„Aviaţia rusă a efectuat marţi 20 de raiduri şi a lovit 12 poziţii ale Statului Islamic în Siria, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia TASS. ''Echipaje SU-34, SU-24M şi SU-25 au lansat atacuri asupra a 12 ţinte, reprezentând puncte de comandă, infrastructură, tabere de pregătire şi baze ale luptătorilor din grupările teroriste ale Statului Islamic'', a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului menţionat, generalul Igor Konaşenkov. Piloţii americani de pe avioanele de vânătoare F-16, care decolează din Turcia, au intrat pentru prima oară în contact vizual cu avioane ruseşti în urmă cu două zile în spaţiul aerian al Siriei, a declarat pentru CBS comandantul forţelor aeriene ale SUA, generalul locotenent Charles Brown, citat de mass-media internaţională. Potrivit generalului american care coordonează campania aeriană a SUA în regiune, avioanele ruseşti s-au apropiat la 5 octombrie de cele americane la o distanţă mai mică de 30 km, astfel încât piloţii US Air Force i-au putut observa vizual prin camerele lor de ochire prin radare aflate la bord. El a spus că ruşii s-au apropiat cel mai mult de dronele americane. Ministerul turc al Apărării a sugerat Rusiei ca cele două părţi să ia în considerare crearea unui grup comun de lucru pentru a coordona acţiunile legate de loviturile aeriene ale Rusiei în Siria. Pentagonul somează Rusia să accepte reguli privin efectuarea raidurilor aeriene în Siria. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a cerut marţi Rusiei să răspundă rapid propunerilor privind instituirea unor reguli la efectuarea raidurilor aeriene în Siria, condamnând "încălcarea iresponsabilă" a spaţiului aerian turc. "Denunţăm grava încălcare iresponsabilă şi neprofesionistă a spaţiului aerian turc", a declarat Ashton Carter. Oficiali militari din Statele Unite şi Rusia au discutat săptămâna trecută despre instituirea unor protocoale pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria, în contextul începerii raidurilor aeriene ruse”, mai scrie Le Monde.

“Bremmer: "Am făcut deja un pas dincolo de un război de proximitate în Siria", scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Dinamica războiului civil sirian, care a început în martie 2011, s-a schimbat drastic săptămâna trecută, când avioane de război rusești au început să bombardeze rebelii sprijiniţi de SUA în vestul Siriei și în nord sub pretextul loviturilor împotrivit grupării Stat Islamic. Acum un război – care a văzut Vestul, Turcia și ţările din Golf, alături de dezertorii din armata siriană, luptând împotriva regimului Bashar al-Assad sprijinit de Rusia şi de forţele iraniene – a atins un nou nivel. "Ne-am mutat deja cu un pas dincolo de războiul de proximitate, în cazul în care americanii/europenii și rușii înarmează două părți opuse într-un război … unde rușii luptă acum direct împotriva forţelor sprijinite de Occident", a declarat Ian Bremmer, preşedintele  Grupului Eurasia Group, pentru Business Insider. "Pericolul este că mergem înainte cu toate acestea."

“Conflictul din Siria: un război prin forţe interpose între SUA şi Rusia”, scrie site-ul Slate.fr

“Pentru prima oară de la dispariţia URSS şi a lagărului comunist, Statele Unite, care rămân singura superputere după prăbuşirea Uniunii Sovietice, şi Rusia lui Vladimir Putin, care visează la un statut egal cu cel al SUA, s-au văzut implicate într-un conflict armat prin procură. În decursul celor 50 de ani de război rece, SUA şi Uniunea Sovietică s-au aflat pe poziţii adverse faţă în faţă, fără să se confrunte direct. “Echilibrul terorii”, prin capacitatea fiecărei tabere de a o distruge pe cealaltă cu arma nucleară, a fost un fel de garanţie împotriva izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. Diferitele crize din jurul statutului Berlinului, fosta capitală a Reich-ului german divizată de Cortina de fier, ca şi criza din Cuba în toamna anului 1962, sunt ilustrate prin formula filosofului şi publicistului francez Raymond Aron “Războiul imposibil, pacea improbabilă”. Aceasta nu împiedică fiecare mare putere să atace aliaţii celeilalte sau să fie atacată de aceştia, nici conflictele între vasalii uneia sau alteia. Este una din caracteristicile care disting războiul “rece” de războiul “fierbinte”. Această caracteristică se regăseşte astăzi în Siria. Ceea ce se întâmplă în Siria de când aviaţia rusă a început să-i bombardeze pe terorişti seamănă puternic cu scenariul Războiului rece. Ideea că există o "comunitate internaţională" cu aceleaşi obiective şi aceiaşi adversari este o ficţiune, consideră autorul articolului. Desigur, coaliţia formată în jurul SUA şi Rusia sunt aşteptate să atace Daesh – acronimul arab pentru Statul Islamic. Dar primele bombardamente ruseşti au vizat cu prioritate grupările armate, islamiste sau nu, care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Chiar dacă într-o a doua etapă au lovit poziţiile Statului Islamic. În timp ce toată lumea este de acord că războiul împotriva Statului Islamic nu poate fi câştigat fără un angajament cu trupe la sol, ruşii şi aliaţii lor au un avantaj faţă de Occident. Chiar dacă aceştia din urmă împărtăşesc cu ruşii refuzul de “cizme în teren”, Putin poate conta pe sprijinul luptătorilor iranieni, care deja sunt în Siria împreună cu acoliţii lor din Hezbollahul libanez – în total aproximativ 7.000 de persoane. Pe de altă parte, în afara kurzilor peshemerga şi a armatei irakiene, care încearcă să se reorganizeze, şi care de asemenea este gata să se coordoneze cu ruşii şi iranienii, Occidentul are dificultăţi în a-şi mobiliza aliaţii din Golf. Putin a reuşit să-i antreneze pe occidentali şi, în special, pe americani într-o confruntare indirect. Riscul unui incident direct între aviaţiile rusă şi americană în spaţiul aerian aglomerat nu este de neglijat. Oficiali militari din cele două ţări trebuie să rămână în contact pentru a se informa asupra planurilor de zbor sau a-şi coordona acţiunile. O gafă este întotdeauna posibilă”, potrivit Slate.fr.

„Europa trebuie să recâștige controlul frontierelor, spune Tusk”, citim în The Wall Street Journal.

„Peste 3 milioane de sirieni ar putea căuta refugiu în Europa dacă regimul lui Bashar al-Assad rămâne la putere în Siria cu ajutorul Rusiei şi Iranului ceea ce face să fie esenţial ca Uniunea Europeană să recâștige controlul asupra frontierelor sale externe, spune președintele Consiliului European, Donald Tusk. "Astăzi, milioane de potențiali refugiați visează la Europa, nu numai din Siria, ci şi din Africa, Afganistan, Pakistan, Irak și din alte locuri. Pentru toţi refugiații, acces facil spre Europa și lipsa frontierelor externe au devenit un magnet care-i atrage pe toţi ", a spus Tusk în faţa Parlamentul European de la Strasbourg. Peste 550.000 de imigrtanţi au ajuns în Europa de la începutul acestui an, cea mai mare parte prin Turcia, Grecia și țările din Balcani. Dar până la 3 milioane de refugiaţi ar putea fi pe drum în curând, dacă implicarea Rusiei și Iranului în Siria ar înclina balanța în favoarea regimului Assad, a avertizat Tusk.”

„O televiziune germană o prezintă pe Angela Merkel în ţinută islamică”, scrie The Guardian.

„Cancelarul german Angela Merkel a fost prezentata purtand o esarfa islamica pe cap chiar pe principalul post public de televiziune din tara, ARD. Scandalul a izbucnit imediat. Postul a fost inundat de plangeri, scrie The Telegraph. Imaginea, in care Merkel poarta costumatie islamica, iar in spatele ei se vad minarete in jurul cladirii parlamentului german, a fost difuzata in timpul unei dezbateri despre despre criza refugiatilor. ARD a tinut sa precizeze ca era o emisiune de noapte, realizata intr-un mod satiric. Insa telespectatorii au acuzat postul de islamofobie si ca doreste sa provoace in mod deliberat sentimente antimusulmane. „Acesta nu este jurnalism constructiv”, a comentat un telescpectator pe pagina de Facebook a postului. „Consideram ca este o forma satirica de reprezentare in acord cu valorile noastre jurnalistice. Respingem orice insinuare ca am face propaganda impotriva islamului”, au raspuns reprezentantii postului.”

“SUA va elibera din închisori 6.000 de deţinuţi”, titrează The New York Times.

 “Departamentul de Justiţie din SUA se pregăteşte să pună în libertate aproximativ 6.000 de deținuți din închisorile federale, începând cu sfârșitul acestei luni, ca parte a unui efort de a uşura efectele supraaglomerării și a întrerupe sancțiunile dure date traficanţilor de droguri nonviolenţi în anii 1980 și '90, în conformitate cu legea federală americană. Aproximativ o treime dintre deținuți sunt imigranti fara acte, care vor fi deportați. Aceasta este una dintre cele mai mari eliberări de deținuți din închisori federale din istoria Americii.”