REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – Statul Islamic ameninţă un vecin al României

“ISIS ameninţă: Astăzi este Bruxelles și aeroportul său. Mâine ar putea fi Portugalia și Ungaria", citim pe site-ul freehungary.hu

“Reţeaua teroristă Stat Islamic ameninţă că va comite noi atentate în Statele Unite şi în ţări europene, menţionând Ungaria şi Portugalia. Guvernul de la Budapesta anunţ[ că ia în considerare ameninţările. Organizaţia fundamentalistă sunnită, care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt, avertizează că atentatele comise pe 22 martie în Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, sunt doar începutul uneii serii de atacuri în Europa şi în Statele Unite. "America, urmezi tu!", se arată într-un mesaj al reţelei teroriste postat pe site-ul centrului media Al-Wafa. "America a uitat că musulmanii nu acceptă umilirea şi că nu vor uita să riposteze", atrage atenţia organizaţia teroristă, conform unei traduceri făcute de Institutul pentru Analize Media din Orientul Mijlociu – MEMRI. "Nu am uitat ţipetele fetelor violate când armata americană a invadat Irakul. Cu ajutorul lui Allah, vom răzbuna aceste fapte şi vom reda demnitatea. Vă vom distruge noi onoarea, vom elimina miturile voastre, vă vom lua ostatice femeile şi le vom vinde în pieţele de sclavi. Vă vom lua copiii şi îi vom creşte printre musulmani, pentru a lupta împotriva voastră", ameninţă organizaţia fundamentalistă sunnită, făcând referire la un atac armat din San Bernardino, California. "Acum au fost atentate la Bruxelles. Mâine, ar putea fi Portugalia şi Ungaria", atrage atenţia organizaţia teroristă. Guvernul Ungariei a anunţat că ia în serios ameninţările organizaţiei teroriste. "Organizaţia teroristă Stat Islamic a ameninţat Europa cu noi atacuri şi a menţionat Ungaria printre posibilele ţinte", a declarat miercuri Gyorgy Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban. "Guvernul Ungariei tratează cu multă seriozitate aceste informaţii", a adăugat Bakondi, citat de MTI. Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Egiptului şi în nordul Libiei, unde a instituit un "califat". Organizaţia fundamentalistă a revendicat atentatele comise în noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi, şi cele din 22 martie, de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi", mai scrie freehungary.hu

“Atentat dejucat în Franța: principalul suspect a fost inculpat pentru terorism”, titrează The New York Times.

Presupusul jihadist Reda Kriket, principalul suspect în ancheta pe marginea unui proiect de atentat dejucat în Franța, a fost inculpat, miercuri, de un judecător de instrucție în domeniul antiterorist, au anunțat surse apropiate anchetei. Acest francez de 34 de ani a fost pus sub urmărire pentru asociere la un grup de infractori având legături cu o filieră teroristă criminală. Deja condamnat în Belgia într-un dosar de terorism și suspectat că s-ar fi raliat jihadiștilor din Statul Islamic în Siria, Reda Kriket a fost arestat joia trecută în regiunea pariziană. În apartamentul lui Kriket în Argenteuil, o suburbie pariziană, polițiștii au descoperit arme de asalt, arme de dimensiuni mici și explozivi, printre care TATP, exploziv artizanal folosit de jihadiștii din ISIS. El a fost adus în fața judecătorului miercuri, după șase zile de arest, durată excepțională care poate fi decisă de justiție doar în caz de risc iminent de atentat sau din necesitatea unei cooperări internaționale. Acest dosar este distinct de ancheta pe marginea atentatelor de la Paris și Bruxelles, chiar dacă unele legături între protagoniști au putut fi stabilite. Un alt suspect, Anis.B, suspectat că ar fi fost mandatat de SI să comită un atentat în Franța împreună cu Reda Kriket, a fost arestat la Rotterdam, în Olanda și face obiectul unui mandat de arestare european din partea judecătorilor francezi.”

“Opoziţia siriană respinge orice guvern de uniune naţională cu regimul Assad”, scrie Le Monde.

“Casa Albă a exclus miercuri orice posibilitate a unui guvern de uniune în Siria care l-ar include pe preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce opoziţia siriană a respins de asemenea categoric această ipoteză. Reacţionând la un nou apel al lui Assad în favoarea unui guvern de uniune naţională, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a estimat că este "în afara chestiunii" ca preşedintele sirian să fie implicat. Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Ria Novosti, Assad a reiterat apelul la formarea unui "guvern de uniune", care să aducă împreună regimul de la Damasc şi opoziţia, respingând ideea unui "organism de tranziţie cu puteri depline", apărată de opoziţia siriană. Discuţiile de pace asupra Siriei ar urma să fie reluate la Geneva în jurul datei de 10 aprilie sub egida ONU. În rezoluţia sa 2254, Consiliul de Securitate al ONU evocă crearea unei "guvernanţe" însărcinate cu "tranziţia politică", dar rămâne vag cu privire la forma pe care ar trebui să o ia, aminteşte France Presse. Pentru regim, aceasta este o simplă remaniere guvernamentală ce ar integra opoziţia, dar rămâne conform constituţiei actuale sub autoritatea preşedintelui Assad. Pentru opoziţie, acesta este un organism de tranziţie, cu toate puterile inclusiv prezidenţiale şi în care Assad nu ar avea niciun rol.”

“Iranul va continua programul rachetelor, spune Khamenei”, titrează The Wall Street Journal.

“Programul de rachete al Iranului, condamnat de puterile occidentale, este indispensabil pentru a însoţi diplomaţia şi dialogul, a declarat liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Aceste declaraţii constituie un răspuns la un recent tweet al fostului preşedinte iranian moderat Akbar Hashemi Rafsandjani, în care acesta a scris: “Lumea de mâine este cea a dialogului, nu a rachetelor”. “Duşmanii noştri îşi întăresc constant capacităţile militare şi de rachete, iar în această situaţie cum se mai poate afirma că timpul rachetelor a trecut?', a afirmat Ghidul Suprem al Iranului, în timpul unei întrevederi cu reprezentanţii clerului, la Teheran. “În această lume care seamănă cu o junglă, dacă Republica Islamică ar încerca doar calea negocierii, a comerţului, tehnologiei şi ştiinţei, fără a avea puterea de a se apăra, chiar şi ţările mici ar îndrăzni să ameninţe Iranul', a subliniat Khemenei. “Aceasta nu vrea să însemne că suntem împotriva negocierilor, ci că trebuie să negociem ferm şi cu vigilenţă, pentru a nu fi înşelaţi”, a adăugat el. Potrivit liderului Suprem, “în lumea complicată de astăzi şi de mâine, trebuie să folosim toate mijloacele politice, economice, sociale şi de apărare pentru a întări poziţia Iranului”. SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania au estimat că recentele tiruri de rachete balistice iraniene contravin rezoluţiilor ONU, invitând Consiliul de Securitate să se sesizeze cu privire la această încălcare. Aceste ţări afirmă că unele tipuri de rachete iraniene sunt capabile să transporte arme nucleare, ceea ce autorităţile politice şi militare de la Teheran dezmint în mod categoric.”

“Donald Trump: Femeile care fac illegal avort trebhuie pedepsite”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Favoritul la învestitura republicană Donald Trump a cerut ca femeile care fac avort să fie pedepsite, în cazul în care întreruperea de sarcină este ilegală. Propunerea a stârnit un val de critici. Mai exact, într-un interviu pentru MSNBC, Trump a spus că, dacă Statele Unite interzic avortul, unele femei vor încerca să îşi întrerupă sarcina ilegal. “Trebuie să existe o formă de pedeapsă”, a subliniat el. Întrebat ce propune în acest sens, Trump a răspuns: “Asta nu ştiu”. “Medicul sau oricine face acest act ilegal ar trebui să fie tras la răspundere din punct de vedere legal, nu femeia. Femeia este o victimă în acest caz, la fel ca viaţa din pântece”, a explicat Trump într-un comunicat dat publicităţii ulterior. “Poziţia mea nu s-a schimbat”, a dat asigurări Trump după aceea. Fosta vedetă de televiziune susţine interzicerea avorturilor, cu anumite excepţii. Poziţia oficială a Partidului Republican este că avortul ar trebui să fie ilegal. Politicienii conservatori şi activiştii anti-avort cer chiar mai mult decât atât. Ei susţin că întreruperea sarcinii este echivalentă cu o crimă şi cer pedepsirea medicilor responsabili. Ei tind să evite, însă, să ceară şi pedepse pentru mame.”