“SUA: Coaliţia Anti-ISIS are cale liberă spre oraşul sirian Raqqa, capitala Statului Islamic”, scrie portalul english.alarabiya.net
„Înfrângerile suferite de gruparea Statul Islamic în nord-estul Siriei prevestesc apropiata încercuire a oraşului Raqqa, bastionul jihadiştilor care se află în vizorul coaliţiei internaţionale, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului. Forţele kurde şi aliaţii lor vor cuceri "foarte curând" din mâinile jihadiştilor localitatea Shaddadeh, situată în provincia Hasakah, a explicat căpitanul de vas Jeff Davis. "Aceste forţe, cu sprijinul nostru, vor fi capabile să izoleze Raqqa la scurt timp după aceea", a continuat el. Forţele democratice siriene FDS, o alianţă de grupări locale dominate de miliţiile kurde, au lansat ofensiva asupra oraşului Shaddadeh cu sprijinul bombardamentelor aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite. Raqqa se află în mâinile grupării Statul Islamic de la începutul lui 2014 şi este capitala califatului autoproclamat al jihadiştilor. Împreună cu oraşul irakian Mosul, reprezintă marile obiective afişate de coaliţia condusă de Statele Unite. FDS au lansat la sfârşitul lunii octombrie o primă ofensivă contra SI în provincia Hasakah. Cu sprijinul loviturilor coaliţiei, ei au reuşit să cucerească de la jihadişti 1.400 de kilometri pătraţi. Rusia şi Statele Unite măresc presiunea asupra aliaţilor lor din Siria pentru ca în această ţară să fie respectat un armistiţiu cu începere de sâmbătă. Acordul de încetare a focului nu include luptele împotriva grupării Statul Islamic şi Frontului Al Nosra – ramura siriană a organizaţiei Al Qaida, care ţin sub control vaste regiuni din teritoriul Siriei. Căderea oraşului Shaddadeh a fost anunţată vineri de Observatorul sirian pentru drepturile omului. "Oraşul este pe cale să cadă" şi "mulţi jihadişti fug", însă "mai este puţin de lucru", a menţionat căpitanul de vas Jeff Davis”, mai scrie english.alarabiya.net
“Companii din 20 de ţări, inclusive Romania, implicate în furnizarea componentelor explozibililor folosiţi de Statul Islamic”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Companii din 20 de ţări, printre care şi România, sunt implicate în lanţul furnizorilor de componente ale dispozitivelor explozive improvizate folosite de gruparea Stat Islamic, iar guvernele şi companiile din statele respective trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a urmări acest flux de materiale chimice, cabluri şi alte componente, relevă rezultatele unui studiu comandat de Uniunea Europeană. Studiul, realizat de Conflict Armament Research şi care a durat 20 de luni, arată că 51 de companii din ţări precum SUA, Rusia, China, Brazilia, Turcia, Olanda, Elveţia, Austria, Republica Cehă şi România au produs, au vândut sau au importat peste 700 de componente folosite de gruparea jihadistă Stat Islamic pentru a construi dispozitive explozive improvizate IED. În prezent, IED sunt produse la o “scară cvasi-industrială” de gruparea jihadistă, care utilizează printre altele componente disponibile pe piaţă, ca fertilizatori chimici şi telefoane mobile. În lanţul furnizorilor de componente pentru realizarea dispozitivelor explozive improvizate ale grupării Stat Islamic sunt implicate în total 13 firme din Turcia, mai multe decât din orice altă ţară. Turcia este urmată de India, cu şapte companii implicate în furnizarea de asemenea componente. Pentru realizarea studiului, Conflict Armament Research a recuperat componente ale IED în timpul luptelor armate din zona oraşelor irakiene Rabia, Kirkuk, Mosul şi Tikrit şi din oraşul sirian Kobane. Autorii studiului au declarat că au încercat să ia legătura cu companiile implicate în furnizarea respectivelor componente, însă nu au primit niciun răspuns sau firmele în cauză au precizat că nu mai sunt responsabile pentru destinaţia finală a produselor după ce acestea au fost deja livrate. Şapte firme indiene sunt cele care au fabricat majoritatea detonatoarelor încărcăturilor explozive şi a cablurilor pentru detonare. Toate aceste componente au fost exportate legal din India, sub licenţă emisă de guvern, unor entităţi din Liban şi Turcia, potrivit studiului realizat de Conflict Armament Research.”
”Cum prosperă reţeaua bancară secretă a Statului Islamic”, titrează The Wall Street Journal.
“Peste un an de atacuri aeriene conduse de SUA și sancțiuni financiare nu au oprit Statul Islamic de la a comanda consumabile pentru luptătorii săi, de la a importa alimente pentru subiecții săi sau de a face profituri rapide în urma operaţiunilor valutare. Acest lucru se datorează unor oameni precum Abu Omar, unul dintre bancherii de facto ai grupului militant. Omul de afaceri irakian face parte dintr-o rețea de finanțatori care se întinde peste nordul şi centrul Irakului. În fiecare zi, sute de case de schimb valutar din Irak, Siria, Turcia și Iordania rulează milioane de dolari în și în afara teritoriului controlat de gruparea islamistă, în ciuda sancțiunilor menite să izoleze grupul terorist.”
“Donald Trump continuă să câştige. Iată ce l-ar face să piardă”, titrează The New York Times.
“Calea spre nominalizarea sa la presedinţie din partea Republicanilor pare clară, dar ar putea avea întâmpina totuşi capcane și obstacole. Fostul candidat republican Mitt Romney a declarat că magnatul Donald Trump ascunde o “bombă” în declaraţia sa de avere care i-ar putea compromite candidatura la alegerile primare republicane pentru preşedinţia SUA. “Motivul pentru care cred că există o bombă acolo este că ori de câte ori e întrebat pe tema impozitelor, el o eludează ori se limitează să spună: ”Se lucrează'', a declarat Romney pentru Fox News. Miliardarul Donald Trump conduce în prezent printre republicani în cursa la primarele partidului pentru Casa Albă după succesul său la New Hampshire, Carolina de Sud şi Nevada, spre disperarea multor oficiali ai Partidului Republican. “A trecut de jumătatea lunii februarie, dar noi nu avem încă declaraţiile de avere ale lui Donald Trump, Marco Rubio sau Ted Cruz”, a adăugat Mitt Romney, citând de asemenea alţi doi favoriţi în cursă printre republicani. “Sincer, alegătorii au dreptul să vadă aceste declaraţii de avere înainte de a decide care ar trebui sa fie candidatul învestit de către partid”, a mai spus el. În stilul său caracteristic, Donald Trump a reacţionat rapid pe Twitter: “Mitt Romney, care a dat peste cap în totalitate alegerile pe care trebuia să le câştige şi ale cărui declaraţii fiscale l-au făcut să arate ca un idiot, joacă acum tare”, a scris Trump. “Când Mitt Romney mi-a cerut să-l susţin ultima oară, era atât de stângaci şi de ridicol încât am ştiut că el nu poate câştiga”, a mai adăugat magnatul. La alegerile din 2012, Romney a obţinut nominalizarea partidului, dar a pierdut alegerile în faţa preşedintelui în funcţie, democratul Barack Obama. Romney, care a fost într-adevăr pe larg întrebat cu privire la declaraţia sa de venituri în timpul campaniei din 2012, crede că Donald Trump nu este doar fel de bogat precum afirmă. În pofida reticenţelor sale, fostul candidat acum retras din viaţa politică este de acord că Donald Trump este favorit în cursa pentru învestirea republicană: “Pentru alţii încă în cursă, marja de manevră devine din ce în ce mai îngustă.”
“O rară preluare străină: Gigantul japonez de electronice Sharp a fost cumprat de către o companie din Taiwan pentru 6.2 miliarde de dolari”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
„La sfarsitul lunii Ianuarie, compania Foxconn din Taiwan a înaintat o ofertă de preluare de 5,3 miliarde de dolari pentru Sharp, iar cei de la Sharp au decis sa accept oferta updatată în valoare de 6,25 miliarde. Sharp intenţionează să restructureze operaţiunile sale sub umbrella Foxconn. Sharp, care a avut pierderi nete de 1,9 miliarde de dolari în anul fiscal precedent, a avut opţiunea de a accepta oferta Foxconn sau să accepte ajutorul Innovation Network Corporation of Japan, un fond spriinit de statul japonez, care i-a oferit o injectie de 2,7 miliarde si o linie de credit de 1,8 miliarde de dolari. Cu toate acestea, se pare ca acţionarii Sharp au optat pentru oferta Foxconn. În present, Sharp furnizează displayurile pentru Apple, pe langă faptul că este unul dintre cei mai mari producatori de LCD-uri, echipamente audio, electrocasnice, echipamente de aer conditionat. Compania trece prin vremuri grele, anul fiscal precedent fiind încheiat cu pierderi de 1,9 miliarde de dolari şi acumulând deja datorii in valoare de 4,3 miliarde. Este deocamdată neclar ce planuri are Foxconn pentru Sharp, dar compania ar putea vinde produse electronice Foxconn sub brandul Sharp. Cert este că brandul se va păstra încă 2-3 ani cu inovatie si tehnologie japoneză.”