“Belgia estimează că 828 dintre cetăţenii săi au profil de "islamişti radicali" şi că trebuie monitorizaţi îndeaproape, fie că au plecat la luptă alături de jihadişti în Siria sau Irak, fie intenţionează acest lucru, a informat marţi seară postul de televiziune RTL-TVI. Aceste date figurează într-o directivă trimisă recent tuturor primăriilor din ţară de miniştrii Justiţiei, Koen Geens şi de Interne, Jan Jambon, în care li se cere să dea dovadă de mai multă vigilenţă. Directiva ministerială citează un recensământ efectuat de Direcţia de coordonare pentru analiza ameninţărilor – Ocam, care arată că, dintre cele 828 de persoane identificate, "270 de indivizi se află în Irak sau în Siria, 15 sunt în drum spre, 129 au revenit în Belgia, 62 au fost împiedicaţi să plece, iar 352 intenţionează să meargă într-o zonă de conflict", potrivit RTL-TVI. În scrisoare, miniştrii cer primăriilor să contribuie cu serviciile lor, inclusiv cu asistenţii sociali, pentru a supraveghea aceste persoane cu profil considerat alarmant. Belgia, cu cei 11,5 milioane de locuitori ai săi, este de 3 ani considerată ca ţara europeană cu cel mai mare număr de voluntari plecaţi să lupte în Siria sau Irak, raportat la totalul populaţiei”, mai scrie La Libre Belgique.
“Arabia Saudită spune că Assad trebuie să plece sau se va confrunta cu optiunea militară”, scrie The Guardian.
“Preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, trebuie să părăsească puterea sub pedeapsa de a fi alungat cu forţa militară”, a avertizat marţi la New York şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir. Exprimându-se în faţa reprezentanţilor presei la Adunarea Generală a ONU, Adel al-Jubeir a respins de asemenea iniţiativele diplomatice ale Rusiei, aliată a Siriei, pentru o coaliţie internaţională contra grupării Statul Islamic. "Nu există viitor pentru Al-Assad în Siria", a subliniat ministrul saudit de Externe, a cărui ţară este adversar al Damascului şi face parte de peste un an din coaliţia militară condusă de Statele Unite. "Sunt două opţiuni pentru rezolvarea situaţiei din Siria. O opţiune este un proces politic în cursul căruia va exista un consiliu de tranziţie" a puterii, a explicat reprezentantul Riadului. "Cealaltă opţiune este opţiunea militară care se va încheia tot prin destituirea lui Bashar Al-Assad", a ţinut să sublinieze Adel al-Jubeir. El nu a oferit detalii în legătură cu "opţiunea militară" adusă în discuţie, dar a reamintit că Arabia Saudită sprijină deja forţele "rebele moderate" siriene care luptă împotriva armatei guvernului de la Damasc şi contra jihadiştilor din gruparea Statul Islamic.”
“Arabii nesocotesc intervenţia militară rusă în Siria”, citim în The Wall Street Journal.
“Arabia Saudită exclude orice colaborare cu o coaliţie militară condusă de Rusia în Siria, subliniind şi mai mult dilema președintelui Barack Obama, care este prins între aliaţi care sunt de acord cu o intervenţie rusă și alte ţări aliate care se opun. De altfel, SUA fac o pauză în formarea şi echiparea rebelilor sirieni moderaţi, timp necesar unei revizuiri a acestui program cu rezultate insignifiante. “Am făcut o pauză” în trimiterea recruţilor spre centrele de antrenament din Turcia şi Iordania, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. Dar armata americană continuă să recruteze viitori candidaţi, în perspectiva unei apropiate reluări a instrucţiilor, a precizat oficialul american. De altfel, programul continuă pentru cei care l-au început deja, a adăugat Cook. Acest program de pregătire şi echipare a rebelilor sirieni, lansat la începutul anului de SUA şi bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma să vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate în Siria grupul jihadist Statul Islamic. Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a dat undă verde pentru stabilirea de linii de comunicaţie între militarii americani şi ruşi cu scopul de a evita orice incident în Siria, unde Moscova a trimis trupe, a anunţat Departamentul Apărării al SUA. "Securitatea piloţilor coaliţiei este extrem de importantă pentru noi. Nu trebuie să apară erori de calcul sau de judecată" când cele două forţe evoluează în apropiere, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. "Nu vrem să se întâmple vreun accident", a insistat el. Avioanele coaliţiei contra grupării Statul Islamic, condusă de Statele Unite, efectuează zilnic misiuni de bombardament în Siria de peste un an. Recent, Rusia a stabilit un cap de pod militar în vestul Siriei, bastion al regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad, şi nu a exclus să efectueze la rândul său lovituri contra ISIS. Potrivit americanilor, ruşii dispun în prezent de 34 de avioane, de vânătoare sau bombardiere, la o bază militară pe care au instalat-o de curând în provincia Latakia.”
“Carl Icahn avertizează: Ar putea fi dezastruos!”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Miliardarul Carl Icahn, activist-investitor, a reluat criticile la adresa Fed, Rezerva Federale a SUA, avertizând cu privire la consecinţele nedorite ale ratelor scăzute ale dobânzilor asupra economiei şi a pieţelor financiare. "Ei nu înțeleg calea înşelătoare care trage situaţia în jos", a spus Icahn într-un interviu acordat Reuters în care şi-a declarat, de asemenea, sprijinul pentru Donald Trump în viitoarele alegeri prezidenţiale. "Dumnezeu știe încotro ne îndreptăm. Este foarte periculos și ar putea fi dezastruos", a spus Icahn, care a fost un critic consecvent al deciziei Fed de păstrare a ratelor dobânzii de referință aproape de zero, de la sfârșitul anului 2008. Politicile monetare la pachet ale Fed au scos economia Statelor Unite din criză, dar creditul ieftin a alimentat de asemenea datoriile corporatiste şi cumpărarea de randamentele printre investitorii obișnuiți să cumpere bonduri riscante, cum ar fi obligațiuni nedorite pentru a obține un profit mai mare. Icahn, un veteran de pe Wall Street care a făcut avere cumpărând acţiuni în companii precum RJR Nabisco, Texaco, Phillips Petroleum, Lions Gate Entertainment Corp, Netflix Inc, Apple și eBay Inc. El a precizat că este acoperit împotriva posibilitatea unui colaps al pieţei.”
“Jucatorul Business Insider cumpărat de Springer”, scrie Le Monde.
„Grupul german media Axel Springer a anunţat achiziţionarea unei participaţii de 88% la portalul de ştiri Business Insider, cu 343 milioane de dolari. Springer deţine deja aproximativ 9% din site, care are lunar 76 de milioane de vizitatori. Restul acţiunilor vor fi deţinute de şeful Amazon, Jeff Bezos, prin compania sa personală de investiţii Bezos Expeditions, a anunţat Springer. Tranzacţia urmează să fie supusă spre aprobare autorităţilor de reglementare. Business Insider, înfiinţat în 2007 de actualul director general Henry Blodget ca un site specializat pe informaţii de afaceri, are acum şapte ediţii în afara Statelor Unite, inclusiv în Anglia, Australia şi Singapore. În iulie a fost introdus un nou site autonom pe domeniul tehnologiei, numit Tech Insider.”
“Volkswagen lucrează la măsurile tehnice pentru repararea celor 11 milioane de maşini diesel. Costurile estimate: 6,5 miliarde de euro”, titrează The New York Times.
“Volkswagen lucrează la măsurile tehnice necesare reparării maşinilor diesel echipate cu celebrul software care permitea vehiculelor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, a anunţat marţi producătorul auto german. Compania germană a anunţat că vrea să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analişti la peste 6,5 miliarde de dolari. Vor fi cinci milioane de maşini ale brandului VW, 2,1 milioane maşini Audi, 1,2 milioane de maşini Skoda şi 1,8 milioane de vehicule comerciale uşoare. VW va informa clienţii 'în următoarele săptămâni şi luni' în legătură cu măsurile planificate pentru ca vehiculele să îndeplinească standardele privind emisiile. Scandalul emisiilor în care este implicat Volkswagen nu va deteriora economia Germaniei dacă producătorul auto va lua măsuri rapide şi cuprinzătoare, a afirmat ministrul Economiei Sigmar Gabriel. Oficialul a minimalizat impactul economic al crizei, apreciind că firma a gestionat problema într-un mod adecvat. “Este de competenţa politicienilor să încerce să se asigure că locurile de muncă ale celor 600.000 de angajaţi ai companiei pe plan global nu sunt în pericol”, a declarat Sigmar Gabriel.”