„Preţul petrolului se scufundă după eşecul reuniunii de la Doha a producătorilor de petrol”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Petrolul este zdrobit în acest început de săptămână. Mai mulți producători, care sunt responsabili pentru aproape jumătate din producția mondială, nu a reușit să ajungă la un acord privind îngheţarea producției în cadrul reuniunii de duminică de la Doha. Un acord ar fi ajutat la urcarea preţurilor. Chiar după deschiderea piaței futures, petrolul West Texas Intermediate a scăzut cu 6% până la nivelul 39.02 $ pe baril. Țițeiul Brent, de referință internațională, a scăzut cu aproape 7%. Unii analiști au numit reuniunea de la Doha cea mai importantă întâlnire din domeniul petrolului din ultimele decenii. Dar era de așteptat că întâlnirea se va încheia fără un acord concret. Prețurile petrolului au crescut săptămâna trecută, cu WTI urcând pentru prima dată la peste 40 de dolari barilul, după veştile potrivit cărora greii Arabia Saudită și Rusia sunt de acord să înghețe producția. Dar Iranul a fost întotdeauna o foarte mare incertitudine. Iranul a ajuns recent la un acord care restrânge programul său nuclear şi în tandem ridică sancțiunile economice – ceea ce înseamnă că Teheranul ar putea să exporte petrol. Şi cu toate discuţiile de îngheţare a producţiei, Iranul caută să atingă ținta de 4 milioane de barili pe zi. Arabia Saudită şi-a menţinut poziţia că nu va semna un acord fără implicarea Iranului. După vestea eşecului acordului de la Doha, monede precum dolarul canadian si dolarul australian au scăzut drastic. Ca rezultat al eşecului negocierilor de la Doha, cotaţia barilului de petrol Brent ar putea scădea probabil mult sub nivelul de 40 de dolari, a avertizat analistul Peter Lee, mai scrie Business Insider.
“Producătorii de petrol nu au reușit să cadă de acord în privinţa înghețării producției”, scrie The Guardian în pagina electronică.
“Negocierile de la Doha dintre marile ţări producătoare de petrol pentru a limita producţia de ţiţei s-au încheiat duminică fără vreun acord, a informat ministrul energiei din Qatar. La finalul a şase ore de tratative, Mohammed bin Saleh Al-Sada a declarat că statele respective, membre şi nonmembre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC, au nevoie de "mai mult timp". El a adăugat că nu a fost stabilită nicio dată pentru o nouă reuniune. Anterior, miniştri prezenţi la discuţii au declarat că sprijină un proiect de acord care prevedea îngheţarea până în octombrie a producţiei de ţiţei la nivelul din ianuarie, pentru a stabiliza piaţa şi a susţine preţurile, afectate de o supraabundenţă a ofertei. Divergenţele dintre Iran şi Arabia Saudită, cei doi mari rivali din Orientul Mijlociu, au izbucnit chiar înainte de începerea reuniunii de la Doha. Într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia de presă Bloomberg, vice-prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat că regatul saudit îşi va îngheţa producţia de petrol numai dacă Iranul va face acelaşi lucru. Duminică, Iranul a făcut cunoscut că nu participă la reuniunea de la Doha. "Reuniunea de la Doha este pentru cei care vor să participe la un plan de îngheţare a producţiei", a declarat ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zangeneh. "În măsura în care nu este prevăzut ca Iranul să semneze planul respectiv, prezenţa unui reprezentant al Iranului la această reuniune nu este necesară", a adăugat el. "Iranul nu va renunţa în niciun fel la cota sa de istorică de producţie", a subliniat cu tărie Bijan Namdar Zangeneh, referindu-se la nivelul producţiei şi exportului dinainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Republicii Islamice.”
„Ecuadorul, afectat de cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani”, scrie Le Monde.
„Violentul seism cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit coasta pacifică a Ecuadorului sâmbătă seara s-a soldat cu cel puţin 272 de morţi, potrivit unui nou bilanţ comunicat în noaptea de duminică spre luni de preşedintele ţării, Rafael Correa. “Numărul celor decedaţi va creşte cu siguranţă şi probabil într-un mod considerabil', a adăugat şeful statului. Echipele de salvare au desfăşurat duminică operaţiuni de recuperare a eventualilor supravieţuitori de sub dărâmături, în timp ce numeroşi ecuadorieni şi-au petrecut şi noaptea de duminică spre luni sub cerul liber de teama unui nou seism sau a unor replici puternice. Cel mai puternic cutremur de după 1979 a provocat importante daune materiale şi a determinat guvernul să declare starea de urgenţă şi să desfăşoare mii de soldaţi pentru a veni în ajutor sinistraţilor şi echipelor de salvare.”
“Deputaţii deschid calea demiterii preşedintelui Braziliei, Dilma Dousseff”, titrează The New York Times.
“Camera Deputaţilor de la Brasilia a deschis calea duminică seară demiterii preşedintelui de stânga, Dilma Rousseff cu o usturătoare victorie de peste două treimi dintre voturi. La ora locală 23.07, susţinătorii demiterii au depăşit pragul de 342 de voturi – două treimi din totalul celor 513 – necesar pentru ca procedura să fie trimisă la Senat care va avea ultimul cuvânt. Deputaţii opoziţiei de dreapta şi-au manifestat zgomotos bucuria, intonând imnul suporterilor echipei naţionale de fotbal la Campionatul Mondial din 2014: "Sunt brazilian, cu multă mândrie şi multă dragoste". În cursul săptămânii trecute, Dilma Rousseff a repetat că "va lupta până în ultimul minut al reprizei secunde". Numai că mandatul său mai ţine acum doar de un singur fir. Până la 11 mai, va fi suficient un vot simplu al senatorilor pentru ca ea să fie oficial pusă sub acuzare pentru "crimă de responsabilitate" şi înlăturată de la putere pentru maxim 180 de zile, în aşteptarea verdictului final. Vicepreşedintele Michel Temer, fostul său aliat şi în prezent rival, îşi va asuma atunci prerogativele sale şi va forma un guvern de tranziţie.”
“Atacurile de la Bruxelles îndeamnă la o mai impetuoasă cooperare în materie de Intelligence”, titrează The Wall Street Journal.
“Eșecul demantelării rețelei responsabile de atacurile de la Paris înainte ca aceasta să lovească din nou la Bruxelles ridică urgente semne de întrebare în capitalele europene, referitoare la slaba coordonare între autoritățile cu competenţe în combatere a terorismului. Problemele sunt de lungă durată: agenții de securitate care şi păzesc secretele și sursele, uneori chiar și de la alte agenții din propria lor țară, precum și existenţa unor situaţii de lipsă de schimb de informații. Un nou ministru belgian al transporturilor şi mobilităţii, François Bellot, a fost desemnat duminică pentru a o înlocui pe Jacqueline Galant, acuzată de neglijenţă în ce priveşte securitatea pe aeroporturilor din ţară şi forţată să demisioneze. În vârstă de 62 de ani, François Bellot, deputat valon şi primar la Rochefort, este inginer, specialist în transporturi. El a promis să restabilească serenitatea, calmul şi încrederea, având ca prioritate reluarea funcţionării normale a aeroportului internaţional Bruxelles-Zaventem, devastat de un dublu atentat sinucigaş pe 22 martie.”