„Cinci mari bănci trebuie să plătească peste 5 miliarde dolari in penalități combinate și au pledat vinovat la acuzațiile penale, punându-se astfel capăt unei lungi anchete din SUA, în care traderii au colaborat pentru a manipula piaţa valutară în propriul lor beneficiu financiar. Cele cinci mari bănci sunt Citigoup, J.P.Morgan, Barclays, RBS, UBS”, mai scrie Wall Street Journal. Astfel, Barclays a primit ieri cea mai mare amendă, în cuantum de 2,32 miliarde de dolari, Citigroup 1,27 miliarde de dolari, JPMorgan, 892 milioane de dolari, RBS 669 milioane de dolari, UBS, 342 milioane de dolari. Bank of America a primit ieri cea mai mică amendă, în valoare de 205 milioane de dolari. Anul trecut autorităţile de reglementare au amendat şase bănci unele dintre ele aflându-se şi pe lista din 20 mai, cu 4,3 miliarde dolari pentru că nu au reuşit să-i oprească pe traderii lor să manipuleze piaţa valutară mondială, estimată la 5.000 miliarde de dolari pe zi. Acest scandal de manipulare a pieţelor valutare intervine după un alt scandal referitor la manipularea dobânzilor pe piaţa interbancară, în care au fost sancţionate cel puţin şapte mari grupuri bancare. În decembrie 2013, Comisia Europeană a impus o amendă record de 1,7 miliarde de euro unui număr de şase bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan şi Citigroup, pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor."
„Proiect de lege care include blocarea imigraţiei ilegale”, titrează The Guardian, în pagina sa electronică.
„David Cameron va încerca să spele joi cifrele jenante ale imigrației, anunțând detaliile unui nou proiect de lege privind imigraţia, pentru a fi incluse în discursul Reginei. Proiectul va veni cu noi infracțiuni referitoare la cei care lucrează fără permis de muncă, ceea ce va permite poliției să blocheze salariile oricărori angajați ilegali. Cameron a estimat că numărul celor din Marea Britanie care au depășit perioada vizelor acordate este în jur de 300.000 şi nu se ştie câţi dintre ei lucrează în acest moment.”
„Oraşul sirian Palmyra a căzut în mâinile ISIS”, mai citim în The Guardian.
„Unul dintre cele mai frumoase şi mai bine conservate monumente ale antichităţii a ajuns aproape în întregime sub controlul Statului Islamic, după ce forțele loiale președintelui sirian Bashar al-Assad s-au retras după un asediu de șapte zile. În acest moment, ruinele magnifice de acolo sunt expuse la o distrugere aproape sigură la care ar putea proceda gruparea teroristă. Activiști din oraș, precum şi membri ai Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare, a spus că Palmyra a căzut miercuri la scurt timp după ce trupele regimului Assad au evacuat majoritatea civililor și au început retragerea spre alte zone din vest.”
„ISIS a preluat controlul unui oraş sirian stragic, cunoscut pentru ruinele sale antice”, citim în The New York Times.
„Militanții islamişti au capturat orașul istoric Palmyra, au anunţat locuitorii și mass-media siriană. Această victorie strategică a ISIS vine la cinci zile după ce gruparea jihadistă a preluat orașul strategic irakian Ramadi.”
„SUA trimite rachete în Irak pentru lupta împotriva ISIS”, mai scrie New York Times.
„Oficialii administrației Obama au numit căderea oraşului Ramadi în mâinile militanților islamici un regres uriaș, dar au căutat să potolească criticile prin portretizarea înfrângerii ca o lovitură temporară. Astfel, SUA vor trimite armatei irakiene 1.000 de sisteme de rachetă antitanc, pentru a lupta împotriva grupării jihadiste.”
„Doi comandanţi jihadişti ucişi în Mali de armata franceză”, citim în Le Monde.
„Patru "teroriști" au fost uciși într-un raid în nordul Mali de forțele speciale franceze, a anunțat ministerul Apărării de la Paris. Amada Ag Hama, cunoscut sub porecla de "Abdelkrim el Touareg" și Ibrahim Ag Inawalen, zis "Bana" s-ar afla printre victime. Cei doi bărbați se numără printre principalii conducători al-Qaeda din Maghrebul Islamic şi Ansar Eddine. Aceste două grupuri sunt responsabile pentru "numeroase atacuri teroriste împotriva forțelor internaționale și abuzuri repetate împotriva poporului din Mali", se arată în declarație.”
„China şi Statele Unite tocmai s-au confruntat deasupra Mării Chinei de Sud”, citim în portalul de ştiri Business Insider.
„Marina chineză a trimis opt avertizări miercuri echipajului unui avion de supraveghere american de tipul Boeing P-8A Poseidon, care survola insulele artificiale în litigiu în Marea Chinei de Sud, pentru a părăsi zona, a relatat CNN, post de televiziune care a avut un reporter la bordul aparatului de zbor. La un moment dat, după ce piloţii americani au răspuns că avionul zbura în spaţiul aerian internaţional, un operator de radio chinez a spus exasperat: 'Aceasta este marina chineză… Plecaţi!', relatează Reuters. P8-A Poseidon este unul dintre cele mai avansate avioane de supraveghere ale armatei americane, a cărui cea mai mică altitudine de zbor este de 4.500 de metri.”
„SUA şi Cuba conlucrează pentru a redeschide ambasadele din Washington şi Havana”, mai scrie Business Insider.
„SUA şi Cuba sunt aproape de a-şi restabili relaţiile diplomatice rupte în urmă cu peste o jumătate de secol şi să-şi redeschidă ambasade. Cele două guverne au început o dezgheţare istorică a relaţiilor în decembrie anul trecut, în vederea unei normalizări complete. După trei sesiuni de negocieri alternative în cele două capitale din luna ianuarie, delegaţiile urmează să se întâlnească joi la Departamentul de Stat al SUA în vederea restabilirii de relaţii diplomatice prin redeschiderea cancelariilor şi schimbul de ambasadori.”