“Preşedintele rus Vladimir Putin, prezent la summitul G20 din Antalya, a declarat luni că Statul Islamic primeşte finanţare din 40 de ţări, inclusiv din state membre ale Grupului celor mai puternice economii ale lumii. ''Am dat exemple, bazate pe datele noastre, privind finanţarea de către persoane fizice a diferitelor grupări ale Statului Islamic. Finanţarea, aşa cum am stabilit, provine din 40 de state, inclusiv din câteva state ale G20'', a afirmat preşedintele Putin la finalul reuniunii din Antalya, potrivit Interfax. În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a declarat că atentatele de vineri de la Paris arată că “Rusia a avut dreptate” atunci când a propus organizarea unei coaliţii antiteroriste internaţionale. “Este absolut necesară” formarea unei coaliţii internaţionale antiteroriste, a afirmat Vladimir Putin, citat de AFP. “Am vorbit în timpul sesiunii ONU consacrate celor 70 de ani ai organizaţiei. Am vorbit exact de acest lucru şi evenimentele tragice care au urmat au confirmat faptul că noi am avut dreptate”, a adăugat şeful statului rus. În context, Vladimir Putin a făcut apel, implicit la Franţa, să-şi revizuiască poziţia legată de necesitatea plecării imediate de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. “Franţa a făcut parte din ţările care au adoptat o poziţie foarte dură în privinţa preşedintelui Al-Assad. I-am auzit tot timpul pe prietenii noştri francezi că rezolvarea problemei legate de plecarea preşedintelui Al-Assad trebuie să fie o condiţie prealabilă pentru schimbări politice. Dar aceasta a protejat Parisul de un atentat terorist? Nu”, a afirmat Putin. “Cred că nu trebuie să punem înainte chestiuni care sunt prin natura lor de importanţă secundară. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să unim eforturile noastre în lupta împotriva terorismului şi a organizaţiilor teroriste. Şi pe această bază trebuie să se cadă de acord asupra unei reforme politice”, a subliniat Vladimir Putin”, mai citim în publicaţia Il Giornale, care preia agenţia rusă Interfax.
“Franţa lansează noi atacuri asupra ISIS în timp ce şeful Pentagonului cere formare unei coaliţii globale”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Aviaţia franceză a bombardat din nou fieful grupării jihadiste Statul Islamic la Raqa, în nordul Siriei, în noaptea de luni spre marţi, distrugând un centru de comandă şi un centru de antrenamente, a anunţat Statul Major al armatei franceze. “La raid au participat “zece avioane de vânătoare Rafale şi Mirage 2000 – care au decolat din Emiratele Arabe Unite şi Iordania”, lansând 16 bombe, într-o misiune de o mărime comparabilă cu cea de duminică seara. “Două obiective au fost lovite şi distruse simultan”, mai precizează comunicatul. “Desfăşurat în colaborare cu forţele americane, raidul a vizat situri identificate în cadrul misiunilor de recunoaştere efectuate anterior de Franţa”. Aviaţia franceză intervine din septembrie în Siria împotriva Statului Islamic. Preşedintele François Hollande a anunţat că riposta Franţei va fi “nemiloasă” după atentatele de vineri, cele mai sângeroase comise vreodată pe teritoriul Franţei. Zece avioane de vânătoare franceze au lansat 20 de bombe la Raqa, capitala de facto a Statului Islamic, duminică seara, distrugând un post de comandă şi un centru de antrenamente ale grupării. Atacurile vor fi din ce în ce mai frecvente pe măsură ce aviaţia franceză va acumula informaţii datorită zborurilor de recunoaştere. După atentatele de vineri de la Paris, Statele Unite şi Franţa au decis să-şi intensifice schimbul lor de informaţii cu privire la potenţialele ţinte."
“Stare de Urgenţă şi articolul 16: de ce vrea Hollande sa revizuiască Constituţia?”, scrie Le Monde.
“Francois Hollande cere modificarea Constituţiei pentru a permite retragerea cetăţeniei franceze persoanelor cu dublă cetăţenie care sunt condamnate pentru fapte care „aduc atingere valorilor Republicii” şi pentru a interzice intrarea celor cu risc crescut de securitate. „Trebuie să revizuim Constituţia pentru a permite puterilor publice, respectând statul de drept, să reacţioneze la actele de război. Revizuirea Constituţiei trebuie să includă anumite măsuri: trebuie să se prevadă retragerea cetăţeniei. Nu trebuie să aibă ca rezultat transformarea vreunei persoane în apatrid. Dar trebuie să putem retrage cetăţenia franceză unui individ condamnat pentru atingere la valorile Republicii, chiard dacă este născut francez, pentru că beneficiază de altă naţionalitate. De asemenea trebuie să putem interzice unei persoane cu dublă naţionalitate să revină pe teritoriul nostru, dacă reprezintă un risc terorist, cu excepţia situaţiei în care acceptă să se supună unui control draconic”, a declarat Hollande. „Dacă Europa nu îşi controlează frontierele externe, atunci ne întoarcem la frontierele naţionale. Asta ar însemna destrămarea Uniunii Europene”, a avertizat Hollande. El susţine de asemenea modificarea legii privind starea de asediu, în aşa fel încât să poată fi prelungită cu 3 luni fără ca puterea să fie transferată Armatei. Condiţiile în care poliţiştii îşi pot utiliza armele ar trebui revizuite, cu respectul legii, pentru a asigura condiţiile legitimei apărări a poliţiştilor”, a mai spus Hollande. Preşedintele Franţei a anunţat că vrea ca, în doi ani, să sporească numărul poliţiştilor şi jandarmilor cu 5.000. De asemenea, el a dat asigurări că, până în 2019, nu vor exista reduceri de efective în cadrul Armatei.”
“Preşedintele Hollande: Franţa este în război!”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
“Franţa este în stare de război. Atacurile comise vineri seară sunt acte de război. Reprezintă o agresiune împotriva ţării noastre, valorilor noastre, tinerilor, modului de viaţă. Sunt comise de o armată teroristă, Stat Islamic, care luptă împotriva noastră, a Franţei, pentru că suntem ţara drepturilor omului", a afirmat Hollande. "Teroriştii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înşală. Republica franceză a depăşit cu bine toate încercările şi este încă vie", a adăugat preşedintele Franţei. "Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh – Stat Islamic, care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh – Stat Islamic este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste", a precizat Hollande.”
“Aliaţii occidental caută să-l anihileze pe un suspect-cheie în atacurile de la Paris”, titrează The Wall Street Journal.
“Belgianul Abdelhamid Abaaoud, presupusul planificator al atacurilor sângeroase comise sâmbătă la Paris şi Saint-Denis, este o figură din cadrul Statului Islamic ISIS cunoscută justiţiilor franceză şi belgiană. Potrivit unei surse din Franţa apropiate dosarului, acest bărbat în vârstă de 27 de ani de origine marocană s-ar afla la originea mai multor atentate sau planuri de atentat în Europa. Parchetul de la Bruxelles a catalogat drept "zvonuri" aceste informaţii care evocă presupusul lui rol de strateg al atacurilor de vineri, soldate cu cel puţin 129 de morţi. Potrivit lui Alain Chouet, un fost şef al Serviciului pentru Informaţii şi Securitate din cadrul DGSE, implicarea lui Abaaoud în calitate de comanditar al atentatelor de la Paris constituie o ipoteză "credibilă, dar asta nu nu înseamnă că şi adevărată". Presa belgiană i-a evocat prima dată numele în ianuarie, când l-a prezentat drept "creierul" unui grup de jihadişti care planifica atentate de anvergură în Belgia. Această celulă a fost ţinta unei vaste operaţiuni antiteroriste, în timpul căreia presupuşi jihadişti au fost ucişi la Verviers, în estul Belgiei, la o săptămână după atacurile din redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi într-un supermarchet cu speciafic evreiesc din Paris. În ediţia din februarie, Dabik, revista online anglofonă a Daech – acronimul arab al SI, publică un interviu cu Abou Omar al Baljiki "belgianul", numele de combatant al lui Abdelhamid Abaaoud, acordat chipurile la revenirea sa în Siria. El se lăuda că a reuşit să se întoarcă în Belgia cu scopul de a organiza atacuri acolo şi că a reuşit, după aceea, să înşele serviciile de informaţii occidentale şi să se întoarcă în Siria.”