„Barack Obama și Vladimir Putin s-au confruntat puternic la tribuna Adunării Generale a ONU, acuzând fiecare politicile duse de ţara celuilalt ca fiind vinovate de haosul sirian. Președintele american a condamnat sprijinul acordat de Rusia la "tiranului" Bashar al-Assad, sub pretextul că o alternativă "ar fi mai rea." Președintele rus l-a apărat pe aliatul său sirian, concentrându-şi observațiile pe amenințarea pe care o reprezintă Statul Islamic ce deține o jumătate din teritoriul sirian și pe dificultățile generate de afluxul de refugiați sirieni în Occident. Putin a deschis calea pentru participarea Rusiei într-o "coaliție internațională largă" în lupta împotriva Statului Islamic, comparabilă cu "cea împotriva lui Hitler" în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu fără regimul lui Bashar al-Assad . "Credem că este o mare greșeală refuzul cooperării cu guvernul sirian și cu forțele sale armate, care luptă cu curaj împotriva terorismului", a spus Putin. Președintele american și-a exprimat dorința de cooperare cu Iranul și Rusia, dar menține cerința de plecare a lui Bashar al-Assad. "Trebuie să recunoaștem că, după atât de multă vărsare de sânge, nu poate exista o întoarcere la status quo-ul de dinainte de război", a spus Barack Obama”, mai scrie Le Monde.
„Obama şi Putin s-au confruntat la Naţiunile Unite pe situaţia din Orientul Mijlociu”, titrează The New York Times.
„Dincolo de duelul verbal, președinți Obama și Vladimir Putin au jucat poker diplomatic, fiecare încercând să-l manevreze pe celălalt în privinţa poziţiei referitoare la președintele Siriei, Bashar al-Assad. Preşedintele rus Vladimir Putin consideră o imensă greşeală refuzul Occidentului de a coopera cu autorităţile siriene, informează agenţiile de presă ruse, care citează declaraţii făcute de Putin în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU. “Astăzi acordăm ajutor tehnico-militar şi Irakului şi Siriei şi altor ţări din regiune care luptă împotriva grupărilor teroriste. Considerăm o imensă greşeală refuzul de a coopera cu autorităţile siriene, cu armata guvernamentală, cu cei care luptă împotriva terorii”, a spus preşedintele rus. Potrivit lui Putin, “în afară de trupele guvernamentale ale preşedintelui Assad, precum şi de kurzii din Siria, împotriva Statului Islamic şi altor organizaţii teroriste nu luptă nimeni în mod real”. Liderul rus a calificat drept “duplicitare” declaraţiile privind lupta împotriva terorismului făcute de cei care se folosesc de extremişti în scopuri proprii, în condiţiile în care situaţia din Orientul Mijlociu este “mai mult decât periculoasă”.
„Obama și Putin discută la summit-ul ONU – și lumea trage speranță”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.
„45 de minute despre Ucraina, 45 de minute despre Siria: Președintele american Barack Obama și liderul rus Vladimir Putin au vorbit din nou, după o lungă perioadă de timp. Vladimir Putin a părut obosit, dar vesel. "Conversația de astăzi a fost foarte constructivă", a spune el. "Obiectiv și foarte deschis." Întâlnirea dintre Obama şi Putin a reprezentat punctul culminant al zilei la summitul ONU de la New York: O oră şi jumătate a vorbit președintele rus cu omologul său american. Acesta a fost prima lor întâlnire directă din 2013 până acum, în afară de contacte informale. Înaltă tensiune pe East River, unde au venit peste 150 de șefi de stat. Siria și Ucraina au fost în partea de sus a ordinii de zi. Au găsit Washington-ul și Moscova drumul una despre celalaltă? Oricum, toate semnele indică o expansiune. Putin a încercat să minimalizeze litigiului. "Eu cred că există încă o modalitate de a aborda împreună problemele cu care ne confruntăm", a spus liderul de la Kremlin. De cealaltă parte, un consilier al lui Barack Obama a declarat că "un back in business este departe". "Nu a existat o dorință comună de a găsi o modalitate de modul de abordare a situației din Siria."
„6 noi avioane de luptă ruseşti au venit în Siria prin Iran şi Iraq. Rusia a deplasat cel puţin un avion de spionaj pe teritoriul sirian”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„Șase avioane de luptă Suhoi Su-34 au ajuns la Latakia unde s-au alăturat contingentului rus care se află deja acolo. Imagini preluate în jurul Aeroportul Internațional al-Assad arată în mod clar avioane ruse care au aterizat în vestul Siriei, unde 28 de aeronave ruseşti au ajuns săptămâna trecută. Alături de cele 28 de avioane, care au ajuns pe Aeroportul Internațional al-Assad prin Iran printre avioanele cargo Il-76 săptămâna trecută, forţele aeriene ruse au trimis în Siria cel puțin un avion de spionaj Il-20.”
„Aprofundarea implicării Rusiei în Irak complică lovituri aeriene ale Statelor Unite împotriva Statului Islamic”, scrie The Wall Street Journal.
“Preşedintele rus Vladimir Putin a exclus luni să trimită în Siria trupe de luptă la sol pentru a lupta contra grupării Statul Islamic, după o întâlnire cu omologul său american Barack Obama la Naţiunile Unite. "Ne gândim la modul în care putem ajuta în continuare armata siriană. Dar în ceea ce priveşte trupele la sol.. o implicare a Rusiei, nu există nicio discuţie despre o implicare terestră, o participare a trupelor ruseşti", a declarat Putin, vorbind în limba rusă, la o conferinţă de presă la sediul ONU. Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat să excludă lovituri aeriene ale Rusiei în Siria în sprijinul armatei aliatului său Bashar al-Assad şi împotriva grupării Statul Islamic. "Ne gândim la acest lucru. Nu excludem nimic. Dar dacă va trebui să acţionăm, o vom face numai respectând complet normele dreptului internaţional", a declarat Putin, întrebat de jurnalişti la Naţiunile Unite în legătură cu loviturile aeriene efectuate de Franţa şi Australia în Siria. Preşedintele rus a mai spus că întâlnirea sa de luni cu preşedintele SUA Barack Obama a fost "foarte utilă şi sinceră" şi că ei au discutat despre implicarea Rusiei într-o campanie militară împotriva militanţilor Statului Islamic în Siria. "Când vine vorba despre implicarea rusă, suntem preocupaţi de ceea ce am putea face în plus pentru a-i sprijini pe cei care sunt pe câmpul de luptă, rezistând şi luptând contra teroriştilor, ISIS în primul rând", a afirmat Putin în faţa reporterilor. Armata siriană şi miliţia kurdă sunt cei care s-au angajat în lupta contra Statului Islamic şi a altor grupuri extremiste, a notat el, după o întâlnire de aproximativ 90 de minute cu Obama.”
“ONU: Putin spune că poate lucra cu Obama în pofida diferendelor în privinţa Siria şi ISIS”, scrie The Guardian.
“Vladimir Putin a apărut dintr-o întâlnire rară față-în-față cu Barack Obama luni seara, declarând că Rusia și SUA ar putea găsi o modalitate de a lucra împreună la Siria, în ciuda diferențelor profunde asupra conducerea țării. Întâlnirea dintre Obama şi Putin a durat 94 de minute. Pe de altă parte, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove şi-a exprimat reticenţele faţă de desfăşurarea de rachete antiaeriene ruseşti în Siria, inutile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic pe care Moscova susţine că vrea să-l combată. “Nu am văzut grupul Statul Islamic să facă să zboare avioane” care să justifice desfăşurarea de rachete SAM 15 şi SAM 22 sau de avioane de vânătoare sofisticate, a ironizat generalul Breedlove. “Aceste echipamente sofisticate nu au nicio legătură cu gruparea Stat Islamic” a indicat la Washington generalul în faţa grupului de reflexie German Marshall Fund. Potrivit generalului Breedlove, Rusia caută de fapt să creeze o umbrelă de protecţie împotriva oricărui atac aerian, în favoarea regimului lui Bashar al-Assad. SUA sunt în alertă de câteva săptămâni în urma întăririi prezenţei militare ruseşti în Siria, Moscova construind – potrivit lor – o adevărată bază aeriană cu 28 de avioane de luptă în provincia Lattakia, fief al lui Bashar al-Assad. La Adunarea Generală a ONU, luni, la New York, preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin s-au acuzat mutual că alimentează tensiunile la faţa locului.”