“Statul Islamic pregăteşte un atac ce va viza copii evrei din Turcia, spun surse din serviciile de securitate Statul Islamic are “planuri avansate” pentru a ucide copii evrei din Turcia, atacând grădiniţe, şcoli şi centre pentru tineret, au declarat luni surse din serviciile de informaţii pentru Sky News. Informaţia privind ameninţarea “iminentă” a venit din partea a şase combatanţi islamişti arestaţi săptămâna trecută în oraşul Gaziantep, din sudul Turciei. Nu este clar ce serviciu de informaţii şi din ce ţară a oferit informaţiile postului britanic de televiziune. “Ţinând cont de aceste circumstanţe, sunt luate măsuri de securitate extraordinare dincolo de nivelul sporit de alertă impus deja de poliţia turcă, iar vigilenţa este sporită în rândul comunităţii evreieşti”, a spus un oficial din serviciile de informaţii. “Este mai mult decât o ameninţare credibilă. Este un complot activ”, a adăugat aceeaşi sursă. Potrivit Sky News, cea mai probabilă ţintă este o sinagogă din districtul Beyoglu, din Istanbul, unde se află şi un centru comunitar, precum şi o şcoală. Israelul le-a cerut luni cetăţenilor să părăsească cât mai rapid posibil Turcia, ridicând nivelul alertei de călătorie după atentatele care au lovit zona comercială a Istanbulului pe 19 martie, în care au fost ucişi şi trei israelieni. Tel Aviv-ul susţine că riscul repetării unor astfel de atacuri rămâne destul de ridicat, întrucât Turcia este extrem de vulnerabilă în faţa jihadiştilor Statului Islamic”, mai scrie telegraph.co.uk
“Omul arestat ca fiind cel de-al treilea atacator de la Bruxelles a fost eliberat; vânătoarea s-a reluat”, titrează The New York Times.
“Urmărirea celui de-al treilea atacator de la aeroportul Bruxelles-Zaventem, în cazul atentatelor comise la Bruxelles pe 22 martie, a fost reluată luni după ce Parchetul federal belgian l-a eliberat pe Fayçal Cheffou, bănuit a fi bărbatul cu pălărie ce apare în imagini alături de Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui, cei doi autori sinucigaşi de la aeroportul internaţional din capitala belgiană. Singurul inculpat de până acum în cazul atentatelor comise marţea trecută la Bruxelles şi soldate cu 35 de morţi şi 340 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ, Fayçal Cheffou, de 30 de ani, a fost eliberat întrucât ''indiciile care au dus la arestarea sa nu au fost confirmate de evoluţia anchetei în desfăşurare''. După arestarea lui Cheffou pe 24 martie, anchetatorii au încercat să obţină o confirmare a ''ipotezei'' lor conform căreia acest bărbat, care se prezintă drept jurnalist independent, ar putea fi cel care a lăsat o bombă – care însă nu a explodat – şi a fugit de la aeroport înainte ca ceilalţi doi complici ai săi să se arunce în aer. Potrivit presei belgiene, el fusese recunoscut de şoferul de taxi care i-a dus la aeroport pe cei trei jihadişti ca fiind bărbatul cu pălărie ce apare alături de Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui. Poliţia belgiană a difuzat luni o nouă înregistrare video cu acest al treilea jihadist, în vederea identificării sale. Pe de altă parte, Belgia solicită extrădarea lui Djamal Eddine Ouali, un algerian arestat sâmbătă în Italia şi bănuit de realizarea de ''documente de identitate false care au fost utilizate de presupuşi autori ai atentatelor de la Paris şi probabil şi de Salah Abdeslam'', suspect-cheie în urma atacurilor de la Paris, arestat la Bruxelles în urmă cu zece zile.”
“SUA: Focuri de armă la Capitoliu”, titrează The Wall Street Journal.
“Un ofiţer de poliţie a fost rănit prin împuşcare luni pe Colina Capitoliului, iar atacatorul a fost prins, a informat o sursă de la biroul poliţiei Capitoliului. Focuri de armă au fost auzite în centrul pentru vizitatori al Capitoliului unde angajaţilor li s-a recomandat să se ascundă, confuzia instalându-se în primele minute după eveniment. Sursa a precizat că ofiţerul nu a fost rănit grav. Un ofiţer al poliţiei Capitoliului, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a făcut cunoscut că suspectul reţinut era rănit şi a fost transportat la spital. El nu a oferit detalii suplimentare, însă a menţionat că nu există alte persoane suspecte în legătură cu acest caz. Congresul se află în vacanţa de Paşti, la Washington fiind prezenţi numai câţiva parlamentari. Jurnalişti şi alţi vizitatori au fost obligaţi să aştepte în interiorul Casei Albe pe durata alertei de securitate. Mii de oaspeţi se aflau pe peluza de sud a Casei Albe cu ocazia unei tradiţionale manifestaţii de Paşti.”
“ Atentatul de la San Bernardino: anchetatorii au deblocat iPhone-ul atentatorului fără ajutorul Apple”, scrie Le Monde.
“Anchetatorii din Statele Unite au reuşit să decodifice telefonul iPhone al unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino, California, deși compania producătoare, Apple, a refuzat să-i ajute. Autoritățile au anunţat luni că au putut accesa informațiile din telefon, punând capăt unei dispute judiciare de mai multe săptămâni cu producătorul firma Apple. Guvernul a "accesat cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui Said Farook şi, prin urmare, nu mai are nevoie de asistenţă din partea Apple", se menţionează într-un document trimis justiţiei de autorităţile americane. Acestea au cerut anularea ordinului cu care au încercat să oblige Apple să îi ajute pe anchetatori. "Decizia noastră de a pune capăt procedurii se bazează numai pe faptul că, beneficiind recent de asistenţă din partea unui terţ, suntem capabili în prezent să deblocăm acest iPhone fără a compromite informaţiile din telefon", a precizat Eileen Decker, procuror federal pentru centrul Californiei, într-un comunicat. FBI a cerut Apple să ajute la deblocarea unui iPhone al unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din oraşul californian San Bernardino, considerat un act terorist, în care şi-au pierdut viaţa 14 persoane, solicitare care a fost însă respinsă de compania de tehnologie. Cazul a creat o ruptură majoră între cei care cred că utilizatorul unui aparat electronic, cum ar fi un smartphone, trebuie să poată păstra informaţii private datorită blocării şi cei care consideră că anchetele legitime ale poliţiei ar trebui să prevaleze. "Trebuie să decidem, ca ţară, câtă putere ar trebui să aibă guvernul în ceea ce priveşte datele noastre şi intimitatea noastră", a declarat recent directorul general al Apple, Tim Cook.
“Insulele Falkland se află în apele argentiniene, potrivit comisiei ONU”, scrie The Guardian, în pamgina electronică.
“Guvernul argentinian a salutat luni o decizie a unei comisii ONU de a aproba extinderea platoului continental al Argentinei, care include şi Insulele Malvine, a căror suveranitate este subiect de dispută între Buenos Aires şi Londra. Comisia privind limitele platoului continental, un organism ştiinţific creat de ONU, a aprobat un raport prezentat de Buenos Aires în 2009 care include Insulele Malvine în teritoriul său maritim, a afirmat într-un comunicat şefa diplomaţiei argentiniene, Susana Malcorra. Platoul continental al Argentinei a fost mărit cu 1,7 milioane de kilometri pătraţi, a detaliat ea, adăugând că această decizie este crucială pentru revendicările ţării sale asupra arhipelagului britanic, situat într-o zonă bogată în petrol din Atlanticul de Sud. Este "o victorie importantă a politicii externe a Argentinei care reafirmă drepturile noastre de suveranitate în zona Atlanticului de Sud", a declarat Susana Malcorra. Insulele Malvine, situate la 400 km de coastele argentiniene şi la 12.700 km de Londra, se află în centrul unui conflict de suveranitate între Argentina şi Marea Britanie. În 1982, trupele dictaturii argentiniene de la acea dată au ocupat militar insulele, antrenând un război de 74 de zile care s-a soldat cu victoria Marii Britanii. În lupte şi-au pierdut viaţa 649 de soldaţi argentinieni, 255 de britanici şi trei locuitori ai arhipelagului. În cursul unui referendum organizat în 2013, locuitorii arhipelagului şi-au reafirmat masiv ataşamentul faţă de coroană britanică, rezultatul fiind 1513 voturi pentru şi numai trei împotrivă.”