“Şeful Pentagonului, Ashton Carter a acuzat Rusia că pune în pericol ordinea mondială, evocând în acest sens incursiuni în Ucraina şi unele afirmaţii despre armamentul nuclear, în cadrul unui Forum pe probleme de Apărare la Biblioteca prezidenţială Ronald Reagan, la Simi Valley, în California. Însă Washingtonul îşi adaptează "postura operaţională" pentru a contracara orice "agresiune" rusească, a avertizat Carter. "Cel mai tulburător lucru este că zăngănitul armelor nucleare al Moscovei ridică întrebări cu privire la angajamentul liderilor ruşi faţă de stabilitatea strategică, cu privire la respectul lor faţă de folosirea armamentului nuclear şi dacă ei respectă prudenţa de care au dat dovadă liderii în perioada nucleară în ceea ce priveşte agitarea ameninţării armelor nucleare", a subliniat secretarul american. "Pe mare, în aer, în spaţiul cibernetic, actorii ruşi s-au angajat în activităţi provocatoare", a denunţat el. "Şi, cel mai tulburător, zăngănitul de arme rus în domeniul nuclear ridică probleme", a subliniat Carter. "Noi ne actualizăm şi ne perfecţionăm planurile de disuasiune şi de apărare, având în vedere schimbarea comportamentului Rusiei", a continuat şeful Pentagonului. "Ne adaptăm postura operaţională şi planurile de urgenţă în efortul pe care-l depunem – noi înşine, împreună cu aliaţii noştri – pentru a descuraja Rusia de la o agresiune şi pentru a contribui la reducerea vulnerabilităţii aliaţilor şi partenerilor noştri", a insistat el. Carter a precizat că Washingtonul îşi modernizează arsenalul nuclear şi investeşte în mijloace din domeniul înaltei tehnologii – precum avioane fără pilot, bombardiere cu rază lungă de acţiune, lasere, tunuri electromagnetice -, dar şi din domeniul apărării cibernetice. El a făcut aluzie la nişte noi mijloace militare "surprinzătoare", pe care a spus că nu le poate descrie "acum", mai scrie Guardian.
“Datele comerciale ale Chinei aduc multă tristeţe”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“China a dat publicităţii duminică cifrele comerciale pe luna octombrie, cu exporturile, importurile și mărimea excedentului comercial global în pondere mai mică decât era de așteptat. Exporturile au scăzut cu 6,9% faţă de anul trecut, mai rău decât scăderea de 3,7% în luna Septembrie și așteptările pentru un declin de 3,0%. De cealaltă parte, importurile au scazut cu 18,8%, faţă de octombrie 2014. Cu valoarea exporturilor în scădere într-un ritm mult mai lent decât importurile, excedentul comercial a crescut la 61.64 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din istorie.”
„Reprezentant în Malaezia: Iranul numește o ambasadoare pentru prima dată în 36 ani”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.
“În Iran, o femeie a fost numită ambasador pentru prima oară după revoluţia din 1979. Femeile nu pot fi judecătoare în Iran şi niciuna nu a fost autorizată să se prezinte la alegerile prezidenţiale după revoluţia din 1979, dar ele pot fi deputate sau miniştri, iar preşedintele moderat Hassan Rohani s-a angajat să le acorde mai multe drepturi. Dacă destul de puţine progrese au fost constatate după alegerea sa în 2013, Teheranul tocmai a numit-o pe Marzieh Afkham ambasador în Malaysia. Singura ambasadoare a Iranului înaintea ei fusese Mehrangiz Dolatshahi, la post în Danemarca în anii 1970, înainte de instaurarea Republicii Islamice. La 50 de ani, această diplomată de carieră de peste 30 de ani era purtătoarea de cuvânt a Ministerului iranian de Externe de doi ani şi fusese deja prima femeie care ocupa acest post.”
“Birmania: Partidul opozantei Aung San Suu Kyi revendică victoria”, scrie Le Monde.
“Partidul opozantei Aung San Suu Kyi se aştepta luni să obţină o victorie zdrobitoare la legislativele din Birmania desfăşurate duminică, în măsură să o propulseze la putere pentru prima dată, după decenii de luptă împotriva juntei militare. Liga naţională pentru democraţie a avansat primele estimări parţiale cu 80% din voturi în favoarea sa, însă dă dovadă de prudenţă în absenţa rezultatelor oficiale, care ar putea fi anunţate luni. "Zorii unei ere noi", a titrat pe prima pagină cotidianul oficial Global New Light of Myanmar, deasupra unei fotografii a preşedintelui în exerciţiu, Thein Sein, ultimul premier al juntei autodizolvate în 2011, arătând mândru degetul pătat de cerneală la ieşirea din secţia de votare, un gest devenit simbolul unei libertăţi îndelung aşteptate. Chiar dacă foştii generali aflaţi la putere din 2011 se afişează ca reformatori şi promit să respecte rezultatul urnelor, semnele de crispare s-au înmulţit, cu arestarea în ajunul alegerilor a unui lider de opinie al studenţilor, cu sute de mii de musulmani lipsiţi de dreptul de vot, un vot anticipat netransparent şi cu scrutinul anulat în regiuni pradă conflictelor armate interetnice. "Dacă aceste alegeri reprezintă un important pas înainte, ele sunt departe de a fi perfecte", a comentat secretarul de stat american, John Kerry, atrăgând atenţia că Washingtonul este atent la numărarea voturilor. În ce o priveşte pe Aung San Suu Kyi, ea a făcut apel la răbdare. "Aşteptaţi rezultatele acasă. Când rezultatele vor fi anunţate, vreau să le acceptaţi cu calm", a declarat cea pe care numeroşi birmani o numesc "Mama Suu".