„Statul Islamic și-a consolidat platforma în Libia şi caută modalități de a-şi valorifica popularitatea în rândul grupurilor extremiste din întreaga lume. Liderii ISIS din Siria au trimis bani și luptători în Libia în număr tot mai mare, fapt care a stârnit îngrijorarea Statelor Unite că grupul militant câștigă teren în încercările sale de a-şi extinde influența”, mai scrie Wall Street Journal.
„Statul Islamic se extinde în Irak, Pentagonul recunoaşte regresul”, citim în publicaţia Le Monde.
„Este dezamăgitor. Duminică, la o lună și jumătate de la anunțarea intenției sale de a prelua controlul asupra provinciei Al-Anbar, provincia deșertică de la vest de Bagdad, armata irakiană a trebuit să abandoneze capitala Ramadi în faţa Statului Islamic. Cu cartierul general la Tikrit, orașul natal al lui Saddam Hussein, jihadiștii au avut parte de o răzbunare strălucită prin preluarea uneia dintre ultimele orașe din Al-Anbar, care le rezistatase. Duminică după-amiază, forțele de securitate și milițiile sunnite adunate la Bagdad au evacuat centrul de comandă al provinciei care a fost asediat timp de zile, parafând victoria soldaţilor "califatului", proclamată de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic. "Ramadi a căzut, orașul a fost capturat în întregime. Soldații sunt pe fugă, "a recunoscut Mohannad Haimour, purtătorul de cuvânt al guvernatorului orașului, precizând că "cel puțin 500 de persoane, civili şi militari", au murit în luptele din "ultimele două zile".
„Înaintarea jihadiștilor: 25.000 de irakieni fug de la Ramadi”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
„După lupte grele, Statul Islamic a preluat orașul irakian Ramadi, aflat acum sub controlul său şi a ajuns şi mai aproape de Bagdad. În urma acestui fapt, zeci de mii de irakieni fug din faţa terorii. Jihadiștii se laudă cu prada lor.”
„Criza datoriilor Greciei: Varoufakis așteaptă o reglare rapidă cu creditorii”, mai scrie Der Spiegel. „După luni de negocieri, Grecia este aproape de un acord cu UE și FMI privind plata ajutorului suplimentar destinat Atenei, după cum afirmă ministrul de finanţe Ianis Varoufakis.”
„Ianis Varoufakis spune că că Grecia va avea un acord cu creditorii săi în mai puţin de o săptămână”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„Cuferele guvernului grec sunt goale, dar ministrul de finanțe Ianis Varoufakis are vești bune – el crede un acord de salvare cu creditorii internaționali ai țării este iminent. Într-un interviu televizat, difuzat luni seara, atunci când a fost întrebat este dacă are un calendar pentru aceasta afacere, Varoufakis a replicat: "sa zicem o săptămână."
„Grecii aşteaptă și îşi fac griji în privinţa următoarei plăţi și a viitorului lor”, titrează The New York Times. „Grecii sunt tot mai nervoşi, aşteptând să vadă dacă partidul radical Syriza va reuşi să ajungă la un acord cu creditorii europeni sau dacă ţara se va scufunda într-o nouă criză."
„Remarca Papei potrivit căreia Mahmoud Abbas ar fi un „un înger al păcii” provoacă vacarm”, mai scrie New York Times.
„Faptul că Papa Francisc l-a numit pe președintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas "un înger al păcii", sau de fapt a spus "va fi poate un înger al păcii" a provocat multe neînțelegeri. Fiecare cuvânt contează în diplomația delicată a Orientului Mijlociu, iar negociatorii au adesea recurs adesea la ambiguităţi creative. Ca frazare, declaraţia Suveranului Pontif i-a încântat pe palenstinieni dar i-a infuriat pe unii lideri evrei si israelieni din lume.”
„O companie din industria petrolului face 48 de miliarde de dolari pe an – probabil că nici n-aţi auzit de ea”, scrie The Guardian, în pagina sa electronică.
„Are mai mulţi angajaţi decât Google şi valorează mai mult decât McDonald’s. Faceţi cunoştinţă cu Schlumberger, cel mai discret operator petrolier din lume. Acolo unde este petrol şi sunt gaze naturale, acolo este şi Schlumberger.”
„Deutsche Bank ar putea părăsi Marea Britanie în cazul unui „Brexit”, mai citim în Guardian.
„Deutsche Bank ar putea lua în considerare relocarea unei părţi din operațiunile sale din Marea Britanie, dacă Londra decide să părăsească UE, potrivit unor rapoarte. Banca germană a constituit un grup de lucru care să evalueze consecințele unei posibile ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană în urma unui referendum pe care premierul David Cameron a promis să-l organizeze până în 2017.”