“Marina americană va continua să patruleze în largul insulelor artificiale construite de Beijing în Marea Chinei de Sud şi a căror suveranitate este contestată de alte ţări din regiune, a anunţat un responsabil american al Apărării. Marţi dimineaţă, nava lansatoare de rachete USS Lassen a patrulat prima oară la o distanţă de 12 mile marine de insulele revendicate de China provocând mânia Chinei, care a perceput în acest gest o ameninţare pentru suveranitatea sa. "Vom face din nou acest lucru", a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului, precizând că mai multe nave vor fi trimise în această zonă. "Navigăm în ape internaţionale şi în locul ales de noi", a adăugat el. USS Larsen a navigat în apropiere de arhipelagul Spratleys, care cuprinde circa o sută de insule şi recife nelocuite, fiind revendicat şi de Vietnam, Malaezia, Brunei şi Filipine. Operaţiunea a durat circa două ore, a explicat sursa citată. "Plecăm de la principiul că zburăm, navigăm şi operăm oriunde legislaţia internaţională o permite şi de fiecare dată când nevoile noastre operaţionale o impun", a declarat anterior ministrul american al Apărării Ashton Carter, care nu a exclus de facto noi operaţiuni. China consideră ca făcând parte din apele sale teritoriale zona de 12 mile marine din jurul acestor insule. Beijingul, care are numeroase contencioase teritoriale cu vecinii săi, revendică drepturi asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, şi desfăşoară în arhipelagul Spratleys vaste operaţiuni de construcţie, accelerând de un an transformarea recifelor de corali în porturi, piste şi alte infrastructuri. SUA şi câteva ţări din Asia de Sud-Est se tem de o lovitură de forţă a Chinei, care i-ar asigura acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe glob, pe unde se transportă o treime din cantitatea de petrol mondială încărcată în petroliere”, mai scrie Wall Street Journal.
„China nu se teme de angajarea într-un război în Marea Chinei de Sud, după mutarea Statelor Unite”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.
“Presa de stat din China manifestă o furie beligerantă după ce nava USS Lassen s-a apropiat de Arhipelagul Spratley, un teritoriu disputat, revendicat de Beijing. China nu se teme de război cu Statelor Unite în Marea Chinei de Sud, scrie un ziar de stat apropiat de Partidul Comunist chinez. La 24 de ore după ce Washington-ul a contestat pretențiile teritoriale ale Beijing-ului în regiune prin deplasând o navă de război în apele din jurul arhipelagului Spratly, publicaţia naționalistă Global Times a acuzat Pentagonul că proavocă China. "Față de hărțuirea Statelor Unite, la Beijing ar trebui să se ocupe de Washington cu tact și să se pregătească pentru ce e mai rău" se arată într-un editorial al ziarul menţionat. "Acest lucru poate convinge Casa Albă că statului chinez nu îi este frică de un război cu SUA în regiune și este determinat pentru în a-şi proteja interesele naționale și demnitatea." Ziarul oficial al Armatei chineze a publicat un editorial pe prima pagină în care acuză SUA că seamănă haos în țări precum Afganistan și Irak. Faptele arată că Statele Unite ale Americii foloseşte forţa și începe războaie, amestecând lucrurile acolo până unde la un moment dat era stabilitate, provocând o stare de nelinişte în aceste țări implicate direct", scrie ziarul Armatei Chinei.”
„Iranul, invitat să participe la conferința internațională privind Siria”, scrie Le Monde.
„Acesta este un punct de cotitură diplomatic: Iranul ar trebui să fie invitat să participe la conferința internațională privind conflictul sirian, programată vineri la Viena. "Ne așteptăm ca Iranul să fie invitat să participe", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby. Până în prezent, Statele Unite au refuzat să negocieze cu principalul susţinător al regimului de la Damasc. Potrivit unui diplomat occidental, această schimbare de strategie a fost subiectul unor negocieri cu Arabia Saudită, putere rivală Iranului. Potrivit unui înalt oficial din regiune, citat de Reuters, Republica Islamică a primit deja invitatii din partea Statelor Unite și Rusia, și ar putea fi reprezentată la Viena de adjunctul ministrului de Externe Hossein Amir- Abdollahian. Prezența ministrului de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, va fi de asemenea discutată. În timp ce Riad-ul susţine grupurile rebele care se opun regimului Bashar al-Assad, Teheranul oferă sprijin financiar și militar masiv Damascului. Membrii Gărzile Revoluționare, unitatea de elită a armatei Republicii Islamice, conduce milițiile șiițe din Liban – Hezbollah -, Irak şi Afganistan, şi au înlocuit treptat armata regulată în numeroaseteatre de război.”
„Balcanii se clatină în condiţiile în care numărul migranţilor atinge cote record”, titrează The New York Times. “Noile fronturi ale războiului din Siria și temerile tot mai mari privind închiderea frontierelor împing un număr record de refugiaţi să pornească la drum într-o călătorie înşelatoare.”
„Apple tocmai a bătut un record incredibil deţinut anterior de o mare companie petrolieră”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Apple a înregistrat cea mai mare profit anual din istoria corporatistă, cu vanzari record de iPhone care au ajutat-o să câştige 53.4 miliarde în ultimele 12 luni. Cea mai mare companie din lume a depăşit astfel recordul de 45.2 miliarde de dolari deţinut de ExxonMobil încă din anul 2008, după ce ieşirea pe piaţă a celor mai recente smartphone-uri au crescut profiturile companiei cu 31 de procente în trimestrul al patrulea. Cu toate acestea, Apple a avertizat că această creștere este de natură să încetinească semnificativ în perioada crucială de Crăciun, iar vânzările de iPad au scăzut cu o cincime la cel mai mic nivel din 2011. Compania a prognozat că vânzările din trimestrul curent vor fi între 75.5 de miliarde și 77.5 miliarde de dolari – o creştere de puţin peste 1 procent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – parțial din cauza unui dolar puternic. Apple se confruntă cu întrebări despre capacitatea sa de a-şi menține creșterea extraordinară care a propulsat-o la o valoare 750 de miliarde de dolari în acest an, în condiţiile în care problemele economice ale Chinei sporesc temerile cu privire la cererea pentru dispozitivele sale scumpe. Analistii au sugerat, de asemenea, că Apple Watch, prima categorie nouă de produse ale companiei de la moartea lui Steve Jobs de acum acum 4 ani, a avut un start lent de la lansarea la începutul acestui an. Veniturile Apple pentru întregul an au ajuns la 233.7 miliarde de dolari, iar profiturile anuale au fost 53.4 miliarde de dolari – echivalentul a peste 1 miliard de dolari pe săptămână.”