“Preţul petrolului a continuat joi să scadă către cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, din cauza unei creşteri suprinzătoare a stocurilor din SUA şi a aprecierii dolarului după majorarea dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală – Fed – a SUA, prima din aproape un deceniu. Cotaţia petrolului West Texas Intermediate WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în Ianuarie, a ajuns la 34,88 de dolari pe baril. Miercuri, preţul petrolului WTI a scăzut cu aproape 5%. Petrolul Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în Februarie la 37,19 dolari pe baril, după ce miercuri a coborât cu 3,3%. Dacă va ajunge sub 36,2 dolari pe baril, ar atinge cel mai redus nivel după iulie 2004. Date guvernamentale din SUA publicate miercuri au arătat o creştere peste aşteptări a stocurilor de petrol, care se adaugă supraofertei din piaţa internaţională care a dus la declinul cotaţiilor petrolului cu 17% într-o singură lună. "Nu există motiv să cumperi petrol", a spus Jasper Lawler, analist la CMC Markets. Supraoferta de petrol din piaţa internaţională ar putea creşte dacă Congresul SUA votează vineri pentru ridicarea unei interdicţii pentru exporturile de petrol american. Posibilitatea anulării interdicţiei a făcut ca diferenţa dintre preţul petrolului Brent şi a celui WTI aproape să dispară. În luna martie, cotaţia petrolului Brent era cu 13 dolari mai mare decât cea a ţiţeiului WTI. La declinul preţurilor petrolului contribuie şi majorarea dobânzilor în SUA, care determină aprecierea dolarului. Un dolar puternic subminează cererea pentru petrol, al cărui preţ este calculat în moneda americană, ceea ce îl face mai scump pentru deţinătorii de alte valute”, mai scrie MarketWatch.com
“Israelul şi Turcia au căzut de acord în privinţa normalizării relaţiilor bilaterale”, citim în The New York Times.
“Israelul şi Turcia au ajuns la un acord privind normalizarea relaţiilor bilaterale, deteriorate după intervenţia violentă a forţelor israeliene contra unei flotile turce cu destinaţia Gaza în anul 2010, a anunţat joi un oficial israelian. În cursul unor convorbiri secrete organizate în Elveţia, cele două ţări au căzut de acord asupra chestiunii compensaţiilor pentru familiile celor 10 cetăţeni turci ucişi în timpul intervenţiei israeliene asupra flotilei şi asupra lansării de negocieri privind exportul de gaz israelian în Turcia. Potrivit oficialului israelian, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, la discuţiile din Elveţia au participat noul şef al serviciilor secrete israeliene Mossad, Yossi Cohen, emisarul israelian Joseph Ciechanover şi subsecretarul de stat în MAE turc Feridun Sinirlioglu.”
“FMI: Christine Lagarde în faţa justiţiei franceze în afacerea Bernard Tapie”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a fost trimisă în judecată în faţa Curţii de Justiţie a Republicii Franceze pentru rolul său în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais, din anul 2008, atunci când Lagarde era ministru al economiei şi finanţelor în Franţa, a declarat joi, o sursă judiciară. În replică, avocatul lui Christine Lagarde a anunţat că va depune un recurs la Curtea de Casaţie la decizia trimiterii în judecată a fostului ministru al economiei. În august anul trecut, Christine Lagarde a fost inculpată în Franţa pentru "neglijenţă", pentru rolul său presupus într-un caz controversat de arbitraj în favoarea lui Bernard Tapie, care a primit 403 milioane de euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul suferit în urma vânzării companiei Adidas. Parchetul francez a recomandat neînceperea urmăririi penale însă magistraţii CJR – singura instanţă abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor – nu au dau curs recomandărilor procurorului. Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional “continuă să aibă încredere în capacităţile directorului general de a-şi asuma în mod eficient funcţiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice. Trimiterea în judecată ar putea avea consecinţe serioase pentru viitorul lui Lagarde în fruntea Fondului Monetar Internaţional. Actualul ei mandat de cinci ani expiră în luna iulie anul viitor iar la reuniunea anuală a Fondului care a avut loc în luna octombrie la Lima, în Peru, Lagarde a declarat că este dispusă pentru un al doilea mandat.”
“Martin Shkreli, omul care a umflat prețurile medicamentelor, pus sub acuzare pentru fraudă”, scrie Le Monde.
„Afaceristul american Martin Shkreli, care a scumpit de nu mai puţin de 5.000 de ori un medicament vital pentru bolnavii de HIV/SIDA, a fost arestat! Magnatul newyorkez al farmaceuticelor, care şi-a atras dispreţul opiniei publice după ce s-a aflat că a scumpit de 5.000 de ori medicamentul necesar celor care suferă de imunodeficienţă, este acuzat de fraudă. Agenţii federali l-au săltat pe Shkreli din apartamentul său din Manhattan. Martin Shkreli a fost reţinut în urma unei investigaţii care priveşte o posibilă fraudă în care sunt implicate două companii pe care acesrea le-a condus la un moment dat. Este vorba despreMSMB Capital Management, companie care se ocupă de fonduri speculative şi firma de produse farmaceutice Retrophin. Shkreli a generat un val de controverse anul acesta, după ce compania sa crescut preţul medicamentului Daraprim de la 13.50 dolari la 750 per doză. Medicamentul este folosit pentru tratamentul toxoplasmozei , una dintre una dintre cele mai frecvente infecţii parazitare care îi afectează în principal pe copii şi pe cei cu sistemul imunitar compromis, cum sunt bolnavii de SIDA sau cancer. Dreptul de producţie pentru medicamentul Daraprim a fost cumpărat în luna august de compania Turing Pharmaceuticals pentru 55 de milioane de euro. Deşi costul pentru fabricarea unei pastile este de doar un dolar, medicamentul a fost imediat scumpit la 13,5 dolari ca ulterior să ajungă să coste 750 de dolari.”
“Unul dintre ucigaşii din San Bernardino a plănuit 2 atacuri cu ajutorul vecinului său, care i-a dar arme”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Autorităţile americane l-au arestat şi inculpat joi pe Enrique Marquez, prieten apropiat al cuplului care a ucis 14 persoane la San Bernardino, ceea ce marchează o etapă importantă în ancheta privind atentatul cel mai sângeros din SUA după anul 2001. La 2 decembrie, Syed Farook şi soţia sa, Tashfeen Malik, au deschis focul la o petrecere de Crăciun organizată într-un centru de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi din San Bernardino, omorând 14 persoane şi rănind alte 22. Ei au murit împuşcaţi de poliţie la câteva ore după atac. Tashfeen Malik îşi exprimase sprijinul pentru gruparea jihadistă Statul Islamic într-o postare privată pe Facebook. Enrique Marquez, prieten de mult timp cu Syed Farook, a fost inculpat mai ales pentru că împreună cu acesta a planificat să comită două atentate în anii 2011 şi 2012, într-o universitate şi pe o autostradă din California. Cei doi nu şi-au pus însă intenţiile în practică. El este acuzat că i-a furnizat ilegal lui Syed Farook arme folosite în atacul armat de la San Bernardino.”