“Petrolul a coborât la 35 de dolari barilul, în cea mai mare scădere săptămânală din ultimul an”, scrie MarketWatch.com
“Petrolul a scăzut sub 36 de dolari barilul, aflându-se la minimul ultimilor 7 ani, terminând săptămâna cu o pierdere de aproximativ 11% – cea mai mare scădere săptămânală a anului. Petrolul Brent se află, de asemenea, la cel mai scăzut nivel din decembrie 2008, după ce Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că supraabundență de petrol va continua să pună presiune pe preţuri şi anul viitor. Între timp, şi cotaţia la gaze naturale a scăzut pentru prima dată în ultimii 3 ani. Petrolul West Texas Intermediate cu livrare în Ianuarie este cotat la stabilit la 35.45 de dolari pe baril, în scădere cu 0.48% faţă de închiderea precedentă la New York Mercantile. Pe toată săptămâna, petrolul a pierdut 10,9%. A fost cea mai mare pierdere saptamanala din ultimul an. Preturile WTI, care continuă să stea la cele mai scăzute niveluri din februarie 2009, au inregistrat, de asemenea, cea de-a șasea sesiune consecutivă de pierderi, fiind cea mai lunga perioadă de declin zilnic din Martie până acum”, mai scrie MarketWatch.com.
„Bulgaria a închis graniţa cu Turcia”, scrie site-ul hurryetdailynews.com
„Bulgaria a închis duminică graniţa cu Turcia de partea bulgară şi a redeschis-o după 5 ore, timp în care a arestat 33 de vameşi suspectaţi de corupţie, a anunţat procurorul general Sotir Tsatsarov. “Toţi vameşii din serviciul de dimineaţă care controlau intrările în Bulgaria la postul de frontieră bulgaro-turc Kapitan-Andreevo au fost arestaţi în cadrul unei anchete de contrabandă”, a anunţat postul de radio public BNR. Graniţa este deschisă în schimb spre Turcia, a precizat procurorul general care a prezentat scuze persoanelor care trec prin acest post de frontieră situat pe cea mai directă rută între Europa şi Orientul Mijlociu. Vehicule de mare tonaj au format o coadă pe o distanţă de 10 kilometri, de partea turcă a graniţei. Serviciul de luptă împotriva criminalităţii organizate a efectuat aproximativ 100 de percheziţii în cinci oraşe aflate în apropierea graniţei, a indicat Tsatsarov, fără a preciza obiectul anchetei. Potrivit postului de radio citat, ar fi vorba de trafic cu ţigări de contrabandă. Situată la frontiera externă a UE, Bulgaria se confruntă în mod constant cu trafic de mărfuri şi fiinţe umane şi migranţii clandestini traversează deseori graniţa ascunşi în vehicule. Un trafic cu ţigări de contrabandă spre UE a fost interceptat în martie.”
“Viktor Orban a fost reales preşedinte al Fidesz. Congresul partidului a adoptat o declaraţie anti-imigraţie”, titrează The Wall Street Journal.
“Premierul ungar Viktor Orban a fost reales preşedinte al partidului de guvernământ Fidesz, în cadrul congresului formaţiunii de duminică, unde a fost adoptată şi o declaraţie împotriva politicilor pro-imigraţie. Orban, care conduce Fidesz din 2003 până în prezent şi care a mai fost lider al partidului în perioada 1993-2000, a fost ales cu o majoritate covârşitoare de 1.174 de voturi dintr-un total de 1.177 voturi exprimate. "Credem în Ungaria şi în unguri şi credem că ungurii pot să ridice ţara în orice situaţie, fie ea cât de rea. Ungaria nu vrea să fie un furnizor pentru alte naţiuni şi nici nu vrea să fie dependentă de alţii", a spus Orban. Delegaţii prezenţi la cel de-al 26-lea congres al Fidesz au adoptat o declaraţie politică împotriva politicilor pro-imigraţie. "În timp ce Ungaria este protejată, este necesar să vedem că Europa este sub invazie şi că arată ca un câmp de luptă", a spus Orban. "Ceea ce vedem astăzi este doar vârful iceberg-ului deoarece zeci de milioane de migranţi pot porni la drum spre Europa, care este slabă pentru că deoarece liderii ei se poticnesc în loc să treacă la acţiune", a mai spus premierul ungar.”
“Extrema dreapta din Franţa a pierdut alegerile regionale”, scrie Le Monde.
“Extrema dreaptă franceză a pierdut duminică al doilea tur al alegerilor regionale, nereuşind să obţină victoria în niciuna dintre cele 13 regiuni, în pofida unui succes istoric înregistrat în primul tur, arată sondajele publicate la ieşirea de la urne. După ce a obţinut pe 6 decembrie, în primul tur, un scor record de 28% la nivelul întregii ţări, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen a sperat ca în turul doi să câştige măcar câteva regiuni ale Franţei, mizând în special pe respingerea de către electorat a partidelor tradiţionale acuzate că nu au soluţii în faţa crizei economice şi că nu au fost capabile să prevină atacurile teroriste de pe 13 noiembrie. Pentru a zădărnici victoria Frontului Naţional, Partidul Socialist şi-a retras candidaţii din două regiuni, preferând ca acestea să fie câştigate de opoziţia conservatoare decât să ajungă sub conducerea extremei drepte.”
“Angela Merkel vrea să reducă drastic numărul refugiaţilor primiţi în Germania”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică, într-un interviu televizat, că doreşte să “reducă drastic” numărul refugiaţilor primiţi în Germania, mesaj ce ar putea semnala un compromis major făcut partenerilor ei din coaliţie care o critică pentru politica uşilor deschise faţă de migranţi. Până în prezent, şefa Executivului de la Berlin a rezistat presiunilor venite din interiorul coaliţiei guvernamentale pentru plafonarea numărul migranţilor, care a trecut oficial săptămâna aceasta pragul de un milion pentru anul în curs, noi presiuni fiind aşteptate la congresul formaţiunii sale, Uniunea Creştin-Democrată CDU, ce se va desfăşura luni şi marţi la Karlsruhe. “În acelaşi timp avem în vedere preocupările oamenilor, care se tem de viitor, şi în consecinţă dorim să reducem, să scădem drastic numărul celor care vin la noi”, a indicat Angela Merkel. Printre elementele avute în vedere se regăsesc colaborarea cu Turcia împotriva traficanţilor, îmbunătăţirea condiţiilor din taberele de refugiaţi din ţările vecine Siriei – Turcia, Liban şi Iordania -, consolidarea controlului frontierelor externe ale UE, dar şi adoptarea la nivel european a unor cote permanente pentru redistribuirea automată a tuturor migranţilor ce vor veni de acum înainte în Europa, nu doar a celor 160.000 a căror repartizare a fost decisă în luna septembrie.”