“Portugalia şi-a întărit măsurile de securitate în special în aeroporturi după publicarea unui mesaj neautentificat al grupării jihadiste Statul Islamic, lansând din nou ameninţări împotriva Lisabonei, au informat joi seară serviciile de securitate portugheze. "Au fost luate măsurile de securitate necesare, inclusiv în aeroporturi", după informaţiile referitoare la acest mesaj, a declarat secretarul general al Serviciului de securitate internă a Portugaliei, Helena Fazenda. Acest mesaj atribuit jihadiştilor şi difuzat marţi pe reţelele sociale, care menţionează Portugalia ca ţintă potenţială, nu a fost autentificat oficial, dar este luat în serios de autorităţile portugheze, potrivit jurnalului local Expresso. Nivelul de alertă teroristă din Portugalia a fost însă menţinut la un nivel moderat, 3 pe o scară de 5. Autorităţile nu au renunţat să organizeze marţi la Leiria meciul amical de fotbal dintre selecţionatele portugheză şi belgiană, mutat în Portugalia după atentatele care au făcut 32 de morţi şi 340 de răniţi la aeroportul şi o staţie de metrou din Bruxelles. La sfârşitul lunii ianuarie, un jihadist luxemburghez de origine portugheză în vârstă de 27 de ani, pe nume Steve Duarte, a ameninţat Portugalia, precum şi Spania, într-o înregistrare video difuzată de Statul Islamic, potrivit autorităţilor portugheze citate de Expresso. El se află printre jihadiştii de origine portugheză din rândurile ISIS. În acest videoclip, un jihadist purtând cagulă se referă în special la Spania şi Portugalia, atrăgând atenţia că Statul Islamic vrea să restabilească Al-Andalus, numele teritoriilor din Peninsula Iberică sub dominaţie musulmană. Acesta a amintit oraşele Toledo şi Cordoba, mai scrie AFP.

“Moartea Zahăi Hadid, leoaica devenită arhitect”, scrie Le Monde.

“Arhitecta britanică de origine irakiană Zaha Hadid, laureată a premiului Pritzker 2004, considerat Nobel-ul pentru arhitectură, a murit în urma unei crize cardiace într-un spital din Miami, a anunţat biroul său din Londra. "Cu mare tristeţe, Zaha Hadid Architects confirmă că Zaha Hadid a murit subit la Miami în cursul dimineţii. Suferea de o bronşită contractată în această săptămână şi a suferit o criză cardiacă în timpul tratamentului la spital", a informat cabinetul său într-un comunicat preluat de marile agenţii internaţionale de presă, potrivit căruia, "Zaha Hadid era considerată cea mai mare arhitectă din lume a epocii noastre". Născută la Bagdad în 1950, ea a studiat matematica la Universitatea americană din Beirut, formându-se apoi la Architectural Association din Londra, pe care a absolvit-o în 1977 şi unde a devenit ulterior profesor. Zaha Hadid, care şi-a fondat cabinetul de arhitectură în 1979, a conceput, printre altele, trambulina de sărituri cu schiurile de la Innsbruck, sălile de operă din Canton, China şi Cardiff, în Ţara Galilor, precum şi turnul din Marsilia în care îşi desfăşoară activitatea grupul de transport maritim mondial CMA-CGM. Prima femeie care a primit în 2004 premiul Pritzker, Zaha Hadid a fost şi prima femeie care a câştigat prestigioasa medalie de aur regală pentru arhitectură în 2015, după Jean Nouvel, Frank Gehry sau Oscar Niemeyer. Creatoare a bazinului pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, ea urma să supervizeze construirea stadionului olimpic pentru JO de la Tokyo din 2020, însă proiectul său, considerat prea costisitor, a fost abandonat.”

“Autorităţile din Monaco, raid la o important firmă petrolieră într-o investigaţie de corupţie”, scrie The Guardian în pagina electronică.

“Autoritățile din Monaco au descins la sediul unei companii petroliere, precum și la domiciliile unora dintre șefii acesteia, ca parte a unei investigații conduse de autorităţile britanice într-un scandal de corupție ce implică afaceri din întreaga lume, a anunţat guvernul din Principat. Într-un comunicat dat publicității se arată că firma Unaoil, cu sediul în Monaco, se află în centrul unei investigaţii, iar funcționarii monegasci au acționat în urma unei cereri urgente de asistență, venită din partea Oficiului pentru Fraude Grave din Marea Britanie – SFO. "Aceste percheziţii și investigaţii au fost efectuate în prezența oficialilor britanici, ca parte a unui vast scandal de corupție internațional ce implică numeroase firme din industria petrolieră străină. Informațiile colectate vor fi examinate de către autoritățile britanice, ca parte a investigației lor", se mai arată în declaraţie.”

“SUA mută pentru a limita accesul Iranului la dolari”, titrează The Wall Street Journal.

“Administrația Obama se pregătește să limiteze accesul Iranului la dolarii americani, ca parte a sancțiunilor impuse Teheranului, potrivit unor membri ai Congresului și unui fost oficial american care a a informat pe scurt cu privire la planurile Statelor Unite. Măsura vine pe fondul criticilor iraniene în creștere, potrivit cărora acordul nuclear la care Teheranul a a ajuns anul trecut cu puterile globale nu a oferit țării beneficii economice suficiente.”

“Vojislav Seselj, naționalist sârb, a fost achitat de Tribunalul de la Haga în ce priveşte acuzaţia de crime de război”, titrează The New York Times.

“Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a achitat joi pe ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj în toate cele nouă capete de acuzare, care includeau crime de război şi crime împotriva umanităţii. “Odată cu achitarea în toate cele nouă capete de acuzare, mandatul de arestare a devenit irelevant. Vojislav Seselj este acum un om liber”, a declarat judecătorul Jean-Claude Antonetti. Judecătorii au afirmat că Seselj nu a fost şeful ierarhic al miliţiilor partidului său, neputând astfel fi considerat responsabil din punct de vedere penal pentru crimele comise şi achitându-l. Decizia Tribunalului Penal Internaţional oferă un impuls Partidului Radical Sârb al lui Seselj, înaintea scrutinului din aprilie. În vârstă de 61 de ani, Vojislav Seselj era acuzat pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul său în timpul războaielor care au dezmembrat fosta Iugoslavie, la începutul anilor '90. Seselj a apreciat că achitarea sa era singurul verdict posibil pe care instanţa de la Haga l-ar fi putut da. ''De această dată, după atâtea procese împotriva unor sârbi nevinovaţi, judecătorii au revenit, din punct de vedere al aspectului legal, la singurul verdict posibil'', a declarat politicianul naţionalist într-o conferinţă de presă la Belgrad. El a precizat că a depus anterior o cerere de despăgubiri de către tribunalul ONU de la Haga în valoare de 12 milioane de euro şi că acum ar putea cere încă două milioane de euro, pentru ''toate suferinţele'' prin care a trecut.”