„Prețurile petrolului au scăzut aproape de minimele ultimilor 7 ani pe baza așteptărilor că producătorii din întreaga lume vor continua să producă petrol la nivel record într-o piață deja excedentară. La New York, petrolul WTI Crude a deschis la o cotaţie de 37,63 de dolari barilul, foarte aproape de 37,50 de dolari pe baril, minimul ultimelor 52 de săptămâni. Petrolul Brent se tranzacţiona marţi dinmineaţă la o cotaţie de 40,87 de dolari barilul, după ce anterior a închis la 40,64 de dolari barilul. Preţurile petrolului au căzut după şedinţa de vineri a OPEC, Cartelul luând decizia de a nu modifica nivelul producţiei organizaţiei. OPEC produce în prezent circa 31,5 milioane de barili de petrol pe zi şi pentru prima oară în ultimele decenii, reuniunea de la Viena s-a încheiat fără nicio referire la nivelul producţiei, ceea ce scoate în evidenţă dezacordurile dintre statele membre. Producţia de petrol a organizaţiei depăşeşte cererea cu 0,2 – 2 milioane de barili. ”Aprecierea dolarului şi şocul de după reuniunea OPEC exercită presiuni asupra pieţei”, a declarat Varga Tamas, analist la compania de brokeraj PVM Oil Associates din Londra. Potrivit analiştilor băncii Commerzbank, redresarea cotaţiilor petrolului va fi dictată nu de producţia OPEC ci de creşterea cererii şi de scăderea producţiei din afara organizaţiei”, mai scrie Wall Street Journal.

“Războiul preţurilor OPEC striveşte producătorii americani”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Decizia OPEC, luată vineri la reuniunea sa semi-anuală de la Viena, de a nu reduce producția, dar în favoarea legitimării supraproducției sale arată că grupul este determinat cu orice preț să recupereze cota de piață pierdută în favoarea producătorilor din afara Cartelului, în special cei din industria forajului de petrol în Statele Unite. Ceea ce înseamnă că, probabil, lumea se poate aștepta prețurile petrolului să rămână scăzute pentru mult timp. În mod tradițional, membrii OPEC au produs aproximativ 40 % din țiței la nivel mondial, dar în urmă cu 18 luni, producția SUA a început să mănânce din cota de piață. S-a creat, de asemenea, o saturare de petrol care a făcut ca prețurile să scadă brusc la un nivel record de mai mult de 110 dolari pe baril, incepand din iunie 2014.”

“Bursele de marfuri se prăbuşesc după ce datele comerciale ale Chinei semnalează o cerere slabă”, titrează The Guardian, în pagina sa electronică.

„Debandada prețurilor materiilor prime a pus presiune pe acțiunile companiilor din domeniul Energiei și de exploatare a resurselor din zona Asia Pacific, pe fondul mai multor semne de incetinire a cererii din China. Deși prețurile petrolului au ajuns la minimele ultimilor 7 ani, piețele bursiere din întreaga regiune au simțit durerea incertitudinii cu privire creșterea globală și creșterea probabilă a ratelor dobânzilor din SUA la sfarsitul acestei luni.”

„Donald Trump cere interzicerea accesului musulmanilor în SUA”, titrează The New York Times.

„Candidatul situat în fruntea cursei primarelor republicane pentru alegerile prezidenţiale americane din 2016, Donald Trump, a lansat un apel la interzicerea accesului musulmanilor în Statele Unite. "Donald Trump lansează un apel la interzicerea totală şi completă a accesului musulmanilor în Statele Unite până când aleşii ţării noastre vor înţelege ce se întâmplă", a scris echipa sa de campanie într-un comunicat intitulat "Comunicatul lui Donald Trump pentru a împiedica imigraţia musulmană". Propunerea nu precizează dacă sunt vizaţi şi musulmanii americani. Referindu-se însă la un sondaj realizat pe lângă musulmanii care trăiesc în Statele Unite, Donald Trump a afirmat că numeroşi musulmani întreţin "ura" faţă de americani. "Va trebui să stabilim de unde vine această ură şi de ce. Până când vom fi capabili să stabilim şi să înţelegem această problemă şi ameninţarea serioasă pe care o reprezintă, ţara noastră nu poate fi victima atacurilor oribile din partea indivizilor care nu cred decât în jihad şi nu au niciun respect pentru viaţa omenească", a declarat Donald Trump în acest comunicat. Miliardarul îi acuză tot mai frecvent pe musulmani după atentatele de la Paris. Anunţul său a declanşat numeroase mesaje de condamnare pe Twitter.”

“Un front republican ar putea bloca Frontul Naţional?”, scrie Le Monde.

“De ce Partidul Socialist a decis să-și retragă listele ajunse pe pozitia a treia după alegerile din Franţa, pentru a bloca Frontul Naţional, în timp ce republicanii refuză orice fuziune sau retragere? De altfel, un front republican poate într-adevăr ajuta partidul lui Marine Le Pen în câştigarea bătăliei electorale? Răspunsuri oferite de Françoise Fressoz, editorialist Le Monde.”