“Suedia va expulza până la 80.000 de solicitanţi de azil”, titrează The Guardian, în pagina electronică.
“Suedia intenţionează să expulzeze până la 80.000 de migranţi intraţi pe teritoriul său în 2015 şi a căror cerere de azil a fost sau va fi respinsă, a afirmat miercuri ministrul de interne, Anders Ygeman. "Se discută despre 60.000 de persoane, însă se poate ajunge la 80.000", a declarat ministrul pentru cotidianul financiar Dagens Industri şi postul naţional de televiziune SVT, precizând că guvernul a cerut poliţiei şi Oficiului pentru migraţie să organizeze aceste repatrieri. În mod normal, expulzările se efectuează cu zborurile de pasageri, dar ţinând cont de numărul amintit "va trebui să utilizăm mai mult avioane charter" special închiriate şi expulzările vor dura mai mulţi ani, a adăugat Anders Ygeman. În 2015, 163.000 de refugiaţi au depus o cere de azil în Suedia, echivalentul a 1,3 milioane de persoane pentru o ţară de 80 de milioane de locuitori ca Germania, care a primit în aceeaşi perioadă 1,1 milioane de refugiaţi. Dintre cele 58.800 de dosare prelucrate anul trecut de Oficiul suedez, 55% au fost acceptate, medie pe care se bazează ministrul pentru a-şi justifica cea mai ridicată estimare. Aceasta s-ar putea dovedi excesivă, pentru că o parte importantă a deciziilor luate se referă la cereri depuse în 2014, atunci când criza migratorie nu atinsese încă punctul culminant. În 2015, sirienii au sosit în masă, iar rata de acceptare a cererilor de azil variază considerabil în funcţie de naţionalităţi: 90% pentru sirieni, 35% pentru afgani şi numai 20% pentru irakieni”, mai citim în The Guardian.“
"Schengen: Bruxelles-ul lansează procedura de izolare a Greciei”, scrie Le Monde.
“Grecia şi-a neglijat în mod serios obligaţiile în ce priveşte gestionarea frontierei externe a spaţiului Schengen, indică un proiect de raport adoptat miercuri de Comisia Europeană. “Proiectul de raport conchide că Grecia şi-a neglijat în mod serios obligaţiile şi că există deficienţe grave la frontierele externe, deficienţe ce trebuie depăşite”, a declarat pentru presă comisarul european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al executivului comunitar. Documentul, care nu este public, se bazează pe vizita efectuată de o delegaţie de experţi în luna noiembrie 2015 la frontiera Greciei cu Turcia. Dacă va fi adoptat cu majoritate calificată de un comitet de evaluare compus din statele membre ale UE, el va declanşa “un plan de acţiune” al Comisiei, cu propuneri de soluţii la deficienţele constatate în gestionarea frontierei externe. Potrivit Bruxelles-ului, “Grecia va avea la dispoziţie trei luni” pentru a reacţiona. Dacă însă autorităţile de la Atena nu vor lua măsurile adecvate şi deficienţele vor persista, se va deschide calea pentru ca statele membre să primească autorizarea de a prelungi până la doi ani perioada de restabilire a controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen. Grecia a considerat miercuri drept ''neconstructivă'' punerea sa în cauză de către Comisia Europeană pentru ''grave deficienţe'' la frontierele sale, făcând apel la partenerii săi europeni să-şi îndeplinească obligaţiile în privinţa crizei migratorii. ''Tactica de a pasa responsabilităţile nu reprezintă o gestionare eficientă a unei probleme de dimensiuni istorice, care necesită o acţiune comună'', a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului elen, Olga Gerovassili, citată într-un comunicat. Grecia ''se distinge în ce priveşte respectarea obligaţiilor sale. Aşteptăm de la toţi să facă acelaşi lucru'', a adăugat ea. Purtătoarea de cuvânt a reacţionat astfel la adoptarea de către Comisia Europeană a unui proiect de raport ce concluzionează că Grecia şi-a neglijat grav obligaţiile în gestionarea frontierei externe a spaţiului Schengen.”
“Foarte precaută, Fed îşi păstrează opţiunile deschise”, titrează The Wall Street Journal.
“Oficialii Federal Reserve şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la reînnoirea turbulențelor financiare de pe pieţe și creșterea economică lentă în întreaga lume, lăsând în discuţie îndoieli cu privire dacă banca centrală a SUA va majora ratele dobânzilor în luna martie. Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50% şi a estimat că ritmul de creştere al primei economii mondiale a încetinit. Aprecierea dolarului a dus la scăderea exporturilor şi încetinirea avansului PIB-ului SUA, dar Fed "monitorizează atent" evoluţiile economice şi financiare globale şi estimează impactul lor asupra pieţei forţei de muncă şi asupra inflaţiei, a anunţat comitetul de politică monetară al Rezervei Federale. Instituţia a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, dar a previzionat că piaţa muncii din SUA va rămâne solidă, iar inflaţia va creşte. Mohamed El-Erian, consilier economic la Allianz, a afirmat: "Declaraţiile Fed arată că, în absenţa unui avans semnificativ al economiei americane, ţara rămâne vulnerabilă la evoluţiile economice externe şi la volatilitatea de pe pieţele financiare". În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009."
“În pofida riscurilor financiare, Arabia Saudită continuă să pompeze petrol”, titrează The New York Times. “Chiar dacă preţul petrolului s-a prămbuşit și Regatul îşi consumă acum rezervele sale financiare, saudiții pariază că pot câştiga un război de uzură al ţiţeiului.”
“Liderul revoltei din Oregon către apropiaţii săi: “Mergeţi acasă!”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Liderul militanţilor antiguvernamentali înarmaţi care au ocupat un parc natural din Oregon, stat în vestul Statelor Unite şi care a fost arestat marţi de poliţie, Ammon Bundy, le-a cerut miercuri ultimilor protestatari să plece acasă. "Celor care au rămas în parc, vă iubesc. Vă rog, renunţaţi. Mergeţi acasă să vă îmbrăţişaţi familiile. Această luptă este acum a noastră în faţa instanţelor", a declarat Ammon Bundy într-un comunicat dat publicităţii de avocatul său, Michael Arnold. "Ultimii manifestanţi înarmaţi care au ocupat un parc natural în Oregon, contestând autoritatea statului federal, trebuie să plece pentru a evita o "baie de sânge", a avertizat şeriful comitatului Harney, Dave Ward. "A sosit timpul ca toată lumea implicată în această ocupare ilegală să se ocupe de altceva. Nu trebuie să aibă loc o baie de sânge în comunitatea noastră", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă. Poliţia a arestat şase dintre militanţii antiguvernamentali înarmaţi care ocupau ilegal un parc natural din statul american Oregon de trei săptămâni, iar unul dintre militanţi a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine. Liderul mişcării, Ammom Bundy, în vârstă de 40 de ani şi originar din statul vecin Idaho, face parte dintre cele şase persoane arestate, potrivit unui comunicat al poliţiei federale FBI şi locale.”