme economice cerute de creditorii Greciei, în timp ce 63 au votat împotriva planului în cursul votului de azi-noapte. Alexis Tsipras s-a confruntat din nou cu rebelii din propriul său partid care se opun planului de salvare. 36 de deputați SYRIZA au votat Nu sau s-au abținut. Ianis Varoufakis, fostul ministru de finanțe a sprijinit măsurile. Săptămâna trecută el a votat împotriva la nprimul set de condiții de salvare, inclusiv creșterea TVA și reducerile de pensii, după ce demisionase. Dar în acest caz, a declarat Varoufakis, măsurile specifice fiind votat reformele incluse nu a prezentat anterior se. Votul deschide calea pentru ca Grecia să înceapă discuțiile oficiale cu creditorii săi pe un pachet de împrumuturi pe o perioadă de 3 ani, în valoare de 86 de miliarde de euro.”
„Grecia trece cu bine de reviziile economice”, titrează The Wall Street Journal. „Cu toate că parlamentul grec a aprobat joi dimineața un al doilea lot de reforme economice capitale cerute de creditori, prim-ministrul Alexis Tsipras rămâne omul politic dominant din Grecia.”
”Aurul este în pericol”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„Problemele din Grecia și China au aruncat pe piețele mondiale într-un malaxor în ultima lună. Grecii par schizofrenici respingând apoi acceptând cele mai recente propuneri ale creditorilor ţării, în timp problemele din China lovesc decisiv pachetele de acţiuni din această ţară. În fiecare dimineață, investitorii americani trebuie să verifice cele mai recente titluri pentru a afla dacă ceva a explodat, dezlegat sau pur și simplu a căzut în afară cu o noapte înainte. Este un pic obositor. Dar dacă facem un pas înapoi un pic pentru a ne uita la imaginea de ansamblu, unele colțuri ale pieței nu au reacționat la legănatul maniaco-depresive de la peste mări. Un anumit domeniu care pare insensibil la plimbarea emoţională cu roller-coaster-ul este cel al metalelor prețioase. Când vine vorba de aur, piața pare deosebit de relaxat. Atat de relaxată încât riscă să intre în comă.”