“Cele mai mari 50 de companii americane – între care Pfizer, Goldman Sachs, Dow Chemical, Chevron, Walmart, IBM, and Procter and Gamble – au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari între anii 2008 şi 2014 în paradisuri fiscale, cu scopul de a-şi reduce plata impozitelor. Aceste sume au tranzitat printr-o reţea opacă şi secretă formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale, susţine documentul publicat în plin scandal declanşat de dezvăluirile din Panama Papers. În acelaşi timp, aceleaşi companii au fost totuşi principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanţii asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul. Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat în paradisuri fiscale ar fi trebuit să fie utilizate pentru combaterea sărăciei şi reconstruirea infrastructurilor în SUA şi nu să fie disimulate în centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Cayman, afirmă Raymond Offenheiser, preşedintele Oxfam America, citat într-un comunicat, mai scrie oxfam.org.

„Oxfam: Corporații de top din SUA au ascuns 1.4 trilioane de dolari în offshore”, citim în pagina electronică a revistei Time.

“Cele mai mari 50 de companii americane au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari între anii 2008 şi 2014 în paradisuri fiscale, cu scopul de a-şi reduce plata impozitelor. Aceste sume au tranzitat printr-o reţea obscură formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale, susţine documentul. Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea companiilor avide de evaziune fiscală şi ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric – 119 miliarde, Microsoft – 108 miliarde, Pfizer – 74 de miliarde ş.a. Multe dintre aceste companii au fost deja criticate în SUA pentru că au utilizat un mecanism care să le permită să-şi pună la adăpost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor în străinătate pentru a evita să plătescă impozitul asupra societăţilor în SUA, care este cel mai ridicat între ţările industrializate – 35 %. Potrivit cifrelor citate în raportul Oxfam, evaziunea fiscală a companiilor multinaţionale ar costa 111 miliarde de dolari finanţele publice americane şi privează de asemenea ţările sărace de 100 miliarde din încasările fiscale.”

“Pârghiile unui preşedinte”, scrie Le Monde.

“Preşedintele francez Francois Hollande a declarat joi că ţara sa a fost exemplară în dosarul sirian de la începutul conflictului sângeros, susţinând opoziţia şi fiind în favoarea unor negocieri politice care să excludă menţinerea la putere a lui Bashar al-Assad. "Ceea ce facem în discuţiile cu Rusia este să căutăm o soluţie politică fără Bashar al-Assad", a declarat preşedintele francez într-o emisiune televizată ca răspuns la o întrebare privind intervenţia militară rusă în Siria şi rolul Moscovei în rezolvarea conflictului. "Bashar al-Assad nu este soluţia. El se află în acest moment într-o parte a teritoriului pe care îl controlează, o treime din teritoriu, şi prin urmare trebuie să avem negocieri, iar în acest moment ele au loc", a adăugat el, făcând referire la negocierile de pace de la Geneva. Francois Hollande a afirmat în schimb că Franţa a fost 'exemplară în dosarul sirian': "Franţa este cea care a avut dreptate din 2012 şi până acum şi care, împreună cu alţi parteneri, a făcut astfel încât să existe o negociere politică". Pe de altă parte, aproximativ "80 de predicatori ai urii" au fost expulzaţi din Franţa, a declarat joi, la postul de televiziune France 2, preşedintele francez François Hollande, interpelat de o mamă al cărei fiu, plecat să se alăture combatanţilor jihadişti, a murit în Siria. "Am expulzat aproape 80 de predicatori ai urii", a spus şeful statului, dând asigurări că guvernul luptă împotriva radicalizării tinerilor francezi, care a făcut ca sute dintre ei să plece să lupte alături de gruparea Statul Islamic. Potrivit lui Francois Hollande, 170 de tineri francezi jihadişti au murit în Siria şi Irak, aproximativ 2.000 "de tineri sau persoane nu atât de tinere pot face pasul" înspre radicalizare şi circa 600 sunt în prezent în Siria şi Irak "şi se pot întoarce de asemenea împotriva noastră". Atacul asupra redacţiei săptămânalului satiric Charlie Hebdo la 7 ianuarie 2015 şi atentatele de la 13 noiembrie de la Paris au fost comise de tineri francezi trecuţi prin Siria. "Trebuie să luptăm împotriva acestor predicatori, acestor partizani ai urii care induc radicalizarea. Radicalizarea se poate produce extrem de repede", a subliniat preşedintele francez.”

“Alegeri în SUA: Hillary Clinton și Bernie Sanders au transformat dezbaterea din Brooklyn într-un câmp de bătălie”, scrie The Guardian în pagina electronică.

„Candidaţii democraţi Hillary Clinton şi Bernie Sanders au avut joi seară cea mai intensă dezbatere electorală de la lansarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2016. Diferenţe diferenţe fundamentale au ieşit la iveală în felul în care cei doi abordează politicile privind bănci, controlul armamentului, dar şi atitudinea şi politica faţă de statul Israel, scrie canalul american de televiziune CNN, cel care a găzduit evenimentul. Dezbaterea a avut loc cu 5 zile înainte de alegerile primare din statul New York, ce se anunţaă a fi cruciale. Aceste diferende politice au alimentat de o problemă importantă: Bernie Sanders a pus sub semnul întrebării credibilitatea şi buna judecată a lui Hillary Clinton. La rândul ei, aceasta l-a acuzat pe senatorul de Vermont că nu are suficientă experienţă şi credibilitate. Cei doi s-au contrazis vehement şi au fost temperaţi în repetate rânduri de moderatori. Publicul s-a manifesta ca la nicio dezbatere de până acum, aplaudând frenetic sau huiduind.” 

„Publicaţia The New York Times, investeşte 50 de milioane de dolari într-un plan de dezvoltare digitală”, scrie Bloomberg.

„Ziarul The New York Times a anunţat joi un proiect de dezvoltare în domeniul digital care se va derula în următorii trei ani şi va costa 50 de milioane de dolari. Publicaţia va crea o nouă echipă, numită NYT Global, pentru a implementa acest plan, menit să extindă cotidianul pe numeroase pieţe internaţionale în majoritatea limbilor importante. Strategia editorială a noii structuri va fi asigurată de editorul secţiunii internaţionale a ziarului, Joe Kahn, iar preşedintele companiei care deţine NYT, Stephen Dunbar-Johnosn, va controla partea financiară a departamentului. Compania speră ca investiţia de 50 de milioane de dolari să ducă, până în 2020, la dublarea veniturilor generate de sectorul digital, aflat într-o continuă dezvoltare la nivel mondial.”